OmniVision maakt slow-motion filmen in 1080p mogelijk

OmniVision maakt slow-motion filmen in 1080p mogelijk

In slow-motion video’s opnemen is al lang geen noviteit meer. Verreweg de meeste high-end smartphones hebben een camerafeature waarmee ze dergelijke filmpjes kunnen schieten. De videokwaliteit en het aantal frames per seconde (fps) laat echter soms nog te wensen over. OmniVision heeft een nieuwe sensor onthuld waarmee we in de toekomst kwalitatief nog betere slow-motion video’s kunnen opnemen.

Slow-motion

Mobiele telefoons om slow-motion video’s mee op te nemen zijn er volop. Met de 12 megapixelcamera van de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge schiet je slow-motion video’s in 720p op 240fps. Wil je deze in Full HD opnemen? Dan zakt de framerate terug naar 60 FPS. De iPhone 6S Plus doet het in dit opzicht beter. Hiermee heb je de keuze uit twee verschillende videokwaliteiten: 720p met 240fps, of 1080p met 120fps.

Met deze twee toestellen hebben we momenteel de top van de markt te pakken. Bij volop andere smartphones moet je genoegen nemen met maximaal 60fps tot 120fps. En in het ergste geval met VGA-resolutie van 480p. Niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Hieronder vind je een voorbeeld van een slow-motion video die is opgenomen met de Samsung Galaxy S7 Edge (720p met 240fps).

OmniVison OV12890

Het Amerikaanse OmniVision neemt hier geen genoegen mee en werkte aan een sensor om de videokwaliteit van slow-motion video’s te verbeteren. Het resultaat is de OV12890. Deze bevat een 12 megapixelsensor waarbij de pixels een grootte hebben van 1,55 micron. In lekentaal: dat laatste houdt in dat beelden beter kunnen worden vastgelegd als de lichtomstandigheden verre van ideaal zijn. Daarnaast is de beeldsensor voorzien van Phase Detection Autofocus (PDAF) zodat de sensor sneller kan scherpstellen op het onderwerp dan autofocus.

Met de nieuwe beeldsensor is het mogelijk om slow-motion video’s in 4K en 2K op te nemen. De framerate beperkt zich dan echter tot respectievelijk 60fps en 45fps. Opnemen in Full HD (1080p) krijgt met de OV12890 een flinke boost. Ligt de framerate voor FHD-resolutie momenteel op 120fps, met de nieuwe beeldsensor van OmniVision verdubbelt deze naar 240fps. Simpel vertaald, slow-motion video’s in hogere kwaliteit met meer beelden per seconde die worden opgenomen.

Beschikbaarheid

De kans is groot dat we deze beeldsensor alleen in high-end smartphones terugzien. Om alle data voor slow-motion video’s vast te leggen moet het toestel namelijk over een krachtige processor en voldoende werkgeheugen (RAM) beschikken.

De OV12890 is vooralsnog alleen beschikbaar als proefexemplaar voor smartphonefabrikanten. De massaproductie van de beeldsensor start eind dit jaar. Dat betekent dat we de eerste smartphones met de nieuwe beeldsensor in 2017 te zien krijgen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie