Top 10 populaire smartphones Q3 2016 in de hele wereld

Top 10 populaire smartphones Q3 2016 in de hele wereld

Zoals gewoonlijk presenteert benchmark Anututu elk kwartaal een overzicht van de populaire smartphones dat kwartaal. De benchmark gaat hierbij uit van de hoeveelheid testen die per toestel gemaakt worden. Aan de hand daarvan weet de site welke smartphones waar populair zijn.

In het derde kwartaal zijn er wereldwijd enkele succesvolle lanceringen geweest en we zagen een volledige verschuiven in de top 10 van snelste smartphones. De jaarlijkse grote vlaggenschip lanceringen van de Apple iPhone 7 en Samsung Galaxy Note 7 waren een groot succes. Het verhaal van de Note 7 eindigde helaas vroegtijdig. De vele vlaggenschepen in het derde kwartaal bewijst hoe fel de concurrentie is in de smartphone markt.

Top 10 populaire smartphones wereldwijd

Welke smartphones worden er het meest gebruikt in de wereld? Voor het derde kwartaal van 2016 zien we het volgende overzicht van de top 10 populaire smartphones:

Top 10 populaire smartphones China Q3 2016

Dominantie Samsung

Het valt direct op dat de Galaxy Note 5 en de Galaxy S7 de absolute toppers zijn. Beide toestellen worden gevolgd door de Galaxy S6. Op de Redmi Note 3 na is de volledige top 5 voor Samsung. De geplaagde Zuid-Koreaanse fabrikant is nog steeds de absolute top leverancier van smartphones in de wereld. De reden voor het grote aandeel van de Galaxy Note 5 kan liggen in het ontploffen van de Note 7. Daardoor kwamen mensen met voorkeur voor een groter toestel bij de Galaxy Note 5 uit.

Opkomst China

Ondertussen zien we dat Chinese smartphone fabrikanten het erg goed doen. De Huawei Mate 8 heeft zelfs 2% marktaandeel en de Redmi Note3 van Xiaomi eindigt op de vierde plaats. De smartphone heeft bijna 3% marktaandeel wereldwijd. Een andere opvallende aanwezige is het budget vlaggenschip van Asus, de Asus ZenFone 2. Dit toestel is met name in de opkomende markten razend populair.

Locale top 10 lijsten

Het is interessant om de resultaten van de top 10 uit verschillende markten te zien. Je ziet daarin grote verschillen met de 10 populaire smartphones wereldwijd. Er zijn namelijk een aantal markten waar lokale spelers de voorkeur hebben zoals in China, Taiwan en bijvoorbeeld Amerika.

Populaire smartphones in China

We zien in China bijvoorbeeld een absolute nummer één positie voor de Redmi Note 3. De Galaxy S7 van Samsung presteert ook goed in het gigantische land vol budget smartphone makers. Het Koreaanse vlaggenschip eindigt op de tweede plaats. Naast twee Galaxy S7 toestellen zijn alle andere populaire smartphones van Chinese afkomst. In China kiest men vooral voor uitstekende prijs kwaliteit verhouding.

Oppo en Vivo verkochten in het derde kwartaal van 2016 de meeste smartphones in China. Het is dan ook logisch dat beide fabrikanten een toestel hoog in de lijst hebben staan, de Oppo R9 en Vivo X7.

Top 10 populaire smartphones China Q3 2016

Top 10 in Taiwan

In Taiwan zien we een duidelijke voorkeur voor binnenlandse merken zoals Asus en HTC. Toch heeft de HTC 10 geen plek kunnen veroveren in de lijst. Asus is de absolute koploper in het land. De computer en smartphone fabrikant lanceerde de Asus ZenFone 3 met uitstekende specificaties en een zeer schappelijke prijs. In Taiwan zijn de Note 4 en Note 5 van Samsung ook populair naast de Xperia toestellen van Sony. Opvallende aanwezige is de Oppo R9 Plus. Het merk heeft aan populariteit gewonnen dankzij slimme sponsordeals met amusementsprogramma’s in Taiwan.

Top 10 populaire smartphones Taiwan Q3 2016

Top 10 in Korea

In het thuisland van Samsung zien we de Galaxy Note 5 op de eerste plek. LG, het tweede merk in Korea weet ook de tweede plek te veroveren. De high end versie van de LG G3 heeft een marktaandeel van 6,53% net iets minder dan de Note 5. De lijst weerspiegelt de voorkeur in Korea voor ‘home made’ producten. Samsung is met zes toestellen aanwezig en LG met vier. Het is opvallend dat LG geen smartphones uit 2016 in de lijst heeft. De LG G5 met zijn revolutionaire modulaire design heeft de lijst niet weten te halen. De LG V20 is waarschijnlijk nog niet lang genoeg in de markt aanwezig  om de top 10 binnen te dringen. Een opvallende uitslag aangezien Samsung met de Galaxy S7 Edge uit 2016 wel is toegetreden.

Top 10 populaire smartphones Korea Q3 2016

Top 10 in Amerika

In Amerika is Google’s Nexus 6P de meest gebruikte smartphone. Het toestel wordt op de voet gevolgd door de Galaxy Note 5 en Galaxy Note 4. Lenovo heeft met twee Moto toestellen een uitstekende aanwezigheid in de Amerikaanse markt. Ondanks het gigantische succes van de Nexus 6P is het Huawei echter nog niet gelukt toe te treden. Het valt op dat de Amerikanen OnePlus breed omarmen, het merk presteert zeer goed in Amerika.

Top 10 populaire smartphones Amerika Q3 2016

Top 10 in Duitsland

De 10 populaire telefoons in Duitsland zijn bijna allemaal afkomstig uit Korea. Samsung is uitzonderlijk populair in het land. Het merk laat zijn dominantie zien in Duitsland met een aanwezigheid van 70% in de top 10. Daarnaast zien we de LG G3 ook terug in de lijst op de zesde plek. Naast de Koreaanse smartphones is er nog plek voor de OnePlus 2 en de Google Nexus 5X.

Top 10 populaire smartphones Duitsland Q3 2016

Top 10 in India

India is één van de opkomende smartphone markten. De top 10 in het land ziet er ook totaal anders uit dan bijvoorbeeld Duitsland of Amerika. We zien vooral veel budget vlaggenschepen en smartphones met een zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Het is daarom ook logische dat Chinese fabrikanten van smartphones hier veel toestellen verkopen.

De meest gebruikte smartphone in India is de Redmi Note 3. Bijna één vijfde van de Antutu gebruikers in India beschikt over een Note 3 (17,9%). Het voordelige vlaggenschip van LeEco, de LeEco 2, volgt op grote afstand met 9,72%. Ook OnePlus presteert goed in India. De OnePlus 1 en OnePlus 2 hebben beide meer dan 5% marktaandeel in het land. Lenovo is in India zowel met het eigen merk, Lenovo K5 Note en K3 Note aanwezig als met de Moto G.

Zoals je kunt zien verkopen Chinese merken zeer goed in India. Het schijnt zelfs dat Xiaomi bestuurder, Lei, op een email heeft gestuurd naar zijn personeel waarin hij beweerde dat Xiaomi in India meer dan 1.000.000 smartphones heeft verkocht binnen achttien dagen.

Top 10 populaire smartphones India Q3 2016

Populaire smartphones

In het afgelopen kwartaal blijft Samsung de absolute wereldleider. Samsung smartphones zijn in elke markt aanwezig. Vooral de Note 5 is in veel werelddelen erg in trek. Het is echter onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de malaise die Samsung over zich heen kreeg in het derde kwartaal van 2016. Uit de verschillende top 10 lijsten zien we dat grote telefoons (boven de 5,5-inch) zeer in trek zijn. Het wegvallen van het top model van 5,7-inch met de populaire S Pen zal voor de toekomst nog grote gevolgen kunnen krijgen.

Die gevolgen zijn echter pas dit kwartaal en misschien pas vanaf het begin van 2017 te zien. Wij kijken daarom ook uit naar de volgende lijst van Antutu.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie