De top 10 beste camera smartphones van 2017

De top 10 beste camera smartphones van 2017

Tegen het einde van ieder jaar is het goed om even terug te kijken naar de smartphones die we allemaal gezien hebben. Het jaar 2017 was een goed jaar voor de camera smartphone liefhebbers. De hedendaagse premium smartphones maken namelijk voortreffelijke foto’s. Camera testsite DxO Mark test al jaren smartphones en de site heeft voor 2017 een interessante lijst met de top 10 camera smartphones.

DxO Mark Camera smartphone Top 10Een van de bekendste cameratest sites in de wereld is DxO Mark. Het is de plek voor smartphone fabrikanten om te schitteren men hun smartphones als het gaat om de foto kwaliteit. Afgelopen jaar heeft de site haar volledige overzicht omgegooid. Daarbij zijn helaas de oudere modellen verloren gegaan. De nieuwste lichting premium smartphones zijn ondertussen bijna allemaal getest. De beste camera smartphones van dit moment door DxO Mark getest zijn:

  1. Google Pixel 2
  2. Apple iPhone X
  3. Huawei Mate 10 Pro
  4. Apple iPhone 8 Plus
  5. Samsung Galaxy Note 8
  6. Apple iPhone 8
  7. Google Pixel
  8. HTC U11
  9. Xiaomi Mi Note 3
  10. Apple iPhone 7 Plus

In de top 10 van camera smartphones in 2017 komt duidelijk de dual hoofdcamera trend naar voren. Van de top zijn slechts vier camera smartphones uitgerust met een hoofdcamera. Opvallende aanwezige in de lijst zijn Apple en Pixel. Hierbij moeten we natuurlijk wel vertellen dat enkele bekende toestellen niet getest zijn, de Huawei P10, de OnePlus 5/5T, de LG V30 en de Sony Xperia XZ1. De Sony Xperia XZ Premium is wel getest, maar scoorde mager met 83 punten. Het is dit jaar opmerkelijk, dat we voor het eerst een smartphone uit het midden segment in de top 10 zien. Dat kan te maken hebben met de bovenstaande vlaggenschepen die missen. Aan de andere kant zien we de kwaliteit van foto’s gemaakt door mid-range smartphone natuurlijk stijgen. De Xiaomi Mi Note 3 is de eerste mid range smartphone met een top 10 score op gebied van camera’s.

Beste camera smartphone, Google Pixel 2

In 2017 is het de Pixel 2 van Google met de beste smartphone camera. Het toestel heeft een 12 megapixel hoofd camera voorzien van Dual Pixel technologie. De Google Pixel 2 is één van de weinige smartphones in 2017 met één enkele hoofdcamera. Volgens DxO Mark Mobile scoort het toestel een totaal score van 98. De snelle smartphone scoort 99 op basis van foto prestaties en 96 op basis van video kwaliteit. Zelfs met een lichte nadeel in zoom en bokeh effect scoort het toestel beter dan de Apple iPhone 8 Plus en Samsung Galaxy Note 8. Twee toestellen voorzien van dual hoofdcamera’s.

De Google Pixel 2 wordt aangedreven door de snelle Snapdragon 835 processor met 4 GB aan werkgeheugen. Aan de achterkant tref je een 12,2 megapixel camera met f/1.8 diafragma en een 1.4 µm Dual Pixel sensor. Het toestel is voorzien van phase detection autofocus (PDAF), optische beeldstabilisatie (OIS), laser autofocus en een dual LED flitser. De selfie camera is een 8 megapixel f/2,4 camera.

2. Apple iPhone X

De zeer populaire iPhone X is de tweede camera smartphone volgens DxO Mark top 10. De site geeft de premium smartphone een totaal score van 97 punten. Op gebied van foto’s scoort de Apple 101 punten. Het toestel maakt verreweg de mooiste foto’s van alle geteste smartphones in 2017. Op het gebied van video blijft het vlaggenschip iets achter met 89 punten.

De Apple iPhone X beschikt over de snelste processor van 2017, de A11 Bionic. De Apple heeft daar 3 GB aan werkgeheugen bij en is beschikbaar met 64 GB werkgeheugen. Aan de achterkant tref je twee 12 megapixel hoofdcamera’s bestaande uit de primaire camera met f/1.8 diafragma en een f/2.4 camera beide voorzien van optische beeldstabilisatie en PDAF. Een quad LED flitser licht de situatie bij en films kun je maximaal op 4K bij 60 frames per seconde (fps) schieten. Selfies maak je met een 7 megapixel f/2.2 camera met PDAF.

iPhone X

3. Huawei Mate 10 Pro

Tot de top drie camera smartphones behoort voor het eerst een Huawei smartphone. Het merk is sinds de P9 een veelbelovende samenwerking aangegaan met Leica en dit jaar zien we een geweldig resultaat. De Huawei Mate 10 Pro scoort net zoals de iPhone X ook 97 punten. Het toestel is een voortreffelijke camera smartphone met een foto score van 100 punten. Op het gebied van films schieten scoort de Chinese smartphone 91 punten.

Aan de achterkant van de Huawei Mate 10 Pro vind je twee indrukwekkende Leica camera’s. Een 12 megapixel f/1.6 kleuren camera die optisch gestabiliseerd is. Daarnaast ligt de 20 megapixel f/1.6 zwart wit camera. Het toestel beschikt over phase detection & laser autofocus, dual LED dual tone flitser. Een redenen waarom de Huawei uitblinkt in camera capaciteiten is de eerste artificial intelligence processor in de wereld, de Kirin 970. De processor helpt de Leica camera’s op een indrukwekkende manier allerlei scenario’s al te herkennen voordat je een foto maakt. Vervolgens past het toestel razend snel de camera instellingen aan.

4. Apple iPhone 8 Plus

De Apple iPhone 8 Plus scoort 94 punten en ontvangt daarmee dezelfde totaal score als nummer 5, de Samsung Galaxy Note 8. Het premium vlaggenschip van Apple beschikt over twee hoofdcamera’s en scoort 96 punten op basis van foto’s en bij video scoort het toestel 89 punten.

De premium smartphone wordt aangedreven door de snelle A11 Bionic processor met 3 GB aan werkgeheugen. Aan de achterkant tref je twee 12 megapixel camera’s. De primaire camera is een breedhoek camera met f/1.8 diafragma en een tele camera voorzien van f/2.8 diafragma. Van de twee hoofdcamera’s is alleen de primaire camera optisch gestabiliseerd en de iPhone 8 Plus beschikt over PDAF en een quad LED flitser. Aan de voorkant tref je 7 megapixel f/2.2 camera.

5. Samsung Galaxy Note 8

Samsung’s Galaxy Note 8 scoort net als directe concurrent iPhone 8 Plus 94 punten bij DxO Mark. De camera testers menen dat beide toestellen over het algemeen even goed zijn, maar de Note 8 is de eerste smartphone die 100 scoort op het gebied van de foto’s. Filmen kun je beter met de iPhone 8 Plus doen, want de Note scoort daar beduidend lager, 84 punten.

Het Zuid-Koreaanse toestel beschikt over twee camera’s. Een 12 megapixel f/1.7 breedhoek camera en een secundaire 12 megapixel f/2.4 camera. Beide zijn optisch gestabiliseerd en de Samsung Galaxy Note 8 beschikt over PDAF en een dual tone LED flitser. Selfies maak je met een 8 megapixel f/1.7 camera met autofocus.

Samsung Galaxy Note 8

6. Apple iPhone 8

De Apple iPhone 8 is één van de vijf Apple toestellen in het totale DxO Mark overzicht. Daarmee is de Amerikaans fabrikant wel erg goed vertegenwoordigd. De reden hiervan is enerzijds omdat de test site haar testen heeft veranderd en opnieuw is begonnen met testen. Anderzijds zijn de beste smartphone camera vaak te vinden in premium toestellen. Apple is daarin de absolute top fabrikant en het is dan ook niet vreemd dat er veel iPhones in de top staan. De iPhone 8 is het tweede toestel met één hoofdcamera. De smartphone scoort 92 punten. Op het gebied van foto’s is de score zelfs 93 punten. Je kunt het toestel ook prima gebruiken voor films, want daar scoort de iPhone 90 punten.

Apple’s iPhone 8 wordt aangedreven door de A11 Bionic processor met 2 GB aan werkgeheugen. De high end smartphone heeft een 12 megapixel f/1.8 camera die optisch gestabiliseerd is en beschikt over PDAF en een quad LED flitser. Aan de voorkant tref je een 7 megapixel selfie f/2.2 camera.

7. Google Pixel

De voorganger van de beste camera smartphone van dit jaar is de beste camera smartphone van vorig jaar, de Google Pixel. Het toestel is ook in 2017 nog één van de top 10 camera smartphones. DxO Mark geeft drie toestellen een totaal score van 90 en daarvan is deze Google Pixel de beste. Het toestel scoort 90 voor foto’s en zelfs 91 op het gebied van video.

De Google Pixel wordt aangedreven door de Snapdragon 821 processor met 4 GB aan werkgeheugen. Het toestel heeft één 12,3 megapixel hoofdcamera met elektronische beeldstabilisatie, phase detection & laser autofocus en een dual LED flitser. Aan de voorkant tref je een 8 megapixel f/2.4 camera voor selfies.

Reclame Google Pixel

8. HTC U11

HTC maakt al jaren voortreffelijke camera smartphones en dat laat het merk uit Taiwan ook dit jaar weer zien. De HTC U11 scoort net zoveel als de Google Pixel. Het letterlijk en figuurlijk schitterende vlaggenschip scoort 90 bij foto en 89 voor video. Daarmee is het toestel in video kwaliteit zelfs beter dan de Samsung Galaxy Note 8.

De HTC U11 wordt aangedreven door de snelle Snapdragon 835 processor van Qualcomm met 4 GB werkgeheugen. In de cameraheuvel tref je een 12 megapixel f/1.7 Dual Pixel camera voorzien van PDAF, OIS en een dual LED flitser. Selfies maak je met een 16 megapixel f/2.0 camera.

9. Xiaomi Mi Note 3

Het Chinese Xiaomi laat zien, dat het merk net als Huawei tot de top van de smartphone fabrikanten behoort. De Xiaomi Mi Note 3 is de eerste mid-range smartphone die zich tot de top van camera smartphones voegt. Het nieuwe toestel is voorzien van de Snapdragon 660 processor van Qualcomm voor het middensegment. Het toestel scoort een totaal score van 90. Voor het maken van foto’s scoort deze telefoon 94 punten en bij het filmen blijft de smartphone achter met 82 punten.

De Xiaomi Mi Note 3 heeft twee hoofdcamera’s. Een 12 megapixel f/1.8 camera voorzien van 4-as OIS en een 12 megapixel f/2.6 camera. Het toestel is voorzien van PDAF en een dual tone LED flitser. Selfies maak je met een flinke 16 megapixel camera aan de voorkant.

10. Apple iPhone 7 Plus

Een van de beste camera smartphones van vorig jaar is nog altijd een van de top 10 camera smartphones van 2017. De Apple iPhone 7 Plus scoort net iets minder dan 90 punten. In totaal krijgt de Apple 88 punten die bestaan uit een score van 89 voor foto’s en 84 op het gebied van video.

Het premium vlaggenschip wordt aangedreven door de A10 processor van Apple met 3 GB aan werkgeheugen. Aan de achterkant vind je twee hoofdcamera’s bestaande uit een primaire 12 megapixel f/1.8 camera voorzien van OIS en een 12 megapixel f/2.8 camera. De iPhone 7 Plus beschikt over PDAF en een quad LED flitser.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie