Stel je eens voor: Een wereld zonder smartphone

mobiel-treinOnze redactie leest dagelijks tientallen nieuwssites op zoek naar interessante feitjes waar we een artikel over kunnen schrijven. Een voorbeeld van een dergelijke website is Nu.nl. Bij de meeste van jullie wel bekend. In de rubriek Opmerkelijk kwamen we deze week een wel erg vreemd bericht tegen en dat triggerde mij tot het schrijven van dit artikel. Nieuwsgierig?

Het betreffende nieuwsbericht op Nu.nl ging over een meisje dat haar iPhone liet vallen in een put. Natuurlijk kon ze niet zonder haar telefoon (Stel je voor!) en wilde deze proberen te pakken met als gevolg dat ze vast kwam te zitten. Dit arme meisje heeft hierdoor een uur vastgezeten voordat ze bevrijd kon worden door de brandweer. En dat zet je aan het denken. Zijn wij niet verslaafd aan onze telefoon? Kan je eigenlijk nog wel zonder je telefoon? Ik in ieder geval niet.

Hoe ver gaat jouw liefde voor je smartphone?

Kan jij nog zonder je telefoon? En hoe zou je leven eruit zien als je geen telefoon meer zou hebben? Heeft je leven überhaupt nog wel zin zonder een mobieltje?
We gaan nu misschien wel erg ver maar de mens is tegenwoordig steeds meer één met zijn of haar telefoon. Het is als het ware een primaire levensbehoefte geworden. Waar je ook komt, overal kijkt men op zijn mobiele telefoon. Of je nu even een Whatsappje aan het sturen bent, een filmpje kijkt op youtube, een spelletje speelt of muziek beluistert via Spotify. Je telefoon beheerst je hele leven. En dan te bedenken dat 10 jaar geleden niemand een smartphone had. Sterker nog, de smartphone bestond toen nog niet eens.

Onderstaande afbeelding laat het verschil van de afgelopen tien jaar goed zien. Beide foto’s zijn genomen op de momenten dat de nieuwe Paus naar buiten kwam op het Sint Pietersplein. In 2005 waren er amper mobiele telefoons en in 2013 zag de wereld er ineens heel anders uit. Let wel, 2005 is niet lang geleden!

Telefoons-vanaf-2005

Gebruik smartphones in de trein

Een leuke manier om erachter te komen hoe erg de maatschappij is verstrengeld met zijn smartphone is door op een druk moment de trein in te stappen. En dan kan je het beste in een stilte coupé gaan zitten. Als je hier één iemand ziet zitten die geen smartphone, tablet op laptop op schoot heeft dan zie ik daar graag een foto van tegemoet. Deze kan je mailen naar onze redactie.

Vroeger zag het beeld van passagiers in de trein er ongeveer zo uit:
krant-lezen-in-de-trein
Dit beeld vonden wij vroeger asociaal. Dat is vandaag de dag wel veranderd. Maar wat is er nu asocialer? Dit beeld? Of het huidige beeld met smartphones en tablets in de trein?

Waar gebruiken we onze smartphone het meest voor?

Een onderzoek uit 2013 laat zien welke apps en functies van je smartphone het meest worden gebruikt. Dit onderzoek betreft het gebruik van smartphones bij jongeren en daaruit blijkt dat social media en games behoorlijk in trek zijn. E-mail daalt in populariteit. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat er steeds meer social media mogelijkheden zijn waardoor je ook in contact kan komen met elkaar en berichten kan versturen. Youtube is verreweg het populairst bij jongeren.

wat-doen-we-vooral-met-de-smartphone

Hoe zal 2020 eruit zien?

Er is nog nooit een techniek geweest die sneller gaat dan die van de mobiele telefoon. 7 jaar geleden werd de eerste iPhone geïntroduceerd en dat werd ook meteen de introductie van de allereerste smartphone. Hoe zal de wereld er in 2020 uit zien? Bestaan er dan nog wel smartphones? Of hebben we dan allemaal een Google Glass? Of nog erger. Dragen we dan wel iets of hebben we niet gewoon een chip in ons lichaam geïmplementeerd?

Hebben jullie een duidelijk beeld bij de toekomst? Laat een berichtje achter met je mening!

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie