De verwachtingen voor de smartphone markt in 2017

De verwachtingen voor de smartphone markt in 2017

Het is nog minder dan een maand en het is 2017. Het nieuwe jaar wordt een interessant smartphone jaar met snelle processors, politieke inmenging en veel meer!

Wat kunnen we verwachten van het nieuwe jaar? Op welke smartphones moeten we letten in 2017? Wat zijn de smartphone trends in 2017? We nemen je even mee in het huidige jaar om vervolgens te kijken naar het nieuwe jaar. Welke trends verwachten we voor 2017. Zijn er trends die zich voortzetten? Wat doen de top 3 smartphone fabrikanten? Gaan de Chinese smartphones de wereld over?

2016 vlaggenschepen

2017

Het jaar 2017 brengt ons veel vernieuwing. 2017 is onder andere het jaar waarin Apple al tien jaar lang iPhonse presenteert. We mogen daarom verwachten dat de Amerikaanse smartphone fabrikant zal uitpakken. Volgend jaar is ook het jaar van de OLED beeldscherm techniek. De techniek voor prachtige beeldschermen is echter voor het grootste deel in handen van Samsung en dat legt een grote uitdaging bij de concurrenten. Een andere ontwikkeling is natuurlijk snelheid. De nieuwe generatie 10nm smartphone processors wordt in 2017 geboren.

iPhones 1 to 6

Het smartphone jaar 2016 in vogelvlucht

Voordat we je meenemen naar de toekomst, eerst het jaar 2016 in vogelvlucht. Het was een bewogen jaar. De absolute nummer één smartphone verkoper van 2015 stond onder druk. Samsung’s Galaxy Note 7 vloog in brand en het koste de Koreaanse smartphone fabrikant zeer veel momentum en geld. Het Chinese Huawei verraste vriend en vijand met exclusieve samenwerkingsverbanden. De Huawei P9 met Leica camera’s verkocht erg goed en met de lancering van de Huawei Mate 9 Porsche Design heeft de fabrikant zich op het premium vlaggenschip podium gezet. Apple liet zien dat het Amerikaanse bedrijf helemaal niet weg is. De iPhone 7 is op het oog misschien niet zo baanbrekend. Het innerlijk van de smartphone is wel revolutionair en de vlaggenschepen zijn de snelste smartphones in 2016.

Galaxy Note 7 Alternatieven

Underdogs Oppo en Vivo lieten onvoorstelbaar hoge groeicijfers zien. Terwijl beide telefoons in 2012 nog maar een 2% aandeel in de Chinese smartphone hadden, zijn de merken in het derde kwartaal van 2016 goed voor circa 34% van de Chinese markt. Miljardair en eigenaar van beide merken, Duan Yongping, zit ook achter de OnePlus 3. Het toestel dat in 2016 maanden lang het snelste vlaggenschip was. Virtual reality had een grote plek, maar ook augmented reality. De Lenovo Phab2 Pro is de eerste Google Tango telefoon en een indrukwekkende machine. De Chinese fabrikant Lenovo zit ook achter de tweede smartphone in 2016 met een modulair design, de Moto Z. LG was het merk een paar maanden voor met de LG G5.

Wat zijn de smartphone vooruitzichten voor 2017?

2016 was een jaar vol ontwikkelingen en vernieuwing. Opvallend aan de meeste smartphones dit jaar  was dat de vorm. De vorm van de smartphones bij de meesten merken ondergingen geen revolutionair wijzigen. De LG G5 met modulair design kun je enigszins onderscheiden van een regulier toestel. Een verwachtingen voor 2017 is op dit gebied van het uiterlijk. Je kun hierbij denken aan de vervolg stap van een bezelloos design. Wie weet zelfs een volledig scherm.

iPhone 8 concept

10nm processor technologie voor vlaggenschip smartphones

De gemiddelde vlaggenschip processor in 2016 is gemaakt van met behulp van het 14 / 16nm halfgeleider proces. Tegen het einde van dit jaar is het 10nm procestechnologie volwassen geworden en de nieuwe generatie processors verwacht men tegen het eerste kwartaal van 2017 in massaproductie. We verwachten niet alleen Qualcomm met de nieuwe Snapdragon 835 processor met behulp van 10nm procestechnologie. Ook van Samsung mogen we verwachten dat zijn vlaggenschip processor, de Exynos 8895, gemaakt wordt via het 10nm proces. SnapdragonDirecte concurrent MediaTek wil zijn nieuwe Helio X30 ook op basis van het 10nm proces vervaardigen. Echter de chipfabrikant is hiervoor afhankelijk van de vooruitgang van het TSMC 10nm proces. HiSilicon (Huawei) loopt ook nog iets achter op de Qualcomm Snapdragons. Met de Kirin 960 heeft het bedrijf bewezen de achterstand met snelle stappen in te halen. Het is nog onduidelijk of de volgende Kirin processor gebruik zal maken van het 10nm proces. Geruchten over een 10 nm Kirin 970 processor zijn al wel enige tijd in de wereld.

Design: mooier en spannender

Vanuit consumenten is de vraag naar verandering nooit gestopt. Dat blijkt wel uit de storm die Apple over zich heen kreeg dit jaar. Consumenten waren woedend dat de Apple iPhone 7 een vergelijkbaar design kreeg met de iPhone 6S. In 2016 zagen we al kleine design veranderingen. Toestel na toestel werd gelanceerd met dubbele hoofdcamera en zelfs twee modulaire ontwerpen betraden de markt van Motorola en LG. Toppers Apple en Samsung leverde prachtige toestellen met weinig spannende wijzigingen in hun design, de Samsung S7 Edge en de iPhone 7 Plus. Aan het einde van 2016 zagen we al de eerste tekenen van wat we in 2017 mogen verwachten.

Het Chinese Xiaomi toonde ons dat een smartphone zonder randen misschien helemaal niet zo onmogelijk blijkt. De keramische Xiaomi Mi Mix heeft een wonderschoon ontwerp en bijna geen lijnen meer tussen beeldscherm en de rand van de smartphone (bezels). Een van de vernieuwingen bij Apple is het OLED beeldscherm. Eerder deze week werd bekend dat er volgend jaar nog wel eens een te kort aan AMOLED beeldschermen kan zijn. De beide smartphone reuzen Apple en Samsung hebben zo goed als alle AMOLED beeldschermen nodig voor de lancering van hun vlaggenschip. In 2017 wordt AMOLED de standaard voor vlaggenschepen en misschien ook wel het jaar van een tekort aan de OLED technologie.

Xiaomi Mi Mix

Meer gebogen schermen / Edge schermen

De Samsung S6 Edge introduceerde het gebogen (Edge) scherm voor de massa. De techniek van het gebogen scherm heeft stiekem al twee tot drie jaar van ontwikkeling gehad. In 2016 waren er slechts twee fabrikanten van mobiele telefoons in staat om gebogen OLED schermen te leveren: Samsung en LG. De kloof tussen beide technologieën is echter enorm. Samsung’s OLED beeldscherm technologie is volwassen. De Koreaanse fabrikant levert en produceert schermen van een hoge kwaliteit met goede prestaties. Ook de productiviteit is fors verbeterd. Bij LG daarentegen loopt de productie van de OLED beeldschermen nog steeds achter. Het bedrijf heeft daarnaast te maken met problemen in de helderheid van het scherm en de resolutie moet nog worden verbeterd.

Samsung S6 Edge

2017 het jaar van de herschikking van de smartphone industrie?

2017 kan nog wel eens het jaar van de herschikking in smartphone land worden. De nieuwe Amerikaanse president Trump brengt grote onzekerheid in kwesties zoals de handel bescherming. De ideeën van Trump hierover zijn een globale uitdaging en leiden op dit moment al in zekere mate tot economische onrust. Ook uitingen van de aankomende president zoals; “We’re going to get Apple to build their damn computers and things in this country,” zijn hierin niet positief.

Daarnaast verwacht men dat de gigantische economische groei van China in de afgelopen jaren niet doorzet. Men verwacht een groei van maximaal 8%. De trage groei van de Chinese economie kan leiden tot devaluatie van de munteenheid. Dat levert op zijn beurt een groot probleem voor de Chinese smartphone fabrikanten. Hun winstmarge is vaak mager en komt nu verder onder druk te staan. Smartphone onderdelen worden meestal in dollar valuta verhandeld. Chinese smartphonemakers zullen hun kosten moeten verhogen en in de toch al moordende markt lopen minder grote fabrikanten het risico van sluiting.

Chinese merken vinden slecht toegang tot de high-end markt

China is het land van de budget vlaggenschepen. Merken zoals OnePlus, Huawei, Vivo, Nubia en Xiaomi maken super snelle toestellen voor weinig. Sommige vlaggenschepen kosten zelfs de helft van een Samsung vlaggenschip. In het verleden leed de kwaliteit nogal onder dit prijs verschil. Een Samsung vlaggenschip was de beter keuze ondanks de forse prijs. Nu de kwaliteit van de Chinese budget vlaggenschepen in hoog tempo is verbeterd, wordt het voor een paar van deze merken tijd om de stap naar volwassen vlaggenschip te wagen. We zagen het dit jaar met Huawei en Xiaomi. De Chinese fabrikant Huawei verkoopt erg goed in het eigen land, maar ook in Europa geniet de smartphone fabrikant bekendheid. Met de lancering van de Huawei Mate 9 Porsche Design stapt Huawei in de ring met Samsung, Google en Apple. Xiaomi deed een dappere poging met de Xiaomi Mi Mix.

De reden dat de Chinese fabrikanten nog niet klaar zijn voor de stap richting top ligt voor een groot deel in kwaliteit. Apple en Samsung hebben een gigantische voorsprong in ontwikkeling. De Chinese merken benaderen deze grootmachten, maar er zit nog een grote kloof tussen de technische reserves en investeringen. Een andere reden is een supply chain vraagstuk. De echte kern componenten van een vlaggenschip zijn niet altijd voorradig. Neem bijvoorbeeld de gebogen schermen van de Huawei Mate 9 Porsche. Dit zijn panelen afkomstig van Samsung en juist de Koreaanse grootmacht heeft met Apple als toekomstige afnemer bijna geen panelen meer over.

Huawei Mate 9 Porsche Design

Nieuwe technieken om in de gaten te houden

In 2017 zet de trend van dubbele hoofdcamera zich waarschijnlijk voort. Zelfs Apple is om en de iPhone 7 Plus beschikt over twee uitstekende hoofdcamera’s. Je mag verwachten dat deze trend zich doorzet in 2017. Er was zelfs sprake dat Samsung voor zijn Galaxy S vlaggenschip ook zou kiezen voor twee hoofdcamera´s. Het jaar 2016 kent in ieder geval een enorm aantal toestellen met dubbele camera’s. De smartphone camera is een zeer belangrijk onderdeel in het vormen van de keuze voor een smartphone bij consumenten. De ontwikkeling en de toekomstige mogelijkheden van de dubbele camera’s zal in de toekomst alleen nog maar beter worden.

De X16 modem voor razendsnel 1 Gbps internet. Langzaam begint het 5G netwerk vorm te krijgen. Pas als de specificaties van dit netwerk helemaal vast staan, kunnen ontwikkelaars starten met de ontwikkeling van nog snellere modems. Op dit moment ligt er nog een grotere snelheid te behalen in LTE. Dankzij nieuwe modem technologieën krijgen LTE snelheden een serieuze boost. Toestellen zoals de iPhone 7 en natuurlijk de Galaxy S7 kunnen al data downloaden via LTE-netwerken met een maximale snelheid van 600 Mbps (bits per seconde). De vlaggenschepen kunnen uploaden met snelheden tot 150 Mbps. De nieuwe modem van Qualcomm is zelfs sneller. De X16 modem kan download snelheden bereiken in de buurt van 1 Gbps. Het bereiken van deze snelheid is echter afhankelijk van de netwerkmogelijkheden van de provider.

Draadloze audio wordt steeds meer toegepast. Apple heeft dit jaar de koptelefoon aansluiting opgeofferd. Er bestaat een grote kans dat een meerderheid van de smartphones in 2017 nog over de hoofdtelefoonaansluiting zal beschikken. Maar meer en meer toestellen gaan overstappen naar Bluetooth koptelefoons. Het voordeel hiervan is vooral een dunnere en lichtere smartphone.

Bluetooth 5 met vier keer het bereik van voorganger 4.2. Binnenkort krijgen we de nieuwe Bluetooth 5. De specificaties van het nieuwe Bluetooth zijn indrukwekkend. De nieuwe generatie geeft twee keer de snelheid en vier keer het bereik van voorganger Bluetooth 4.2. De mogelijkheden voor smartphones wordt hiermee ook uitgebreid. Je kunt verbinding maken met apparaten op 5 meter tot 400 meter afstand. Opgelet, analisten spreken over een meer realistisch bereik van 120 meter.

MicroSD tot wel 1 TB. Met download snelheden die richting de 1 Gbps gaan en camera´s die in RAW formaat opslaan is extra opslag op je mobiele telefoon geen overbodige luxe. Op dit moment kun je maximaal 256GB aan opslag extra krijgen. ScanDisk toonde dit jaar echter een prototype 1TB SD-kaart. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de kaart beschikbaar is.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie