Tele2 legt restricties op voor simkaartgebruik

Tele2 legt restricties op voor simkaartgebruik

Tele2 legt strenge regels op aan klanten die hun simkaart voor andere doeleinden gebruiken dan hun smartphone. Als zij hun simkaart in een router, dongel of laptop gebruiken, lopen ze het risico dat ze door de provider worden uitgesloten voor haar diensten. Op deze manier wil het telecombedrijf misbruik tegengaan.

Dat blijkt uit informatie waar Tweakers.net de hand op heeft weten te leggen.

Waar let je op als je een abonnement afsluit bij een provider? Eén van de zaken waar je als eerste naar kijkt, is waarschijnlijk hoeveel data je krijgt in de bundel. Deze MB’s heb je hard nodig als je met het openbaar vervoer reist en graag muziek streamt, video’s bekijkt of op internet surft. Daarnaast heb je natuurlijk een X-aantal belminuten nodig. Tot slot kun je eventueel nog een sms-bundel afnemen. Aangezien men steeds vaker gratis diensten als WhatsApp en Telegram gebruiken, verkopen providers als KPN en T-Mobile steeds minder van dit soort bundels.

Mocht je geen inschatting kunnen maken van je gebruik, dan kun je ook een abonnement met onbeperkte hoeveelheid data en belminuten bestellen. Steeds meer providers bieden dergelijke abonnementen aan. Eén van deze partijen is Tele2. Daar kun je voor een vast bedrag van 25 euro per maand onbeperkt surfen op internet en bellen met je vrienden, familie en collega’s.

Om misbruik te voorkomen en de stabiliteit van het netwerk te garanderen, nemen telecombedrijven vaak een FUP-clausule op hun algemene voorwaarden. FUP staat voor Fair Use Policy en betekent simpelweg dat je op een normale manier gebruik maakt van onbeperkte hoeveelheid data. In theorie is het namelijk denkbaar dat je een Unlimited bundel afneemt om op al je apparaten online te gaan, zoals je desktop, laptop, tablet en televisie. In praktijk is het meer dan eens voorgekomen dat het dataverbruik van individuele gebruikers de spuigaten uitloopt. Deze klanten krijgen een waarschuwing van hun provider om hun surfgedrag aan te passen, een ander tarief te betalen of -in het ergste geval- dat ze afgesloten worden voor de dienstverlening.

Beperkingen

Tele2 gaat hard optreden tegen klanten die de FUP-regels aan hun laars lappen en er buitensporig surfgedrag op nahouden. Het telecombedrijf legt strenge voorwaarden op aan het gebruik van de simkaart. Klanten die een abonnement bij Tele2 afnemen, moeten een verklaring accepteren dat ze de dienst van het bedrijf alleen gebruiken in combinatie met een smartphone die geschikt is voor het 4G-netwerk van de provider. “Doe ik dat niet, dan kan Tele2 de functionaliteit van de dienst beëindigen en mij daarvoor een eindafrekening sturen”, zo lezen we op de site van Tele2. Abonnees moeten deze voorwaarde accepteren door een vinkje te zetten. Dat betekent dat je de simkaart niet langer mag gebruiken om in een router, dongel of laptop te stoppen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je direct wordt afgesloten voor de dienstverlening van Tele2. Voordat het zover is krijg je eerst een waarschuwing om je gedrag aan te passen. Als je daar geen gehoor aan geeft, neemt de provider andere maatregelen. Dan wordt je na twee weken afgesloten en kun je niet langer gebruikmaken van de simkaart die je hebt gekregen van het telecombedrijf.

Tele2 wil het bericht niet officieel bevestigen tegenover Tweakers.net. Een woordvoer laat weten dat het bedrijf stappen onderneemt om misbruik van de simkaart tegen te gaan. “In algemene zin bestaat regelgeving dat voor geautomatiseerde toepassingen geen 06-nummers mogen worden gebruikt”, aldus Tele2. Daarbij verwijst de providers naar een regel die is gedocumenteerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat heeft alles te maken met de schaarste van 06-nummers. Voor routers, dongels en tablets mogen providers alleen 097-nummers verstrekken.

Bekijk het laatste nieuws over Tele2:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie