Wereldwijde smartphone Top 5 goed voor meer dan 60%

Wereldwijde smartphone Top 5 goed voor meer dan 60%

De ‘Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker’ door de International Data Corporation meldt dat er afgelopen kwartaal 4,3% meer smartphones zijn verkocht. De top vijf is nu verantwoordelijk voor meer dan 60% van alle smartphones.

In eerste kwartaal van 2017 werden er wereldwijd in totaal 347.400.000 smartphones verkocht volgens de voorlopige resultaten van International Data Corporation (IDC). Het onderzoeksbureau meldt een stijging van 4,3% in vergelijking tot 2016. De top smartphone verkopers zijn net als vorig jaar, Samsung, Apple, Huawei, Oppo en Vivo. Het vijftal verkocht dit kwartaal zelfs meer dan 60% van alle verkochte smartphones wereldwijd.

IDC Top 5 smartphone fabrikanten

Net als vorig jaar is Samsung de absolute nummer één smartphone verkoper. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verkocht evenveel smartphones als een jaar eerder (79,2 miljoen). Apple blijft sterk op de tweede plaats en verkocht bijna 1% meer vlaggenschepen (51,6 miljoen). Huawei versterkt de derde plek door 34,2 miljoen smartphones te verkopen. Oppo zit de landgenoot echter op de hielen en wist 25,6 miljoen toestellen te verkopen. Ook de nummer vijf, Vivo, deed goede zaken afgelopen kwartaal goede zaken. De Chinese fabrikant verkocht 18,1 miljoen smartphones. Bij elkaar verkochten de 208.7 miljoen smartphones. Dat is ruim 60 % van alle smartphone verkopen, 347,4 miljoen.

Smartphone sales Q1 2017

Ryan Reith is de programma voorzitter bij IDC Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers en vertelt hierover het volgende:

De resultaten van eerste kwartaal smartphone bewijzen dat de smartphone industrie niet dood is en dat de groei nog steeds bestaat. Er is geen twijfel dat 2016 een cruciaal jaar was voor de industrie omdat de industrie voor de eerste keer met enkelvoudige cijfers groeide. Wij geloven echter de industrie enige opleving zal laten zien in 2017. De sterke resultaten van het eerste kwartaal steunen dit argument. In aanvulling op de verscheept smartphones in 1Q17 zijn er grote vlaggenschepen aangekondigd van Huawei (Huawei P10) en Samsung (Galaxy S8). Beide toestellen laten zien dat innovatie nog steeds mogelijk is. Apple heeft nog geen formele aankondigingen gedaan, maar het ie veilig om te zeggen dat de industrie hoge verwachtingen heeft van de iPhone dit jaar.

Grootste groei vanuit China

IDC geeft aan dat de voornaamste groeiers een handje vol Chinese smartphone fabrikanten zijn. Ze worden aangevoerd door Huawei, OPPO, en Vivo. Alle drie groeide veel meer dan de markt en het drietal laat al een geruime tijd groei zien. De fabrikanten krijgen langzaam marktaandeel in nieuwe gebieden en hebben de potentie om verder nog verder te groeien.

Groei voornamelijk uit betaalbare modellen

IDC verwacht de grootste groei uit betaalbare smartphone modellen. Ondanks dat er afgelopen kwartaal legio premium smartphone zijn gelanceerd. Anthony Scarsella , research manager bij IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker zegt hier het volgende over:

Ondanks de populariteit en de media hype rond premium apparaten, blijven we getuige van een verschuiving in de portefeuilles van veel fabrikanten naar op betaalbare apparaten met premium styling in vergelijking met vlaggenschip modellen. De smartphone fabrikanten zijn begonnen met het implementeren van een basis premium ontwerp taal die uiteindelijk de lijnen tussen de high-end en low-end vervaagt. Dat geeft de gemiddelde consument de mogelijkheid om voor het merk te kiezen zonder een flinke investering vooraf.

Samsung

Na een korte onderbreking door Apple herwon Samsung de controle als leider in de wereldwijde smartphone markt. De groei van het Zuid-Koreaanse bedrijf is echter vlak (0% jaar-op-jaar groei). De aanzienlijke kortingen op de Galaxy S7 en S7 Edge hebben geholpen met de verkoop de vlaggenschepen. De vlaggenschepen maken nu plaats voor de nieuwe Galaxy S8 en S8+. Naast high-end modellen lijkt de product mix van Samsung te verschuiven in de richting van meer betaalbare modellen. Vooral de Galaxy J-serie en A-Series deden het aanzienlijke goed, zowel in opkomende als ontwikkelde markten. Mensen zijn gecharmeerd van hun vlaggenschip ontwerp tegen betaalbare prijzen.

Voor het tweede kwartaal heeft Samsung een gebalanceerde portefeuille met de vernieuwde Galaxy A7, A5 en A3 eerder dit kwartaal en de recent bijgewerkte Galaxy J-serie en natuurlijk het nieuwe Infinity vlaggenschip de Galaxy S8 en Galaxy S8+. De reacties op de lancering van beide vlaggenschepen zijn zeer positief.

Apple

De verkopen van Apple bleven afgelopen kwartaal ook vlak. De Amerikaanse fabrikant verkocht 51,6 miljoen smartphones in het eerste kwartaal van 2017. Een lichte stijging in vergelijking tot de 51,2 miljoen van vorig jaar. Na een zeer sterk vierde kwartaal in 2016 moet Apple de koppositie weer over geven aan Samsung. De iPhone 7 Plus was weer leverbaar en Apple introduceert een de vernieuwde iPhone SE met 32 GB en 128 GB opslagcapaciteit. Afgelopen kwartaal werd ook een nieuwe kleur gepresenteerd van de iPhone 7 en 7 Plus, rood. Het merk is daarnaast veel in het nieuws vanwege de hoge verwachtingen van een speciale iPhone voor de 10e verjaardag van de smartphone.

iPhone 7 Plus

Huawei

De nummer drie behoudt een dominantie positie in het thuisland. Huawei is namelijk alweer de nummer één smartphone verkoper in China. Internationaal gezien is de fabrikant een stabiele nummer drie. Langzaam maar zeker loopt de fabrikant in. Toch liggen landgenoten Oppo en Vivo op de loer. In totaal verkocht Huawei 34,2 miljoen smartphones in het eerste kwartaal van 2017. Daarmee versterkt het merk de derde plaats. Het marktaandeel van Huawei stijgt naar bijna 10%. Het merk zich opnieuw zien in de premium markt met de Huawei P10 en natuurlijk de Huawei Mate 9. De Chinese fabrikant is vooral sterk aanwezig in de betaalbare sector met de Huawei Y-serie en smartphones van dochter Honor.

Voor het komende kwartaal ziet het er goed uit voor Huawei. Het merk heeft de consument een sterke derde optie gegeven in de premium smartphone markt met de lancering van de Huawei P10 vlaggenschepen. In China ligt Huawei echter wel onder vuur vanwege verschillende opslag types in de P10 vlaggenschepen. Zou Oppo hiervan kunnen profiteren aankomend kwartaal?

Huawei P10

Oppo

In China was de Oppo R9s een cruciaal toestel en zorgde voor hoge verkopen in het moederland. Vorig jaar verkocht het merk zelfs meer Oppo R9 smartphones dan de iPhone 6s van Apple. De voornaamste groei voor Oppo ligt buiten China. Ongeveer een kwart van alle verkopen voor het merk waren buiten China. Het merk heeft een sterke aanwezigheid in Azië en in mindere mate in het Midden-Oosten en Afrika regio’s. Daarnaast heeft Oppo zich gericht op de gigantische smartphone markt in India. Oppo heeft daarnaast de after-sales service verhoogt in verschillende Zuidoost-Aziatische landen zoals Indonesië. Het aantal service centra neemt daar fors toe.

Vivo

Vivo heeft in China veel succes met de selfie smartphone de Vivo X9, Het toestel is een ware hype in China onder de menigte van 30 en jonger. Daarnaast verhoogde het merk de aanwezigheid in India door sponsor te worden van de Indiase Premier League 2017. Hiermee zal het merk de aanwezigheid in de markt dit jaar fors verhogen. Daarnaast opende het merk een aantal exclusieve winkels in India. Om zich te onderscheiden van concurrenten in Indonesië belooft het merk klanten, dat hun smartphone binnen één dag gemaakt zal worden.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie