Nederlandse providers gaan aan de slag met e-sim

Nederlandse providers gaan aan de slag met e-sim

T-Mobile en Vodafone gaan in de toekomst allemaal e-sims ondersteunen in Nederland. Een tijdspad durven de telecombedrijven echter nog niet te geven, met uitzondering van Tele2. Deze provider zal later dit najaar e-sims en bijbehorende diensten aanbieden in verschillende landen. Of Nederland tot deze groep behoort is nog onbekend.

Dat laten de telecombedrijven desgevraagd weten tegenover Tweakers.net.

E-sims zijn helemaal hot sinds Google de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL uit de doeken heeft gedaan. Beide vlaggenschepen zijn uitgerust met een zogeheten embedded sim, of kortweg e-sim. Wat is dat precies?

Dit is een e-sim

Alle mobiele telefoons die in omloop zijn – of het smartphones of feature phones zijn doet er niet toe- hebben een simkaart. Daarop staan de belangrijke zaken als het telefoonnummer en bel- en databundel geprogrammeerd.  Zodra deze door de provider is geactiveerd kun je naar lievenlust bellen, sms’en en surfen op internet. Het enige dat de afgelopen jaren is veranderd, is de grootte van de simkaart. De meeste telefoons ondersteunen nano-simkaarten, het kleinste formaat simkaart.

Als je een nieuwe telefoon koopt, moet je de simkaart uit je oude toestel halen en in je nieuwe telefoon plaatsen. Daarbij moet je priegelen met ejection tools of paperclips en hem voorzichtig -en natuurlijk op de juiste wijze- in het nieuwe toestel stoppen. Onhandig en een hoop gedoe, zo vinden sommige gebruikers. Enkele jaren geleden hebben providers hier een oplossing voor bedacht: de e-sim. Een e-sim is simpel gezegd een virtuele simkaart. Het is feitelijk niets meer dan een ingebouwde chip die dienst doet als een traditionele simkaart.

Als je je nieuwe telefoon voor het eerst opstart en deze uitgerust is met een e-sim, hoef je alleen aan te geven wie je provider is. Je toestel maakt dan verbinding met de server van je provider om een zogeheten simprofiel te downloaden. Deze bevat dezelfde gegevens als de traditionele simkaart, maar worden dan virtueel overgedragen aan je toestel. Als deze gegevens eenmaal aan je toestel zijn gekoppeld, kun je direct aan de slag.

E-sims hebben verschillende voordelen ten opzichte van de ouderwetse simkaarten. Om te beginnen is het activeren van je abonnement eenvoudiger, omdat je niet langer hoeft te prutsen met de simkaart. Bovendien is een e-sim veiliger dan een simkaart. Deze laatste kan immers gestolen worden waardoor een ander hem met zijn of haar telefoon kan gebruiken. E-sims zijn gebonden aan een specifieke telefoon. Daarnaast levert een e-sim behoorlijk wat ruimtebesparing op in een mobiele telefoon. Aangezien smartphones steeds kleiner en dunner worden, is iedere millimeter die fabrikanten kunnen besparen mooi meegenomen.

E-sims in Nederland

De Google Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn de eerste telefoons die met e-sim worden geleverd. In Noord-Amerika kan deze technologie gebruikt worden in combinatie met Project Fi, het virtuele bel- en datanetwerk van Google. Deze dienst kost in de VS 20 dollar per maand en nog eens 10 dollar voor iedere GB aan data die je verstookt. Je bent dus niet aan een datalimiet gekoppeld. In Nederland werkt de e-sim vooralsnog niet.

Daar komt in de toekomst verandering in. T-Mobile en Vodafone bevestigen tegenover Tweakers.net dat ze e-sims gaan ondersteunen in Nederland. In een reactie laat T-Mobile weten dat het bedrijf e-sims ondersteunt “op het moment dat de marktontwikkelingen hier aanleiding toe geven”. Een concrete datum durft de provider niet te noemen. Dat geldt ook voor Vodafone. Een woordvoerster laat weten dat het geen uitspraken doet over de beschikbaarheid van e-simondersteuning en dat het de marktontwikkelingen in de gaten houdt. Tele2 laat weten dat het dit najaar begint met het aanbieden van diensten via e-sims in diverse landen. Of Nederland daartoe behoort is nog geen uitgemaakte zaak. Een woordvoerder zegt hierover het volgende tegenover Tweakers.net:

“Wij zien het voordeel voor onze klanten in de vorm van grotere eenvoud en het mogelijk maken van nieuwe soorten verbonden apparaten. Tele2 heeft al ‘remote SIM provisioning’ geïmplementeerd voor IoT-producten. In essentie betekent dit dat Tele2 als groep apparaten met e-simtechnologie kan activeren en verbinden. We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt.”

 

Wat vinden jullie van het voornemen van T-Mobile, Vodafone en (wellicht) Tele2 om in de toekomst e-simdiensten aan te bieden in Nederland? Zou jij er gebruik van maken?

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (2)
Peter schreef op 6 oktober 2017 om 13:47

Absoluut zou ik er gebruik van maken, ik heb een apple watch series 3 met LTE in Duitsland gekocht en hoop dat ze dit ook snel gaan implementeren. Ik vraag mij sowieso af waarom die providers altijd zo afwachtend zijn en zo moeilijk doen. Is dit dan zo’n enorme investering? Ze kunnen er toch weer extra geld per maand voor vragen, zoals in Duitsland en Amerika. Nu heeft de klant geen keuze.

Bart schreef op 11 november 2017 om 16:20

Ik begrijp ook niet dat telecom aanbieders in een land met het hoogste data gebruik en interesse in nieuwe technologie zo lang wachten op aanbieden van mogelijkheden, vooral om dat het bij onze buren in Duitsland wel al kan. Technologie begrensd door landgrenzen is echt onbegrijpelijk als de leveranciers zelf wereldwijd werken. Ik wil ook e-sim voor Apple Watch 3 en zo gauw mogelijk.

Meepraten? Geef hieronder je reactie