Review: CAT S41

Review: CAT S41

De robuuste CAT S41 is een krachtige rough phone die tegen een stootje kan. Het is een flinke smartphone met degelijk ontwerp en indrukwekkende accucapaciteit. De telefoon is gemaakt voor het ruige werk en is bestand tegen water, stof en een flinke val van 1,8 meter hoogte. Kortom de ideale smartphone voor op de bouwplaats of in de zak van een tuinier. Je komt het degelijke merk ook veel tegen op het terras als je een biertje bestelt. De vrijwel onverwoestbare telefoons hebben namelijk een lange accuduur en kunnen prima tegen bier. Met deze ruige smartphone voorzien van 5.000 mAh accu kun je zelfs de smartphones van vrienden helpen opladen.

CAT telefoons zijn tot stand gekomen dankzij een speciale samenwerking tussen de Bullitt Group uit China en de Amerikaanse bouwmachine fabrikant Caterpillar (CAT). De robuustheid van de iconische Caterpillar werkmachines kwam hiermee samen met de smartphone en het resultaat zijn ijzersterke Android telefoons. De CAT toestellen zijn gemaakt zijn voor onherbergzame gebieden, bouwplaatsen, industrie en horeca. Het zijn namelijk stuk voor stuk degelijke Android rough phones die je alle faciliteiten van een normale telefoon bieden maar dan in een beresterk jasje. Hierdoor zijn de smartphones nogal groot in vergelijking tot reguliere telefoons. De CAT S41 is al weer de tweede generatie en biedt de gebruiker een stel aantrekkelijke features en verbeteringen. De hedendaagse rough phone kan eindelijk een beetje mee in specificaties en accuduur.

CAT S41 ruige smartphone

Belangrijkste CAT S41 hardware

 • 5 inch Full HD beeldscherm
 • MediaTek Helio P20 processor
 • 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslag
 • Android 7 Nougat
 • Waterdicht tot 2 meter voor 30 min (IP68)
 • 1,8 meter valbestendig MIL-STD-810G
 • 13 megapixel hoofdcamera
 • 8 megapixel selfie camera
 • 5.000 mAh accu
 • 152 mm x 75 mm x 12,9 mm
 • Gewicht: 218 gram

Ruige look en feel CAT S41

De CAT S41 is een groot toestel ondanks het bescheiden 5 inch beeldscherm. De smartphone is net zo groot als een hedendaagse 5,8 inch full screen vlaggenschepen. Uiteraard is dat geen eerlijke vergelijking want deze CAT is gericht op een totaal ander publiek. Een publiek die nogal wat van zijn of haar smartphone vraagt. Het toestel is daarom zeer robuust gemaakt en heeft aan alle kanten een sterke rubberachtige bescherming gekregen. De voorkant van de telefoon is voorzien van een helder 5 inch beeldscherm dat iets dieper in de behuizing ligt met daaronder drie fysieke navigatie knoppen. Boven het beeldscherm zie je de selfie camera en speaker naast het CAT logo. Het beeldscherm is rijk aan kleur en prima vanuit verschillende hoeken zichtbaar. De helderheid is goed al is het toestel in vol zonlicht minder goed leesbaar.

CAT S41 rough Phone

De industriële achterkant is stug vanwege het rubberachtige materiaal en glijdt niet zomaar van tafel. Op de speakers na heeft iedere ingang van de telefoon een special waterdicht klepje gekregen. Naast het veelvuldig gebruik van rubber valt de flinke camera ronding direct op als je de telefoon omdraait. De industriële achterkant heeft daarnaast alleen nog ruimte voor een LED flitser en het CAT logo. Naast de normale power knop en volume toetsen beschikt deze smartphone over een speciale programmeerbare knop. De afmetingen van de CAT S41 zijn 152 mm bij 75 mm en de telefoon heeft een dikte van 12.9 mm.

Gemaakt voor extreme omstandigheden!

Een rough phone is natuurlijk geen rough phone als je er niet mee naar onherbergzame gebieden kunt. Extreme omstandigheden daar is de CAT S41 nou juist voor gemaakt. Het grote toestel is bestand tegen water en stof (IP68). Je kunt gerust een duik tot 2 meter diepte nemen voor 30 minuten lang met deze ruige smartphone. Het 5 inch beeldscherm van de telefoon is met handschoen aan te bedienen en ook met natte handen. Een val van bijna 2 meter is voor deze telefoon ook geen enkel probleem. De ruige smartphone voldoet namelijk aan de militaire criteria voor robuustheid, MIL-STD-810G. Een val van 1,8 meter overleeft de CAT S41 dan ook zonder moeite.

CAT S41 beeldscherm

CAT S41 hardware

De CAT S41 rough phone is een flink toestel met degelijke specificaties. In tegenstelling tot veel outdoor smartphones is de smartphone uitgerust met een snelle mid-range processor. Het toestel heeft een 5 inch Full HD TFT beeldscherm. Dat beeldscherm is rijk aan kleur en zelfs met handschoenen of natte handen te bedienen. Een prettige functie voor tuinmannen en op de bouwplaats. De krachtbron is een rappe MediaTek Helio P20 processor. Deze octa core processor is een snelle budget processor met acht kernen maximaal geklokt op 2,3 GHz. Grafisch gezien kan de telefoon prima mee voor games en zwaardere apps. Apps laden behoorlijk snel en als je wilt kun je prima de wat zwaardere games afspelen op deze smartphone. Er is 3 GB aan werkgeheugen en je krijgt standaard 32 GB opslagruimte. Voor de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende en mocht je meer ruimte nodig hebben dan kun je een microSD kaart gebruiken. Android 7 Nougat is het besturingssystem.

Prettig en eenvoudige Android 7 Nougat besturingssysteem

The Bullitt Group heeft de CAT S41 uitgerust met Android 7.0 Nougat. De software skin die de fabrikant hierover heen heeft gelegd is niet zo groot. Je krijgt wel enkele handige apps zoals de App Toolbox en Share voor als je stroom uit de mega 5.000 mAh accu met je vrienden wilt delen. Een klein nadeel van het besturingssysteem is dat de mapverkenner (File commander) reclames laat zien. Apps die standaard op de telefoon staan laden snel en ook Facebook en Whatsapp starten prima op. Zwaardere games zoals bijvoorbeeld CSR Racing 2 laden prima, al moet je misschien iets langer wachtern dan bij premium telefoons. De App Toolbox is een soort Play Store gericht op de avonturier, bouwvakker, sporter, hovenier of boer.

Degelijke camera

Hoewel de nadruk van dit toestel op duurzaamheid en robuustheid ligt, wil je als avonturier ook de wereld vastleggen met je smartphone. De camera van de CAT 41 is prima. Het ruige toestel heeft een 13 megapixel hoofdcamera met phase detection autofocus en een LED flitser. Je schiet hiermee prima foto’s en de telefoon stelt snel scherp. Afbeeldingen kunnen zo nu en dan over- of onderbelicht zijn. Het camera menu is eenvoudig en je hebt niet al te veel opties. Via het pen-icoontje rechts van de sluiterknop vind je negen effecten. Er is een geinig PIP effect mogelijk waarbij je een foto maakt en tegelijkertijd een afbeelding van jezelf in beeld krijgt. Je kunt selfies maken met de 8 megapixel selfie camera. De selfie foto’s zijn behoorlijk rijk aan details, maar wat donker van kleur in vergelijking met de werkelijkheid.

Foto's gemaakt met CAT S41

Verbluffende accuduur en sound

Als je eropuit gaat met je rough phone wil je natuurlijk niet van oplaadpunt naar oplaadpunt hicken. De CAT S41 is uitgerust met een enorme 5.000 mAh accu en die levert een indrukwekkende uithoudingsvermogen. Met deze flinke accu blijft de robuuste telefoon tot wel 14 dagen standby. De batterij doet meer dan alleen jouw smartphone een enorme batterijduur geven. Je kunt namelijk ook vrienden helpen aan een beetje stroom. Daarvoor levert the Bullitt Group een speciaal verloopstukje mee. Dankzij de snelle oplaadtechniek van MediaTek kun je de telefoon behoorlijk snel weer opladen.

CAT S41 rough smartphone

De CAT S41 heeft aan de onderkant een flinke speaker met een indrukwekkend geluidsniveau. Dat zorgt ervoor dan je zelfs op de bouwplaats zonder problemen de laatste Youtube video’s aan je collega’s kan tonen. De speaker geeft een vol en luid geluid en ook als je het volume voluit zet is het geluid helder en vooral hard.

Conclusie

Deze grote en ruige rough phone is gemaakt voor bouwvakkers en iedereen die veel van zijn of haar smartphone vraagt. De CAT S41 valt vooral op in robuustheid en onvoorstelbare accuduur. De telefoon beschikt ook over een goede octa core processor met 3 GB werkgeheugen. Als de telefoon eenmaal opgestart is krijg je daarmee meer dan voldoende snelheid voor de meeste apps en games. De camera van de CAT S41 is niet een van de sterke punten van de telefoon, maar de afbeeldingen die je met de telefoon schiet zien er prima uit. Wat echt prettig is voor de gemiddelde avonturier en bouwlieden is het super handig 5 inch Full HD beeldscherm. Dat beeldscherm kun je met handschoenen aan prima bedienen. Ook wanneer de telefoon volledig doorweekt is kun je het toestel zonder problemen bedienen. De CAT S41 is zeker een degelijke keuze voor iedereen die een vrijwel onverwoestbare smartphone wil maar niet wil inleveren op prestaties.

Bekijk het laatste nieuws over CAT:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie