Virtuele knop iPhone 7 noodoplossing als Home-knop niet...

Virtuele knop iPhone 7 noodoplossing als Home-knop niet...

De nieuwe Home-knop van de iPhone 7 levert bij sommige gebruikers problemen op. Dusdanig dat de knop helemaal niet meer werkt. Apple heeft een tijdelijke oplossing voor deze mensen bedacht: een virtuele Home-knop, een knop die op het scherm verschijnt.

Dat schrijft de Amerikaanse techwebsite MacRumors.

Het is begin september als Apple de iPhone 7 en iPhone 7 Plus introduceert. Daarmee kwam een einde aan maandenlang speculeren. Het nieuwe vlaggenschip is uitgerust met tal van nieuwe features. Zo heeft Apple zijn toptoestellen eindelijk waterbestendig gemaakt (IP67 gecertificeerd), is de 3.5mm audio jack weggelaten en heeft de Plus-uitvoering een dubbele camera aan de achterkant gekregen.

Een andere radicale wijziging aan de nieuwe iPhone 7 is de Home-knop. Voorheen was dit een fysieke knop die je letterlijk moest indrukken om te activeren. Eén keer indrukken en je verscheen op het startscherm of twee keer achter elkaar indrukken en je ziet welke apps en processen allemaal op de achtergrond draaien, met de mogelijkheid om deze uit te schakelen. Tevens was hij gekoppeld aan de 3D Touch sensoren, waardoor Quick Actions en Peek-and-Pop geactiveerd konden worden. De Home-knop van het nieuwe vlaggenschip kun je voortaan niet langer indrukken. In tegendeel: hij is aanraakgevoelig geworden. Dat betekent dat je alleen maar met je duim over de knop hoeft te gaan en hij dit al als inputcommando interpreteert. Je weet dat de input is geaccepteerd doordat je een hele lichte, ultrasone trilling voelt. Dit wordt ook wel haptische feedback genoemd. Dit is mogelijk omdat de Home-knop is verbonden met de nieuwe Taptic Engine, die zich onder de motorkap bevindt.

Vergaande integratie

Dit klinkt allemaal prachtig en ontzettend high-tech, maar levert wel zo zijn problemen op. Eén van de forumleden van MacRumors klaagde dat de Home-knop niet langer werkte. Zijn iPhone 7 startte spontaan opnieuw op terwijl hij aan de lader hing. Sindsdien werkte de nieuwe Taptic Engine niet meer. Vervolgens verscheen er een waarschuwingsvenster in beeld. Daarin stond dat de Home-knop onderhoud nodig had (lees: gerepareerd moest worden). Totdat de gebruiker dit gedaan heeft kan hij gebruikmaken van een tijdelijke noodoplossing: een virtuele knop. Als je de thuisknop weer wilt kunnen gebruiken, moet je je toestel eerst laten repareren door de Apple Store. De virtuele knop is dus als lapmiddel ontworpen.

Voor de doorgewinterde Android-veteraan is een dergelijke on-screen button de normaalste zaak van de wereld. Voor Apple-gebruikers daarentegen zal het even wennen zijn, omdat zij niet beter weten dan de (fysieke) Home-knop te gebruiken. Voor ons is dit het bewijs dat de Home-knop en Taptic Engine verregaand geïntegreerd zijn met het nieuwe besturingssysteem iOS 10. Zo ver dat Apple voorzorgsmaatregelen heeft getroffen in het geval de nieuwe thuisknop het laat afweten.
iPhone 7 virtuele Home-knop

iPhone 8

Het gerucht gaat dat Apple volgend jaar een revolutionair ander vlaggenschip gaat introduceren. Op deze manier zou het Amerikaanse technologiebedrijf willen stilstaan bij het tienjarige jubileum van de iPhone. Zo krijgt de iPhone 8 of iPhone 2017 naar verluidt een edge-to-edge display, een nieuwe glazen behuizing en een irisscanner. Volgens een ander gerucht heeft Apple tevens plannen om de Home-knop definitief te verwijderen. In dat geval zou hij waarschijnlijk in het scherm geïntegreerd worden.

Specificaties iPhone 7

De iPhone 7 heeft een 4.7 inch Retina HD-scherm met een resolutie van 1334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi. Onder de motorkap heeft Apple een A10 Fusion chip met M10-bewegingscoprocessor geplaatst. De kloksnelheid hiervan is echter niet bekend gemaakt. Inmiddels weten we dat het werkgeheugen 2GB bedraagt. De opslagcapaciteit is afhankelijk van de uitvoering die je kiest en bedraagt 32GB, 128GB of 256GB.

Achterop vinden we een 12 megapixelcamera met autofocus en viervoudige True Tone LED-flitser. Daarnaast is de camera uitgerust met de nieuwe Image Signal Processor (ISP). De FaceTime HD-camera is eveneens vernieuwd en heeft voortaan een resolutie van 7 megapixels. Verder is de Home-knop vernieuwd, de 3.5mm audio jack jack weggelaten en heeft Apple een extra speaker aan de onderkant geplaatst. Ook is de iPhone 7 waterbestendig dankzij zijn IP67 certificering. Houd er wel rekening mee dat vloeistofschade niet onder de garantie valt en de waterbestendigheid na verloop van tijd kan afnemen als gevolg van slijtage. De accu heeft een capaciteit van 1960 mAh.

Het instapmodel van de iPhone 7 kost 769 euro en dan krijg je 32GB intern geheugen. Voor 128GB geheugen betaal je 879 euro en voor 256GB maar liefst 989 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie