Nokia 6 review

Nokia 6 review

De Nokia 6 is de veelgeprezen middenklasser van HMD Global. In Nederland wachten we al maanden op zijn komst. Nokia Benelux was zo vriendelijk om ons een reviewexemplaar te verstrekken. Doet HMD Global de merknaam Nokia eer aan? Of is het één grote hype? Je leest het in onze review van de Nokia 6.  

Nokia is terug van weggeweest. Tenminste, in naam. Nokia is niet hetzelfde bedrijf dat we van vroeger kennen. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw leek het alsof iedereen met een mobiele telefoon van het bedrijf rondliep. We hoeven de naam Nokia 3310 maar te roepen en grote kans dat je precies weet over welk toestel we het hebben. Deze werd in 2000 gelanceerd en is zonder twijfel het meest succesvolle model dat de Finnen ooit op de markt hebben gebracht. Hij rolde maar liefst vijf jaar lang van de lopende band en ging in die periode meer dan 125 miljoen keer over de toonbank wereldwijd. Er verschenen tevens diverse varianten van het toestel, zoals de Nokia 3320, Nokia 3350 en Nokia 3390. Kortom, het toestel was een schot in de roos.

Nokia was jarenlang marktleider en verkocht verreweg de meeste mobiele telefoons. Bij het uitbreken van de smartphonerevolutie ging het langzaam bergafwaarts. Nokia probeerde zich terug te vechten met de Lumia-reeks, maar zonder succes. Consumenten liepen niet warm voor de besturingssystemen Symbian en MeeGo. In een interne memo -door sommigen ook wel omschreven als een ‘brandbrief’- beschreef toenmalig CEO Stephen Elop zijn zorgen over de staat waarin het bedrijf verkeerde:

“De slag tussen smartphones is een oorlog om ecosystemen geworden. Bij deze ecosystemen moet je niet alleen denken aan de hardware en software van een apparaat, maar ook ontwikkelaars, applicaties, e-commerce, adverteren, zoeken (search), sociale applicaties, locatiegerichte diensten, vereniging van communicatiediensten, en nog veel meer zaken. Onze concurrenten pikken niet ons marktaandeel in met hun telefoons; zij pikken ons marktaandeel in met hun ecosysteem. Dat betekent dat we de knoop moeten doorhakken hoe we een ecosysteem bouwen, bevorderen (katalyseren) of daar bij aansluiten.”

Op dat moment stond Elop voor een belangrijk kruispunt: moest het meer tijd en energie steken in het verder ontwikkelen van haar eigen besturingssystemen? Of moest het een ander, bestaand OS adopteren? De topman koos voor de laatste optie en rustte al haar smartphones uit met Windows Phone. De verkoopcijfers stegen weliswaar, maar Nokia had nog steeds een flinke achterstand ten opzichte van de iPhone en Android-telefoons.

Op dat moment klopt Microsoft aan en lijft de smartphonedivisie van de Finnen in. Voor beide partijen kwam de overname op een goed moment. Nokia was gered van de financiële ondergang en Microsoft hoopte met deze partnership meer  smartphones te produceren en het marktaandeel van Windows Phone te vergroten. Eén van de afspraken was dat Nokia tot eind 2016 geen nieuwe smartphones op de markt brengen.

De samenwerking bracht niet het gewenste resultaat. Microsoft besloot om eieren voor haar geld te kiezen en stootte het bedrijfsonderdeel af. Foxconn en HMD Global Communication kochten de mobiele divisie van het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf. Met Nokia spraken ze af dat ze de komende tien jaar exclusief de merknaam Nokia mogen gebruiken bij de lancering van nieuwe toestellen.

De Nokia 6 is de eerste telefoon die op deze manier tot stand is gekomen. Deze middenklasser werd eind 2016 gelanceerd in China. Het toestel was een succesnummer onder de Chinezen. Daarop besloot HMD Global om hem ook in Europa uit te brengen. Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona kregen we het goede nieuws te horen. Hij is weliswaar nog altijd niet verkrijgbaar in ons land, maar dat duurt niet lang meer. Wij kregen van Nokia Benelux de kans om de Nokia 6 te testen. Is de hype rondom het toestel terecht, of hoopt HMD Global mee te liften op de naamsbekendheid van de Finnen?  Je leest het in onze uitgebreide review.

Oerdegelijke bouwkwaliteit met mooi design

Eén van de succesfactoren waardoor Nokia haar imperium kon opbouwen, was de bouwkwaliteit van haar mobiele telefoons. Als je tegenwoordig je smartphone laat vallen en hij ongelukkig de grond raakt, heb je een grote kans dat hij het niet overleeft. Dat was vroeger wel anders. Destijds bracht hij het zonder kleerscheuren er van af en was het net alsof er niets was gebeurd. Of dat bij de Nokia 6 ook het geval is durven wij niet te zeggen. Door de metalen behuizing voelt hij in ieder geval zeer stevig aan aan.

Het lijkt net alsof het scherm van de Nokia 6 ingelijst is. Rondom het display heeft hij een raamwerk van aluminium. Het frame is gemaakt van hetzelfde materiaal. Het scherm heeft geen scherpe randen, de achterzijde daarentegen wel. Qua vormgeving kun je hem vergelijken met de wat oudere iPhones met het welbekende sandwich design, maar dan met highlights. Net als die telefoons ligt de Nokia 6 prima in de hand, zij het dat hij wel een stuk groter is. De een zal dit waarderen, de ander heeft liever een compacter toestel.

HMD Global heeft oog voor detail. Zo zijn de knoppen aan de zijkant niet gemaakt van polycarbonaat, maar van aluminium. We hadden wel liever gezien dat ze net iets lager waren geplaatst. Voor sommigen is het lastig om ze allemaal met één hand te bedienen. De vingerafdrukscanner is in de capacitieve Home-knop verwerkt. Hij is klein en langwerpig en vrij dicht tegen de onderkant van de voorzijde verwerkt. Deze designkeuze is mogelijk de oorzaak waardoor hij het niet altijd even accuraat is. Regelmatig moesten we meerdere keren onze duim op de scanner leggen voordat hij onze vingerafdruk herkende. Links en rechts van de thuisknop vinden we de Vorige-knop en Recent App Switcher. Deze lichten kort op als je ze indrukt. In het instellingenmenu kun je instellen dat deze knoppen altijd licht geven, of iets langer dan de voorgeprogrammeerde twee seconden.

Naast de microUSB 2.0 poort vinden we de speaker. Het oorstuk aan de voorzijde is tevens een speaker, maar het geluid dat hieruit komt is behoorlijk zacht. Dankzij Dolby Atmos klinkt het geluid dat uit de speakers komt nog best aardig, zij het wat gemoffeld. Door het volume niet open te gooien heb je het minst last van verstoring. De hoofdtelefoonaansluiting vinden we bovenop. Net als de Nokia 3 wordt de cameralens van de hoofdcamera bij de Nokia 6 beschermd door een dun laagje plastic. De kans op krassen is hierdoor groter dan bij glas. Als de afdekplaat eenmaal beschadigd is, zie je dat onmiddellijk terug in al je foto’s. Door de cameraheuvel kun je de telefoon niet plat op tafel leggen. Tot slot viel het ons op dat de Nokia 6 geen notificatielampje heeft. De Chinese uitvoering heeft deze wel. Dat betekent dus dat je het toestel moet ontgrendelen om te zien of je gemiste berichten hebt.

De Nokia 6 ziet er niet alleen prachtig en strak uit, maar voelt ook oerdegelijk aan. Op de claim van Nokia dat hij levenslang meegaat, kunnen we wel wat afdingen. Zo is de Nokia 6 niet waterdicht of waterbestendig. Een plons in de wasbak of duik in het toilet overleeft hij niet. Zelfs een kleine regenbui kan al fataal zijn.

Scherp en kleurrijk beeld

Net als over het design zijn we over het beeldscherm eveneens erg te spreken. Het IPS LCD-display is 5,5 inch in doorsnee en heeft een schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels. De Nokia 6 heeft in onze ogen duidelijk een streepje voor op zijn kleine broer, de Nokia 5. Hij is niet alleen groter, maar vooral een stuk scherper. Zelfs in het felle zonlicht is het scherm goed te lezen. Dat is te danken aan de combinatie van een hoge schermhelderheid (450 nits), zonlicht modus en een gepolariseerd beeldscherm. Corning Gorilla Glass beschermt het scherm tegen krassen van scherpe voorwerpen als sleutels en munten.

De kleurweergave is eveneens erg goed voor een middenmoter. Kleuren zijn weliswaar niet zo verzadigd in vergelijking met sommige andere telefoons in dit segment, maar zien er desalniettemin realistisch en gedetailleerd uit. De contrastratio is ook erg goed. Zwart is weliswaar niet pikzwart, maar dat heeft te maken met het schermtype. Een Youtube-filmpje of Netflix-serie kijken op de Nokia 6 is een genot.

De Nokia 6 heeft weliswaar niet het beste scherm in deze prijsklasse, maar is scherp genoeg om een videootje op te bekijken.

Hardware: geen snelheidsduivel

Onder de motorkap van de Nokia 6 schuilt een Qualcomm Snapdragon 430. Dit is een octa-core processor die bestaat uit acht Cortex-A53 kernen die ieder een kloksnelheid van 1,4 GHz hebben. De chipset wordt aangevuld met Adreno 505 GPU en 3 GB RAM. Tevens krijg je standaard 32 GB intern geheugen. Een grote hap daarvan -9,8 GB om precies te zijn- wordt door het besturingssysteem opgeslokt. Al met al houd je zo’n 22 GB over voor eigen gebruik. Aan de linkerkant heeft HMD Global een hybride slot verwerkt. Daarin is ruimte voor twee simkaarten, of een simkaart en microSD-kaart. Je kunt dus niet het geheugen uitbreiden en met twee simkaarten rondlopen. Je zult een keuze moeten maken.

Op papier is de Nokia 6 een echte middenmoter en dat merk je als je hem gebruikt. De Snapdragon 430 is niet de snelste jongen van de klas. Apps openen is geen probleem, maar het duurt één à twee seconden voordat ze opgestart zijn. Hetzelfde geldt voor webpagina’s als je op internet surft. De meeste games uit de Google Play Store draaiden probleemloos in onze testperiode. Een enkele keer kwam het echter voor dat een game om onverklaarbare reden zichzelf afsloot.

Het hoofd koel houden is iets waar de Nokia 6 niet goed in is. Na amper tien minuten gamen merkten we al dat de achterkant warm aanvoelde, vooral in het midden. Dat is wellicht de plek waar HMD Global de processor heeft verwerkt. Desondanks konden we zonder problemen een uur lang doorspelen. Op dat punt stopten we deze test. Als je de Nokia 6 door benchmarks als AnTuTu haalt, merk je dat de verversingssnelheid in hoog tempo afneemt. Zware grafische 3D games zijn dan ook niet aan te raden op de Nokia 6.

Schakelen tussen apps gaat over het algemeen lekker soepel. Dat is te danken aan de hoeveelheid werkgeheugen. Waar we echter niet omheen kunnen is dat we iedere keer vreemde blokken of strepen in beeld zien als we twee keer achter op de Recent App Switcher drukken om te schakelen. Dat is niet zoals het hoort. Als je twee apps tegelijkertijd wil draaien, dan gaat dit onherroepelijk gepaard met de nodige horten en stoten. De GPU zorgt ervoor dat het besturingssysteem soepel draait.

Ook over de batterijduur zijn we aangenaam verrast. De accu heeft een vermogen van 3000 mAh. Hiermee haal je zelfs bij intensief gebruik moeiteloos het einde van de dag. Meestal had de batterij ‘s avonds laat nog zo’n 20 tot 25 procent over van de totale accucapaciteit. Tussentijds opladen is waarschijnlijk niet nodig dankzij de lange adem van de batterij. Mocht je onverhoopt tot extra energie kunnen gebruiken, dan moet je het helaas zonder Quick Charge doen. Opladen van nul tot honderd procent neemt iets meer dan twee uur in beslag.

Waar we erg blij om zijn is dat HMD Global de Nokia 6 een NFC-chip heeft gegeven. Near Field Communication (NFC) kan gebruikt worden om draadloos data over te zetten, maar ook om met je smartphone te betalen. NFC zou in onze ogen de standaard moeten zijn in iedere telefoon, ook bij middenklassers.

We hebben gemengde gevoelens over de hardware. HMD Global heeft helaas voor een entry-level processor gekozen. De prestaties blijven daardoor enigszins achter ten opzichte van de concurrentie. Een Snapdragon-processor in de 600-reeks was in onze ogen een betere keuze geweest. Al met al doet de chipset precies wat hij behoort te doen, maar hij moet eerst even op gang komen voordat hij op snelheid is. 3 GB werkgeheugen is meer dan genoeg werkgeheugen om tussen apps te switchen, maar sputtert wel wat tegen. Quick Charge ontbreekt weliswaar, maar de batterij heeft een goed uithoudingsvermogen.

Software: geen overbodige toeters en bellen

De software is zonder twijfel een van de sterkste punten van de Nokia 6. Hij draait out-of-the-box op Android 7.1.1 Nougat, een van de meest recente Android-versies die momenteel in omloop is. HMD Global heeft toegezegd regelmatig software-updates uit te rollen. Daarin stelt het bedrijf niet teleur. Toen we de Nokia 6 opstartten, stonden er direct drie beveiligingsupdates voor ons klaar. Tevens heeft HMD beloofd dat alle Nokia-telefoons een upgrade krijgen naar Android 8.0 Oreo, en volgend jaar Android P. Zover is het nog niet, maar het is in ieder geval een goed vooruitzicht.

HMD Global beloofde een schone Android-versie. Deze belofte lossen de Finnen in. Het besturingssysteem heeft geen zware skin die een soepele werking in de weg staat of een hoop overbodige features met zich meebrengt. De interface is minimalistisch en gebruiksvriendelijk en lijkt als twee druppels water op stock Android. De meesten zullen dit waarderen. Wie daarentegen de lay-out wil aanpassen en customizen, kan beter uitkijken naar een andere telefoon. Of een launcher installeren. HMD Global heeft slechts één app geïnstalleerd die je mogelijk als bloatware kunt beschouwen: Ondersteuning. Daar vind je de handleiding van de Nokia 6, maar ook een chatkanaal als je problemen hebt met de telefoon en diverse fora. Op deze manier wil HMD Global rechtstreeks communiceren met haar klanten om hen te helpen en feedback te verzamelen.

Als je een betaalbare telefoon zoekt waar maandelijks software-updates en patches voor worden uitgerold, dan is de Nokia 6 zeker het overwegen waard. Helaas eist het besturingssysteem en de updates een aanzienlijk deel op van de totale opslagcapaciteit. Het is dus niet zozeer de vraag of geheugenuitbreiding nodig is, maar wanneer. Helaas kun je niet direct aan de slag met de nieuwste Android-versie, maar deze komt eraan. Android 8.0 Oreo wordt nog voor het einde van het jaar verwacht.

Gedegen camera met enkele mitsen en maren

De primaire camera heeft een resolutie van 16 megapixels, fase-detectie autofocus, f/2.0 diafragma en dual-tone LED-flitser. Met de voorste camera schiet je selfies en groufies met een resolutie van 8 megapixels. Geen van beide camera’s is uitgerust met Carl Zeiss lenzen. Deze vinden we enkel in de Nokia 8. Dat geldt ook voor OZO Audio en Dual Sight. OZO Audio voegt een nieuwe dimensie toe aan geluidsopnamen. Met Dual Sight schiet je zogeheten ‘bothies’: foto’s of video’s waarbij de plaatjes of beelden van de hoofd- en selfiecamera worden gecombineerd.

De camera-interface is clean en simpel. Bovenin vinden we de virtuele knoppen voor de flitser, HDR, tijdsinterval en selfiecamera. Het instellingenmenu bevat alleen een aantal extra opties, zoals de mogelijkheid om een raster in te schakelen, watermerk aan je plaatjes toe te voegen en enkele geluidsopties. De bewerkingsmogelijkheden nadat je een foto hebt geschoten zijn beperkt. Je kunt een handjevol filters aanbrengen, de foto bijsnijden en zaken als licht en kleur instellen. Een zogeheten Pro-modus waarbij je zelf de belangrijkste camera-instellingen bepaalt ontbreekt.

De kwaliteit van de plaatjes is wisselvallig. Bij voldoende omgevingslicht zien foto’s er goed uit. Ze zijn kleurrijk, scherp en behoorlijk gedetailleerd. Als er daarentegen te veel licht of schaduw is, verdwijnen de details als sneeuw voor de zon. Stel dat het zonnetje schijnt en je een foto wil maken van een huisje dat deels in de schaduw staat. Dat zijn sommige delen op de foto overbelicht en andere juist onderbelicht. De camera weet geen goede balans tussen licht en schaduw te vinden. Het is dan ook aan te raden om dergelijke contrasten te vermijden. Kleuren zien er daarentegen wel mooi levendig uit als je overdag fotografeert.

’s Avonds zien we ruis in de foto’s sluipen. Wie denkt slim te zijn en de dubbele LED-flitser in te schakelen om dit tegen te gaan, heeft het mis. Voorwerpen en personen op de voorgrond raken snel overbelicht terwijl de achtergrond donkerder wordt. Tenzij dit precies is wat je wil kun je de flitser beter uitgeschakeld laten.

HDR zorgt ervoor dat foto’s er nog beter uitzien. Het enige nadeel van deze feature is dat de beeldsensor twee tot drie seconden nodig heeft om HDR-foto’s op te slaan. Snel een aantal foto’s achter elkaar schieten is er echter niet bij. Een groot pluspunt van HDR op de Nokia 6 is dat je mag bewegen en weglopen nadat je een foto hebt geschoten. Je hoeft niet te wachten totdat de beeldprocessor het plaatje heeft verwerkt. Over bewegingsonscherpte hoef je je geen zorgen te maken. Andere fabrikanten kunnen nog iets leren van HMD Global.

Video’s zijn eveneens gedetailleerd en scherp, mits je een vaste hand hebt. Optische en elektronische beeldstabilisatie ontbreken aan de Nokia 6. Als je tijdens de opnames je hand beweegt, zie je dat onmiddellijk in het eindresultaat. Een vaste ondergrond zoals een muurtje, een bankje of tripod helpen je om het beste uit de videocamera te halen.

De camera van de Nokia 6 is eenvoudig in gebruik en levert mooie foto’s op. Het kleurbereik is goed, evenals het niveau van de details en scherpte. De balans tussen lichte en donkere plekken is soms ver te zoeken. En ’s avonds kun je beter niet op de flitser vertrouwen aangezien deze foto’s overbelicht. De videokwaliteit is dik in orde, als je tenminste tijdens het filmen niet te veel beweegt.

Nokia 6

Conclusie

De Nokia 6 is niet de snelste smartphone in het middensegment, maar je krijgt veel waar voor je geld. Eén van de aspecten waarin de middenklasser uitblinkt is zijn design. De Finse degelijkheid van vroeger zie en voel je onmiddellijk zodra je de Nokia 6 in je handen pakt. Op de beeldkwaliteit van het scherm kunnen we weinig afdingen. Kleuren zien er goed uit en video’s lekker scherp door de Full HD-resolutie. De Nokia 6 krijgt regelmatig nieuwe software-updates en Android Oreo is in het vizier. De batterij blaast ons niet omver, maar je weet in ieder geval dat je zelfs bij intensief gebruik de dag wel doorkomt als hij volledig is opgeladen. Natuurlijk mogen we de vingerafdrukscanner en NFC-chip niet vergeten.

De rekenkracht van de Snapdragon 430 laat te wensen over. We hadden liever gezien dat HMD Global voor een net iets krachtigere processor had gekozen, zoals de Snapdragon 625 of Snapdragon 630. Een IP-certificering, al was het maar IP54, was eveneens welkom geweest. Verder kwam het geregeld voor dat de vingerafdrukscanner onze duimafdruk niet herkende en dat we een tweede keer moesten proberen om hem te ontgrendelen. USB-C is bij de meeste nieuwe telefoons tegenwoordig de standaard. Bij de Nokia 6 helaas nog niet.

Al met al is de Nokia 6 een complete smartphone voor zijn prijsklasse, maar laat een aantal kansen onbenut. Desondanks is hij in onze ogen zijn adviesprijs van 249 euro dubbel en dwars waard. De toon is gezet. We zijn erg benieuwd naar de Nokia 7, Nokia 9 en diens opvolgers.

Pluspunten Nokia 6

  • Degelijk en robuust design
  • Prima beeldscherm
  • Kale Android-versie en regelmatig nieuwe updates
  • Kleurrijke en gedetailleerde foto’s
  • Uitbreidbaar geheugen

Minpunten Nokia 6

  • Matige prestaties chipset
  • Vingerafdrukscanner is niet altijd even nauwkeurig
  • Niet waterdicht of waterbestendig
  • Geen USB-C aansluiting
Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie