Microsoft stopt met eigen smartphone, maar is niet weg

Microsoft stopt met eigen smartphone, maar is niet weg

Het zal geen geheim voor je zijn, dat Microsoft de boot gemist heeft met zijn smartphones. Vandaag meldt Microsoft CEO, Satya Nadella, tijdens een conferentie dat het bedrijf stopt met de smartphones, maar zich niet volledig uit de smartphone markt terugtrekt.

De Software gigant had hoge verwachtingen met de aankoop van Nokia. Maar de roem van de Lumia’s mocht niet baten. Het bedrijf won slechts 3% aan marktaandeel. Vandaag wordt duidelijk dat Microsoft stopt met de fabricage van smartphones in eigen beheer. Het stopt niet met de ondersteuning van partijen die Windows Phones ontwikkelen.

Microsoft stopt met smartphone fabricage

Het hing natuurlijk al langer in de lucht. Eerder dit jaar verkocht Microsoft de rechten van het ‘Nokia merk’ aan het HMD Global. HMD is een partner van Nokia Technologies en eigenlijk gaf Microsoft de naam dus weer terug. In 2016 verkocht het bedrijf ook zijn productiefaciliteit van de vroegere Nokia telefoons aan een Foxconn dochteronderneming voor 350 miljoen dollar (321 miljoen euro). Met het aankondigen van deze deal liet Microsoft weten hat het bedrijf Windows 10. De software fabrikant maakt geen smartphones maar zal andere Windows Phone fabrikanten blijven ondersteunen.

Toekomst Microsoft

Vandaag gaf Nadella tijdens een openingsdiner van de Wall Street Journal toe, dat het bedrijf niet succesvol was met zijn mobiele telefoons. Hij zei het volgende: “We clearly missed the mobile Phone, there’s no question.” Vrij vertaald zegt hij hiermee dat het bedrijf duidelijk aansluiting met de smartphone markt heeft gemist, daar bestaat geen twijfel over. Toch geeft Microsoft zichzelf niet zomaar gewonnen. Het bedrijf blijft zoeken naar nieuwe markten waarin het zich kan ontwikkelen. Als voorbeeld geeft Nadella het enorme potentieel van vitual reality (VR) en augmented reality (AR). Een goed voorbeeld van augmented reality door de Amerikaanse software gigant is de HoloLens .

Microsoft HoloLens

De Windows Phone

De CEO van Microsoft is van mening dat de Windows Phone ondanks het gebrek aan populariteit wel degelijk in een specifieke behoefte voorzag. Hij zegt hierover het volgende “Wij hebben in feite een smartphone die uw PC kan vervangen.” Hiermee wijst Nadella naar de Continuum functie, die je bijvoorbeeld op de HP Elite x3 vindt. Deze functie transformeert een high-end Windows 10 smartphone eenvoudig om tot een basis Windows-pc. Een mogelijkheid die door veel zakelijke gebruikers met open armen ontvangen is.

De toekomst van de Windows Phone is vanaf vandaag onzeker geworden. Dit jaar zagen we nog de HP Elite x3 en Lumia 650 verschijnen. Het is zeer de vraag wat 2017 ons zal brengen op Windows gebied.

Bekijk het laatste nieuws over Microsoft:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie