Trusted Voice: ontgrendel je Android-toestel met je stem

Trusted Voice: ontgrendel je Android-toestel met je stem

Een leuke software-update van Google: de functie Smart Lock in Android 5.0 Lollipop wordt uitgebreid met stemontgrendeling. Het enige wat je nog tegen je tablet of smartphone hoeft te zeggen, is ‘OK, Google’. De functie heet Trusted Voice en zal uiteindelijk worden uitgerold via een update van Google Play Services.

Heel betrouwbaar is het niet, dat weet ook Google. Zodra je de stemontgrendeling inschakelt, krijg je een waarschuwing dat het veiliger is om via een pincode of wachtwoord in te loggen. Mensen die bijna dezelfde stem hebben of je stem hebben opgenomen, zouden ook je toestel kunnen ontgrendelen.

Telefoon ontgrendelen

android smart lockSmart Lock is met deze update niet nieuw: de functionaliteit maakte het in 5.0 Lollipop al mogelijk om je telefoon automatisch te ontgrendelen op vertrouwde locaties zoals je werk. : je tablet of apparaat herkent de wifi-verbinding. Ook het herkennen van een vertrouwd Bluetooth-apparaat kan gebruikt worden voor ontgrendelen. Een smartwatch bijvoorbeeld.

Je hebt steeds meer manieren om je Android-toestel te vergrendelen. De vertrouwde pincode, een wachtwoord, een veegpatroon, je vingerafdruk, gezichtsherkenning, on-body detection of nu dus je stem. Je vindt Smart Lock via Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging.

On-body detection

Enige tijd terug werd ook de on body detection geintroduceerd. Zolang je telefoon in je broekzak zit, is deze ontgrendeld. Zodra je ‘m even stillegt, vergrendelt de telefoon automatisch weer. De telefoon weet echter niet welke persoon ‘m in handen houdt. Als je je telefoon doorgeeft aan iemand anders, is de telefoon dus ook niet meteen vergrendeld. Het is dus puur dat het toestel merkt wanneer deze in een broekzak zit of vastgehouden wordt.

Nog niet iedereen kan de functie al uitproberen. De functie zou beschikbaar worden via een update van Google Play Services 7.0, aldus Android Police. Daarvoor hoeft je besturingssysteem niet volledig geüpdatet te worden.

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Nicolette de Boer
Over de auteur: Nicolette de Boer

Journalist uit het wonderschone Ede. Schrijft tegenwoordig graag over lokale politiek en heeft tijdens haar opleiding veel geschreven over telecom. Stiekem ook wel een beetje helemaal gek van katten.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie