Lei Jun legt uit waarom smartphones Xiaomi niet waterdicht...

Lei Jun legt uit waarom smartphones Xiaomi niet waterdicht...

Toestellen die volledig waterdicht of spatwaterdicht zijn, bewijzen hun meerwaarde als je buiten in de regen loopt. Of je smartphone per ongeluk uit je hand glipt terwijl je langs het zwembad loopt. Toch is het aantal toestellen dat waterdicht is nog altijd beperkt. Lei Jun, de CEO van Xiaomi, weet wel waarom zijn bedrijf niet voor deze optie heeft gekozen: dan zou het prijskaartje fors hoger uitvallen. Of de smartphones en phablets van de Chinese smartphoneproducent dan nog zo aantrekkelijk zijn, is de vraag.

Smartphones die volledig waterdicht zijn of tegen een drupje regen kunnen zijn schaars. De Samsung Galaxy S7 Active is volledig stofvrij en waterdicht. Het waterdichte aspect geldt ook voor de premium uitvoeringen van de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Ook concurrent Sony heeft in het verleden meer dan eens volledig waterdichte smartphones en tablets op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de Sony Xperia X Performance, Sony Xperia Z5 Premium en Sony Xperia Z4 Tablet. De producten van Motorola en HTC bieden slechts beperkte bescherming tegen water.

IP-certificering

Hoe weet je of een smartphone waterdicht is? Daarvoor kijk je of hij voorzien is van IP-certificering. Dit certificaat bestaat uit twee getallen. Het eerste cijfer verwijst naar de bescherming die het toestel biedt bij binnendringen. De cijfers 5 en 6 zijn hierbij van belang. Het cijfer 5 duidt op gedeeltelijke bescherming tegen stof, het cijfer 6 houdt in dat een apparaat volledig stofdicht is.

Het tweede getal is van belang: hiermee geeft een fabrikant aan in welke mate een smartphone of phablet bescherming biedt tegen vocht. Deze kent een schaal van 0 tot en met 8. Het cijfer 0 betekent dat het toestel geen enkele bescherming biedt tegen binnendringen van bocht, het cijfer 8 dat het toestel volledig waterdicht is en zelfs onder water bruikbaar blijft. Uiteraard heb je een gradaties tussen beide uitersten, zoals spatwaterdicht (kan het zonder problemen vijf minuten in de regen volhouden) of dompeldicht (overleeft 30 minuten onderdompeling bij een maximale diepte van 1 meter).

IP-certificering

Kostenbesparing

De telefoons van vele Chinese smartphonemakers zijn nog altijd niet bestendig tegen een plons water. Waarom is dat eigenlijk? Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt je klanten toch hiertegen beschermen? Natuurlijk zouden alle fabrikanten dat willen, maar kiezen er bewust voor om dat niet te doen. En dat terwijl er wel degelijk vraag naar is vanuit de markt. Is deze oproep dan gericht aan dovemans oren?

Absoluut niet. Lei Jun, oprichter en CEO van Xiaomi, reageert hierop en geeft een verklaring waarom de telefoons van zijn bedrijf niet geheel waterdicht zijn. De meest voor de hand liggende reden heeft met het prijskaartje te maken. Als Xiaomi een volledig waterdicht toestel zou moeten maken, zou de adviesprijs met 20% tot 30% omhoog schieten. De Chinese smartphonemaker bespaart hiermee dus flink wat kosten, waarvan consumenten de vruchten plukken door middel van een lagere verkoopprijs. Zouden zij nog steeds de smartphones van Xiaomi kopen als deze tientallen procenten duurder werden? Waarschijnlijk niet.

Geen honderd procent garantie

Het tweede argument is praktisch van aard. Het is zeer moeilijk om te garanderen dat een smartphone volledig waterdicht is. Een minuscuul klein krasje of ongelukkige stoot tegen een tafelrand kan al voldoende zijn om de waterdichte capaciteit van een toestel teniet te doen. Zelfs Sony raadt het af om hun toestellen onnodig in het water onder te dompelen. Hoewel het Japanse technologiebedrijf claimt dat zijn toestellen volledig waterdicht zijn, adviseert het mensen niet om ze in een zwembad of badkuip te gooien. Dit omdat de waterdichte capaciteit in een laboratorium is getest met perfecte, zelf opgelegde condities. Kleine, uiteenlopende waterstromen in een zwembad worden in het lab niet nagebootst en zouden de testresultaten beïnvloeden.

Nu weet jij ook waarom Xiaomi en mogelijk andere fabrikanten niet alleen maar volledig waterdichte smartphones op de markt brengen.

Xiaomi Mi Max

De Xiaomi Mi Max is niet waterdicht

Bekijk het laatste nieuws over Uitgelicht:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie