Luxe smartphone merk Vertu voor £50 miljoen overgenomen

Luxe smartphone merk Vertu voor £50 miljoen overgenomen

Vertu is overgenomen door een telg uit een geheimzinnige Turkse dynastie. Baferton Ltd uit Cyprus heeft de Britse smartphone maker Vertu over genomen. Het luxe smartphone merk richt zich op de rijke kopers met hand gemaakte smartphone tot 40.000 pond.

The Daily Telegraph meldt deze week dat Baferton Ltd het luxe smartphone merk Vertu heeft overgenomen voor ongeveer 50 miljoen pond. Baferton Ltd is geregistreerd in Cyprus en wordt gefinancierd door Hakan Uzan. De Daily vermeld een pikant randje aan de overname van de luxe smartphone maken vanwege de banden tussen Nokia, oprichter van Vertu, en de Uzan familie. De heer Uzan maakt namelijk deel uit van een controversiële familie uit Turkije.

Vertu Constellation

Vertu

Nokia heeft Vertu in het leven geroepen in de late jaren 90 om een niche markt te bedienen. Het merk wilde met handgemaakte apparaten van dure materialen, zoals saffier-schermen, struisvogelleer behuizing en titanium frames, een rijk publiek aanspreken. Toen raakte het Finse merk in de problemen doordat het niet mee ging in de smartphone golf. De trend die werd veroorzaakt door de lancering van de iPhone in 2007. Nokia verkocht Vertu vijf jaar later en Baferton Ltd is de derde eigenaar van Vertu sindsdien.

Via een woordvoerder vertelde, Hakan Uzan, de The Daily Telegraph: “Vertu is een sterk merk met een erkend niche in de markt. Ik kijk uit naar de samenwerking met het team en het verstrekken van investering om het volledige potentieel van Vertu te realiseren.

De vorige eigenaar, Godin Holdings uit Hong Kong, was minder dan 18 maanden eigenaar van Vertu. Het bedrijf kocht de luxe smartphone fabrikant van private equity bedrijf EQT. EQT betaalde ongeveer 175 miljoen pond aan Nokia voor de controle over de luxe smartphone maker. Vertu heeft in de afgelopen jaren niet of nauwelijks winst gemaakt. Het bedrijf heeft te maken met hevige concurrentie binnen de smartphone markt, hoge productiekosten en de concurrentie van diensten die goedkopere apparaten aan passen tot luxe apparaten. Godin Holdings heeft nog nooit een jaarrekening ingediend na de aankoop van het bedrijf. Uit de meest recente jaarcijfers, voor 2014, blijkt dat het bedrijf een verlies maakte van 53 miljoen pond bij een omzet van £ 110 miljoen. Accountant PwC trad in april vorig jaar af.

Ondanks het gebrek aan cijfers zijn Gordon Watson, chief executive Vertu, en Hakan Uzan positief over het potentieel van Vertu. Watson zegt hierover het volgende tegen de krant: “Baferton deelt onze visie: 1,5 miljard smartphones worden elk jaar verkocht en er is vraag naar een kwalitatief hoogwaardig, exclusief product met bijbehorende diensten. Werkende met Baferton zullen we zijn uitgerust om Vertu, het merk en de dienst te ontwikkelen.

Vertu winkel

Opmerkelijk verhaal achter de overname van Veru

Er zit een pikant randje aan deze deal volgens de The Daily Telegraph. Vertu is na deze overname in handen van een familie die door Nokia wordt beschuldigd van een massale fraude. Rond 1990 leende de familie Uzan geld van Nokia en Motorola om te helpen bij het opzetten van een mobiele operator, Telsim. Telsim is de basis van de Turkse Vodafone. In de dotcom crash verkeerde Telsim in financiële problemen en betaalde de leningen niet terug. Dat leidde tot claims van de schuldeisers dat de familie geld had overgeheveld voor privé vliegtuigen en internationale eigendommen. De rechtbank in New York heeft miljarden dollars schade toegekend aan Nokia en Motorola. De toekenning van de rechtbank is al meer dan tien jaar geleden, maar de Uzans blijven de beschuldigingen betwisten. Deze strijd met Nokia maakte deel uit van de spectaculaire daling van de macht voor de Nokia dynastie.

De familie Uzan was ooit eigenaar van een bank, een omroep en een mobiele operator en tientallen andere bedrijven voordat de familie uit genade viel bij de autoriteiten in 2003. Hun bezittingen werden in beslag genomen op beschuldigingen van fraude en de familie ging in ballingschap. De plotselinge financiële problemen betekende ook dat de broers de voorgenomen aankoop van appartementen in de Trump Tower moeten annuleren. Daarop werden ze geconfronteerd een claim van de zittende Amerikaanse president, Donald Trump. De Uzans kreeg politiek asiel in Frankrijk, maar hun precieze verblijfplaats is onbekend.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie