Vodafone: geen roamingkosten vanaf 1 juni voor alle klanten

Vodafone: geen roamingkosten vanaf 1 juni voor alle klanten

Vodafone biedt vanaf 1 juni voor al zijn klanten, bestaand en nieuw, de nieuwe dienst ‘Roam Like at Home’. Hiermee kun jij flink besparen wanneer je belt, SMS’jes verstuurt of internet op vakantie of op zakenreis. In dit artikel leggen wij uit wat roaming precies is, hoe de nieuwe dienst van Vodafone werkt en of jij nog iets moet doen om er gebruik van te maken.

Roamingkosten worden afgeschaft

De Europese Commissie heeft besloten om roamingkosten af te schaffen per 15 juni 2017. Vodafone loopt echter graag op de zaken vooruit en kondigt vandaag aan alle bestaande en nieuwe klanten, prepaid of met abonnement, vanaf 1 juni kosteloos te laten roamen in het buitenland. Dit is uiteraard goed nieuws voor jou, aangezien bellen, SMS’en en internetten op vakantie of zakenreis zo een stuk goedkoper wordt.

Wat is roaming?

Wanneer je een abonnement of prepaid bundel afsluit bij een provider, zoals Vodafone of T-Mobile, sluit je een bepaald aantal belminuten, SMS-berichten en / of MB’s voor internet af. Deze berichten of belminuten worden vervoerd via de antennes en zendmasten die eigendom zijn van de provider. Je betaalt dus simpelweg om gebruik te mogen maken van dit netwerk binnen bepaalde landsgrenzen, in ons geval dus Nederland.

Nu is het zo dat wanneer jij naar het buitenland gaat, jouw telefoon geen contact meer maakt met de antennes en zendmasten in Nederland, maar een lokale optie gebruikt. Je telefoon moet immers contact zoeken door middel van het zenden van een signaal naar een antenne of zendmast en kiest hiervoor altijd de kortste route. Indien je in het buitenland bent is dit dus ook de lokale mast. Voor deze service krijgt jouw provider in Nederland een naheffing van de provider uit het buitenland. Jouw provider schuift deze rekening echter compleet door naar jou, waardoor het uiteindelijke bedrag flink in de papieren kan lopen. Meestal betaal je voor deze dienst immers het ‘buiten bundel’ tarief.

Roam Like at Home vanaf 1 juni

Deze praktijken zijn echter spoedig voorbij. Vanaf 15 juni moeten deze kosten namelijk door alle providers binnen de Europese Unie worden afgeschaft. Je provider mag dus geen hoge bedragen meer aan jou doorrekenen simpelweg omdat je jouw telefoon in een ander land gebruikt. Vodafone past de nieuwe regelgeving echter al vanaf 1 juni aanstaande toe en doopt deze dienst tot ‘Roam Like at Home’ en verbreedt de regelgeving ook nog eens, in jouw voordeel.

De provider voegt namelijk meer landen toe aan waar geen extra roaming kosten worden geheven, zoals Zwitserland, Albanië en Turkije. Dit zijn officieel geen leden van de Europese Unie, maar om zijn klanten het beste te bieden biedt Vodafone het tóch aan als extra service. Wanneer je dus aankomende zomer gaat genieten van de Spaanse Costa of gaat wandelen in de prachtige Alpen, je betaalt gewoon je reguliere tarief wanneer je het thuisfront laat weten dat het daar heerlijk vertoeven is.

Wat moet jij doen?

Niets. De dienst wordt namelijk automatisch geactiveerd voor alle klanten. Roaming moet uiteraard wel aanstaan op je toestel. Dit kun je controleren in het instellingen menu van jouw toestel. Ben je een grootverbruiker? Dan gelden er aanvullende voorwaarden. Indien je namelijk heel veel data verbruikt in het buitenland, past Vodafone een Fair Use Policy toe. Alles hierover valt te lezen op de website van de provider. Ook past de provider de tarieven aan van veel abonnementen. Welk tarief voor jou van toepassing is valt eveneens op de website te lezen.

Bekijk het laatste nieuws over Vodafone:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (1)
Rien Possemis schreef op 1 juni 2017 om 08:02

Super. Dit is tenminste eerlijk.

Meepraten? Geef hieronder je reactie