Oppo neemt koppositie Huawei over in de China

Oppo neemt koppositie Huawei over in de China

Oppo verslaat Huawei in aantal verkochte smartphones in China. Het opkomende merk is daarmee de nummer één smartphone fabrikant in China. Het verschil tussen de top drie merken is marginaal te noemen. In het derde kwartaal van 2017 werden er 1% minder smartphone verkocht dan het derde kwartaal van vorig jaar meldt CounterPoint.

In het laatste rapport van de Chinese smartphone markt door CounterPoint blijkt, dat Oppo de nummer één smartphone fabrikant is in het land. Het merk heeft een marktaandeel van 18,9% en wordt op de voet gevolgd door Huawei en Vivo die beide 18,6% hebben. Uit de cijfers valt op te maken dat de koplopers uit het derde kwartaal van 2016 stuk voor stuk in marktaandeel zijn gegroeid. Xiaomi maakt een comeback en het marktaandeel van de Chinese fabrikant groeit 32% jaar op jaar. De voordelige Xiaomi Redmi 4X en high end Xiaomi Mi 6 zijn populaire smartphones in hun segment. Ook de nummer vijf van vorig jaar, Apple, laat een stijging zien in het marktaandeel. In China heeft de Amerikaanse fabrikant van premium smartphones een marktaandeel van 10%.

Oppo verkoopt de meeste smartphones in China

Het razend snel opgekomen merk Oppo is al weer de meest verkopende fabrikant in China. Net als vorig jaar wist het merk meer smartphones te verkopen dan landgenoot Huawei. De nummer drie, Vivo, heeft net als Huawei 18,6% marktaandeel in het derde kwartaal van 2017. Een saillant detail is, dat de nummer één en drie beide tot BBK Electronics behoren. Het valt op dat de volledige top 5 is gegroeid in marktaandeel ten opzichte van vorig jaar. De Chinese smartphone markt zelf is volgens Counterpoint juist 1% gekrompen ten opzichte van vorig jaar.

CounterPoint overzicht Smartphone sales China Q3 2017

Oppo een partij van invloed

De opkomende merken Oppo en Vivo maken het Huawei zeer lastig. De merken zitten vrijwel in dezelfde prijscategorie en verkopen in China zeer veel smartphones. Zowel Oppo en Vivo zijn afgelopen jaren gigantisch in verkoopcijfers gestegen. De reden dat het tweetal het zo goed doet ligt voor een deel in slimme verkoopkanalen, telefoons met gerichte verkoopargumenten zoals selfie camera’s en natuurlijk een aantrekkelijke prijs kwaliteitsverhouding. De merken zijn daarnaast ook vernieuwend. Het merk Oppo kwam bijvoorbeeld als eerste fabrikant met de nieuwst Qualcomm Snapdragon 660 processor en vandaag zien we ook dat het merk op het gebied van vouwbare smartphones mee doet. De aantrekkelijke smartphones van het merk zijn op dit moment nog niet te krijgen via de normale verkoop kanalen in Nederland.

Gedeelde tweede plaats voor Huawei

In vergelijking tot hetzelfde kwartaal in 2016 stijgt Huawei een plaats en verhoogd de Chinese fabrikant het marktaandeel flink. De smartphone maker was over 2016 de absolute nummer één smartphone fabrikant en het is nog maar de vraag of Huawei dat ook dit jaar voor elkaar krijgt. De Huawei P10 verkoopt goed en afgelopen maand lanceerde de fabrikant het eerste vlaggenschip met AI processor, de Huawei Mate 10 Pro. De ambities van Huawei zijn duidelijk, het merk wil de nummer één smartphone fabrikant in de wereld worden.

Huawei Mate 10 Pro

100 miljoen Apple gebruikers en potentie iPhone X

Afgelopen kwartaal steeg het marktaandeel van Apple met 17% in vergelijking tot vorig jaar. Counterpoint verwacht voor de aankomende kwartalen ook een sterke verkopen voor Apple. Het onderzoeksbureau meldt, dat het merk 100 miljoen loyale klanten heeft die waarschijnlijk zullen upgraden naar een iPhone X. In het afgelopen kwartaal was Apple de absolute leider in het Chinese premium segment.

iPhone X

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie