Onderzoek: Apple en Fairphone scoren goed op duurzaamheid

Onderzoek: Apple en Fairphone scoren goed op duurzaamheid

Chinese telefoonfabrikanten scoren beroerd als het gaat om duurzaamheid. Samsung is alweer iets meer bezig met het milieu maar concurrent Apple doet het echter beter. Het meest duurzame telefoonbedrijf is echter het Nederlandse Fairphone, dat er met de eerste plaats vandoor gaat.

Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace.

Telefoons zitten boordevol onderdelen die overal vandaan getrokken worden. Hoe klein het schroefje ook is: het is ergens geproduceerd en ergens zijn de grondstoffen ervoor aan de aarde onttrokken. Misschien besef je het je niet altijd, maar een telefoon vormt daarmee een intensief product als het om het milieu gaat. Het is daarom een goede zaak dat er steeds meer aandacht voor recycling komt binnen de samenleving. Uiteraard zijn organisaties als Greenpeace hier volop mee bezig en ook vandaag weet men het nieuws weer te halen. Uit eigen onderzoek blijkt namelijk dat Chinese telefoonfabrikanten het meest belastend zijn voor het milieu. In de middenmoot vinden we bedrijven als LG en Sony. Een stuk beter scoort Apple. De kroon wordt echter opgeeist door het Nederlandse bedrijf Fairphone.

De verliezers: China moet stappen zetten

In categorie “F”, oftewel het meest vervuilend voor het milieu, zien we met name Chinese fabrikanten. Denk hierbij aan Oppo (onder meer het bedrijf achter de OnePlus 5), Vivo (dat grote populariteit geniet in China) en Xiaomi. Dit laatste bedrijf is bezig aan een onstuitbare opmars en geniet grote bekendheid in grote delen van AziĆ«, zoals in China en India. Deze bedrijven scoren het slechts op vrijwel alle vlakken. Onder meer op het gebied van hernieuwbare energie, hergebruik van materialen en ‘duurzaam’ design valt nog een wereld te winnen. Met duurzaam design doelt men op de gemakkelijkheid waarmee producten, of onderdelen, vervangen kunnen worden. Ook gebruiken deze Chineze bedrijven nog een hoop chemische toevoegingen bij het produceren van hun telefoons.

Apple en Fairphone zijn de winnaars

Iets beter scoren Samsung en Huawei, met de nadruk op iets. Het is namelijk nog steeds weinig soeps. Samsung scoort hierbij met name matig op de gebruikte energie tijdens het productieproces. Het bedrijf gebruikt voornamelijk fossiele brandstoffen en ziet weinig heil in hernieuwbare energie. Bovendien zijn Samsung telefoons lastig te repareren, waarvan de laatste Galaxy Note 8 getuige is. In de middenmoot komen we bedrijven als Acer, Google, LG en Lenovo tegen. Deze bedrijven scoren op vrijwel alle indicatoren gemiddeld. Goed scoort daarentegen Apple. Greenpeace roemt het bedrijf om zijn transparantie omtrent het verstrekken, het innoveren qua duurzaamheid en het duurzame design. Uiteraard scoort Fairphone het best. Dit bedrijf is immers opgericht vanuit de gedachte om een telefoon te maken die goed is voor het milieu.

 

Bekijk het laatste nieuws over Fairphone:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie