Moto X4 verschijnt tevens in Android One editie

Moto X4 verschijnt tevens in Android One editie

De Motorola Moto X4 is geen nieuw toestel, of toch wel? Afgelopen weekend zagen we een render van het toestel voorbijkomen met daarop het Android One logo. Hoe zit het precies? Wij leggen het je graag uit.

De Motorola Moto X4 is de nieuwste aanwinst van Lenovo, de eigenaar van Motorola Mobility. Het toestel werd begin deze maand gepresenteerd op de IFA-beurs in Berlijn. Tijdens de presentatie zei de Chinese smartphonemaker dat het toestel met Android 7.1 Nougat wordt geleverd. Dat is echter waarschijnlijk niet de enige variant die we hier in Europa kunnen verwachten. Volgens de welbekende techjournalist en beroepslekker Evan Blass verschijnt de Moto X4 ook met Android One. Hij publiceerde afgelopen weekend een plaatje van het toestel. Deze is identiek aan het origineel, met uitzondering van het Android One logo achter op het toestel.

Wat is Android One?

Zoals jullie wellicht weten is Android veruit het populairste besturingssysteem ter wereld. Het heeft echter één flinke keerzijde: het besturingssysteem is gefragmenteerd. Je hoeft de cijfers van het Android Developer Dashboard er maar op na te slaan en je ziet onmiddellijk de versplintering. Volgens de laatste cijfers draait een jaar na de lancering van Android Nougat slechts 1,35 procent van alle apparaten die de Google Play Store bezoeken op de nieuwste Android-versie die momenteel verkrijgbaar is. En het duurt waarschijnlijk nog wel enkele maanden voordat we Android 8.0 Oreo in de statistieken aantreffen. Updaten is een langdurig, tijdrovend en intensief proces. Daarom rollen de meeste fabrikanten slechts sporadisch een update uit, en bovendien veelal alleen voor de high-end vlaggenschepen.

Is het erg dat je toestel op een verouderde Android-versie draait? Een goede zaak is het zeker niet. Zo mis je de nieuwste features van het besturingssysteem. Maar misschien nog wel belangrijker: je loopt hierdoor het risico dat belangrijke veiligheidslekken niet gedicht zijn. Om deze problemen te tackelen lanceerde Google in 2014 Android One. Hiermee wordt het updateproces aan Google uitbesteed en kunnen updates sneller worden uitgerold.

Android One vinden we echter slechts op een handjevol telefoons. De General Mobile Android One en GM6 van het Turkse General Mobile zijn waarschijnlijk de bekendste Android One telefoons. Onlangs presenteerde Xiaomi haar eerste Android One telefoon: de Xiaomi Mi A1. Begin dit jaar hoorden we geluiden dat Google met diverse fabrikanten om tafel zat om toestellen met Android One naar de VS te brengen. Helaas dus geen woord over Europa of Nederland in het bijzonder.

Motorola Moto X4 met Android One

Het ziet er naar dat Lenovo / Motorola één van de partijen was waar Google om tafel zat. Daarmee is het bedrijf de eerste grote speler die mogelijk een Android One toestel in Europa aanbiedt. De meeste Android One telefoons vind je in landen als India, Indonesië en Pakistan. Het zou dus wel heel bijzonder zijn als ze straks ook in ons land in de schappen belanden.

De Motorola Moto X4 is een 5,2 inch grote telefoon met Super AMOLED-display met Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Onder de motorkap vinden we de Qualcomm Snapdragon 630 met Adreno 508 GPU, 3 GB werkgeheugen en 32 GB intern geheugen. Het geheugen kun je met microSD-kaart uitbreiden tot 256 GB. Achterop heeft Lenovo een 12 en 8 megapixelcamera geplaatst. De eerstgenoemde lens heeft een f/2.0 diafragma, de tweede een lensopening van f/2.2. Door beide camera’s te combineren kun je nadat je een plaatje hebt geschoten scherptediepte aanbrengen. Verder is de hoofdcamera voorzien van Phase Detection Autofocus (PDAF) en dual-tone LED-flitser. Aan de voorkant heeft Lenovo een 16 megapixelcamera met enkele LED-flitser aangebracht.

De accucapaciteit bedraagt 3000 mAh. De Moto X4 is snel opgeladen door de combinatie van USB-C aansluiting en TurboPower. Tot slot is het toestel IP68 gecertificeerd. Dat betekent dat je hem zonder problemen een half uur lang volledig onder water kunt dompelen bij een diepte van anderhalve meter.

De Motorola Moto X4 verschijnt eind deze maand in ons land. Hij heeft een adviesprijs van 399 euro gekregen.

Bekijk het laatste nieuws over Lenovo:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie