Zo pas je het OnePlus 3 geheugen management aan

Zo pas je het OnePlus 3 geheugen management aan

Na de indrukwekkende lancering kwam de OnePlus 3 negatief in het nieuws door ´slecht´ geheugen management. Het toestel verloor zijn 6 GB werkgeheugen in snelheid van de Galaxy S7 met 4 GB RAM.

Er zijn zelfs mensen die de aanschaf van het toestel hebben uitgesteld. Er is goed nieuws! Je hoeft niet meer genoegen te nemen met minder, je kunt het geheugen management van de OnePlus 3 aanpassen. XDADevelopers leggen uit hoe je dit kunt doen.

Geheugen Management Keuze OnePlus

Voor zover bekend is, is het geheugen management in de OnePlus 3 geen bug. OnePlus mede oprichter Carl Pei heeft op twitter aangeven waarom het bedrijf heeft gekozen voor een zeer agressief geheugen beheer. Pei zegt dat OnePlus bewust voor een andere RAM beheer strategie kiest dat de batterij ten goede komt. Daarbij geeft hij aan dat de parameters kunnen worden aangepast door degenen die het niet eens met hun beslissing. Iets later weet Phandroid te melden dat OnePlus het beheer van het geheugen management vrij geeft.

OnePlus Carl Pei RAM ManagementGeheugen Management OnePlus 3

Nu kunnen alle ontwikkelaar van software het RAM-geheugen management vraagstuk proberen op te lossen en delen.

Aanpassen van het Geheugen Management

Je kunt zelf het geheugen management aanpassen. Hoe je dat kunt doen kun je lezen bij XDA Developers. Er blijken namelijk vele manieren te zijn om de build.prop bewerken. De Build.prop kun je vergelijken met systeem bestanden van je computer. In dit geval bevat het bestand alle informatie met betrekking tot je smartphone. De fabrikant, model, versie van Android, enz. Je kunt de build.prop relatief eenvoudig veranderen, maar je moet goed weten wat je bewerkt. Wanneer je de verkeerde delen van de build.prop verandert zul je alleen maar meer problemen hebben dan alleen de mogelijkheid om een paar apps tegelijk te laden. De auteur van het XDA artikel heeft zijn OnePlus 3 aangepast met behulp van Root Explorer. Hij waarschuwt ons dat zijn test succesvol was, maar hij gelooft dat er betere oplossingen aan zitten te komen.

Test optimalisatie RAM geheugen OnePlus 3

Nu de gegevens zijn vrijgegeven door OnePlus kun je er vanuit gaan dat de ontwikkelaars gemeenschap manieren vind om het RAM-geheugen te optimaliseren. Ze zullen manieren vinden zodat de OnePlus 3 beter gebruik kan maken van zijn 6 GB werkgeheugen. De auteur van het artikel heeft waarschijnlijk niet de meest optimale oplossing gevonden. Zij hebben in de build.prop de regel gevonden die weergeeft hoeveel programma´s er maximaal in het RAM geheugen worden gezet. Dit aantal hebben ze vergroot en dat zorgt ervoor dat de OnePlus 3 meer Apps in het geheugen houdt.

Dankzij deze tweak is het aantal apps dat de OnePlus 3 in het geheugen kon houden bijna verdubbeld. Bij de standaard waarden van het toestel zijn er slechts 12 applicaties die geladen kunnen worden. Uiteindelijk kon het toestel 22 apps in het geheugen zetten.

De Fix is ook door C4ETech opgepakt, de Youtube Site waar de OnePlus 3 getest is tegen de Samsung Galaxy S7.

Meningen zijn verdeelt over het geheugenmanagement OnePlus

Er heersen gemengde gevoelens over de management van het werkgeheugen van OnePlus. Met de keuze voor batterij levensduur zijn de Multi-tasking mogelijkheden van de OnePlus 3 drastisch beperkt. Het aantal apps op de achtergrond is hierdoor beperkt. Vele waren vooral teleurgesteld om te zien dat een apparaat met wel 6 GB minder apps in het geheugen kon houden dan telefoons met 3GB en 4 GB RAM.

OnePlus heeft met een duidelijke reden zijn keuzes gemaakt. De fabrikant beseft dat er mensen zijn die een grote voorkeur voor multi-tasking hebben en geeft nu ook de mogelijkheid om meer capaciteit uit hun 6 GB te halen.

Wij zijn zeer nieuwsgierig naar de ontwikkelaars en hoe het toestel na de nodige aanpassingen in het geheugen management de strijd aan zal gaan met de Samsung Galaxy S7.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie