Samsung Galaxy met selfie camera achter beeldscherm

Samsung Galaxy met selfie camera achter beeldscherm

De lancering van de eerste 100% full screen smartphone is slechts een kwestie van tijd. De publicatie van een Samsung patent toont ons een mogelijke invulling van dit concept. Het concept en de techniek is al enige tijd aanwezig bij de Zuid Koreaanse fabrikant en wie weet zien we de techniek terug bij de Samsung Galaxy S9.

Er zijn een aantal factoren waardoor de bezels (randen langs het beeldscherm) van een smartphone nog altijd aanwezig zijn. Aan de bovenkant willen wij een selfie camera en zelfs nog meer sensoren hebben. Daarnaast moet het beeldscherm natuurlijk ook op de behuizing worden aangesloten. Vandaag publiceerde de World Intellectual Property Organization (WIPO) een patent van Samsung dat een mogelijke oplossing biedt voor de camera problemen en hechting van voorkant met achterkant. In figuur 1a zie je de traditionele onderdelen en bezels. Figuur 1b toont het nieuwe concept waarbij het scherm in een Edge over de boven en onderkant heen gaat. De zijkanten lijken nog wel met bezels aanwezig, maar die zullen minimaal zijn. Duiken we iets verder in het patent (internationaal publicatienummer: PCT/KR2017/004612) dan zien we, dat deze mogelijke Samsung Galaxy een selfie camera onder het beeldscherm heeft.

Samsung Galaxy S model full screen

Zien we deze techniek volgend jaar al in de Samsung Galaxy S9 terug? Heeft Samsung dit patent in het achterhoofd voor aankomende modellen of is de techniek al weer verbeterd? We verwachten de Samsung Galaxy S9 al in januari 2018, de definitieve ontwerpen van het toestel kun je waarschijnlijk al eerder zien.

Samsung Galaxy met selfie camera achter het beeldscherm

Het patent dat wij gevonden hebben, geeft een aardig beeld van de mogelijkheden van een smartphone met volledig beeldscherm. Het geeft een oplossing voor een basis probleem: waar laat je de selfie camera? Een smartphone volgens deze technieken kan een beeldscherm body verhouding krijgen van dik in de 90%. Op dit moment zijn de onderste en bovenste bezel namelijk de grootste oppervlaktes bij de hedendaagse full screen telefoons. Kijk maar naar de Samsung Galaxy S8 en de LG G6. In het patent van Samsung biedt de Zuid Koreaanse smartphone fabrikant een uitstekende kijk in de mogelijke oplossingen.

Samsung possible Galaxy S9 model

De afbeeldingen laten zien hoe het beeldscherm in de behuizing wordt vastgemaakt [figuur 1b] en vervolgens neemt het patent ons mee in de techniek achter het beeldscherm en de sensoren die we aan de voorkant van een smartphone willen hebben. Doordat het beeldscherm de volledige voorkant inneemt, moet er iets gebeuren met deze sensoren [figuren 2a tot en met 2f]. Op dit moment rijst natuurlijk de vraag hoe zit het dan met die sensoren? Daarop geeft Samsung in de figuren 3a tot en met 3c antwoord. Het patent laat ook de mogelijkheid zien voor een beeldscherm aan de achterkant van de Samsung Galaxy [Figuur 4]. Het eerste beeldscherm aan de achterkant van een smartphone werd dit jaar getoond. De Meizu Pro 7 heeft een prachtig beeldscherm aan de achterkant.

Samsung possible Galaxy S9 model

Een volledige dekkend beeldscherm

In de eerste twee figuren [figuren 1a/1b] toont de Zuid Koreaanse fabrikant de opbouw van een traditionele smartphone en de opbouw van het nieuwe concept [figuur 1b]. Vrijwel alle onderdelen zijn hetzelfde maar aan de bovenkant en onderkant zie je het beeldscherm in een Edge (122/123) naar de behuizing (160) toe buigen. In de figuren 2a tot en met 2f zien we uitgewerkt wat Samsung bedoelt. Het beeldscherm buigt in een Edge over de bovenkant en onderkant [figuur 2f]. Zoals je in figuur 2c kunt zien beslaat het beeldscherm 100% van de voorkant. De camera (116) is achter het beeldscherm geplaatst.

Samsung possible Galaxy S9 model

Hoe gaat dat er precies uit zal zien en werken, dat laat de Koreaanse fabrikant laat ons ook zien. Het vooraanzicht in figuur 3a toont de oplossing. We zien daar een vergelijkbaar Edge beeldscherm met de Samsung Galaxy S8. Het enige verschil is dat de bovenste bezel en onderste bezel (rand) volledig zijn verdwenen. De speakers en camera zijn verwerkt achter het beeldscherm. De Zuid Koreaanse fabrikant legt middels figuur 3c uit hoe de verschillende sensoren worden verwerkt achter het beeldscherm. Een transparant vlak in het beeldscherm laat je prachtige selfies maken met de selfie camera (116) en eventuele andere uitvoeringsmodules (118b) kunnen een doorlatend gebied (119d) omvatten. Het gebied wordt geconfigureerd om licht door te laten en uitzenden. Op die manier kun je dus alsnog een selfie maken terwijl de camera achter het beeldscherm ligt. Het is echter niet volledig duidelijk of het doorlatende gebied rond de camera (119d) ook kan worden ingeschakeld om de informatie van het beeldscherm te laten zien.

Het is niet duidelijk of dit concept wordt gebruikt bij het aankomende Samsung Galaxy S9 vlaggenschip. De techniek stamt uit halverwege 2016 en in theorie is het mogelijk dat de Zuid Koreaanse fabrikant hier iets mee gedaan heeft. Gaan we volgend jaar al de eerste camera achter het beeldscherm zien?

Samsung Galaxy 2e Display

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie