Is de Notch een welkome trend of juist niet?

Is de Notch een welkome trend of juist niet?

Er zijn in 2018 nu al enkele smartphone trends te benoemen. Een daarvan is de zogenaamde notch trend. Een notch is de uitsparing aan de bovenkant van het beeldscherm voor de sensoren waaronder de camera. Apple trapte de trend af met de iPhone X.

Een Notch is voor de een afgrijselijk terwijl de ander het juist weer mooi vind. Hoe dan ook ontkom, in 2018 bijna je niet aan een notch. Nadat Apple vorig jaar de Apple iPhone X lanceerde lieten Chinese budget fabrikanten niet lang op zich wachten. Er verschenen verschillende voordelige modellen die goed hadden gekeken naar het ontwerp van Apple. De nieuwe trend lijkt nu tot grote hoogte te stijgen. Afgelopen week presenteerde Asus de Asus ZenFone 5 met notch en we zagen ook al beelden van het aankomende Huawei P20 vlaggenschip met eigen inkeping. Is dit een goed trend of juist niet?

iPhone X

Wat is een smartphone notch?

Notch is Engels voor inkeping. Daarmee wordt bij een smartphone het gebied bedoelt aan de bovenkant van een beeldscherm. Daar wordt namelijk een deel afgehaald om ruimte te maken voor verschillende sensoren die je aan de voorkant van een telefoon nodig hebt. De notch is het gevolg van een nieuwe trend waarbij smartphone fabrikanten een zo groot mogelijk beeldscherm willen verwerken in de smartphone. Wij als klant willen namelijk een steeds groter beeldscherm, maar het liefst houden wij onze smartphone zo klein mogelijk. LG lanceerde als eerst een premium vlaggenschip voorzien van groot beeldscherm dat vrijwel de volledige voorkant in neemt en Samsung volgde met de Galaxy S8. Beide telefoons hebben alsnog een flinke bezel (rand) bovenin voor allerlei sensoren en ook de selfie camera. Apple had hierover een ander idee. De Amerikaanse premium smartphone fabrikant wilde nog meer beeldscherm overhouden. Het gevolg is niet een bezel maar een inkeping (notch).

De Apple iPhone X bracht een gloed nieuw ontwerp met zich mee. De smartphone heeft namelijk een mega groot 5,8 inch AMOLED beeldscherm dat aan de bovenkant een inkeping heeft. Deze notch geeft de telefoon een eigenzinnige look en heeft als bijkomend voordeel dat je nog meer beeldscherm krijgt. In navolging van Apple volgen meer fabrikanten. Zo verwachten we dat de Huawei P20 ook een notch krijgt en ook beelden van de aankomende OnePlus 6 suggereren een notch.

OnePlus 6

Is een notch nodig?

Op dit moment is de bovenste bezel of slankere notch nodig. In de hedendaagse smartphone industrie is er namelijk nog altijd ruimte nodig boven of beneden het beeldscherm. Daar liggen de belangrijke sensoren voor gezichtsherkenning en ook de selfie camera. Voor die sensoren is nog altijd ruimte nodig. In de toekomst zullen er technieken worden ontwikkeld waarbij deze sensoren misschien wel achter het beeldscherm worden geplaatst. Tot die tijd is er nog ruimte nodig. De notch is in dat geval de minste aanwezige oplossing en schept meer ruimte voor informatie op het beeldscherm.

Is de notch mooi?

Het antwoord op de vraag of de smartphone notch mooi is ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Er zijn fabrikanten die de inkeping stijlvol wegwerken zodat je het bijna niet ziet. Andere fabrikanten kiezen juist voor een zeer opvallende verschijning. Afhankelijk van jou eigen smaak is de notch mooi of lelijk te noemen. Wat vind jij van de notch? Hier is een overzicht van de huidige en verwachte smartphones met een notch.

Nodge Smartphones 1 Nodge Smartphones

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie