iPhone 7 Jet Black uiterst krasgevoelig

iPhone 7 Jet Black uiterst krasgevoelig

Kun je niet wachten totdat je de nieuwe gitzwarte of Jet Black iPhone 7 in je handen kunt houden? Misschien dat je enthousiasme na het lezen van dit bericht wordt getemperd. Jet Black is weliswaar een exclusieve kleur die je alleen krijgt als je het nieuwe vlaggenschip met 128GB of 256GB geheugen bestelt, maar niet bepaald krasbestendig. CNET onderwierp het toestel aan een zogeheten scratch-test.

Apple waarschuwt in de kleine lettertjes dat de gitzwarte uitvoering mogelijk eerder kleine krasjes en schaafwondjes oploopt dan de andere kleurvarianten. Dat was voor CNET aanleiding om de proef op de som te nemen. De Amerikaanse techwebsite bootste vijf verschillende real-life scenario’s na en vergeleek de resultaten van de iPhone 7 met diens voorganger, de iPhone 6S.

Resultaten van de tests

De eerste proef is de Denim-test. Oftewel, wat gebeurt er met de iPhone 7 als je hem dag in, dag uit in je broekzak draagt? Aangezien jeans een zachte kledingstof is, is het niet opmerkelijk dat beide toestellen ongehavend uit de strijd komen. Dat kan niet gezegd worden van de desk-test: wat gebeurt er met de vlaggenschepen als je deze over je bureau schuift? Een veelvoorkomend scenario als je je telefoon van de tafel oppakt. Na een minuut op en neer schuiven vertonen zowel de iPhone 6S als de iPhone 7 krassen. Verschil is echter dat je deze bij de iPhone 6S kunt wegvegen met een doekje en het resultaat nagenoeg onzichtbaar is. Dat kun je niet van de iPhone 7 zeggen.

De derde test is de purse-test, oftewel de proef met de handtas. Ook hier blijkt dat Jet Black niet bestand is tegen krassen bij dagelijks gebruik. Het resultaat is minder rigoureus als bij de desk-test, maar wel degelijk zichtbaar. Geen fijn vooruitzicht voor vrouwen die hun smartphone in hun handtas bewaren.

De vierde test is behoorlijk extreem, maar tegelijkertijd is een val op een stenen ondergrond dat ook. De techwebsite laat de iPhones niet daadwerkelijk op de grond vallen, wellicht uit angst om het scherm te beschadigen. In plaats daarvan schuren ze kortstondig met schuurpapier over de oppervlakte. Ook hier geldt dat zowel de iPhone 6S als iPhone 7 krassporen achterlaten. Door de glans van Jet Black is deze bij de iPhone 7 echter veel beter zichtbaar.

De vijfde en laatste test is de sleutel-test: wat als je met de punt van je sleutel langs de backpanel schuurt? Ook hier zien we dat beide toestellen er een litteken op nahouden. Maar net als bij de vorige test is het eindresultaat bij de iPhone 6S minder zichtbaar in vergelijking met de iPhone 6S.

Conclusie: Jet Black is weliswaar een prachtige en modieuze kleur, maar tegelijkertijd erg krasgevoelig. De enige manier om hier iets aan te doen, is door een beschermhoes te gebruiken. Maar jah, dan is die prachtig glimmende achterkant niet langer zichtbaar. Je kunt ook voor het mat zwarte model gaan, maar gezien de kleur vermoeden wij dat ook hier krassen beter op te zien zijn dan bijvoorbeeld de zilveren uitvoering.

Andere problemen

De krasgevoeligheid is niet het enige euvel waar we op zijn gestuit sinds Apple zijn vlaggenschip afgelopen week heeft aangekondigd. Zo was het Amerikaanse technologiebedrijf zeer trots op het feit dat de iPhone 7 waterbestendig is: hij is namelijk IP67-gecertificeerd. Dat betekent dat je hem zonder problemen één meter onder water zou kunnen houden gedurende dertig minuten. Apple raadt echter aan dit niet te doen. Het bedrijf waarschuwt tevens dat de waterdichtheid mettertijd minder wordt als gevolg van ‘normale slijtage’ en dat vloeistofschade niet onder de garantie valt. Je zou de nieuwe iPhone zonder problemen onder een kraan kunnen afspoelen of hem in een regenbui kunnen gebruiken.

Afgelopen weekend zagen we tevens verontrustende berichten binnenkomen over sissende geluiden. Dit zou zich voordoen als het nieuwe vlaggenschip zware taken voor zijn kiezen krijgt. Het begon met een video van blogger Setphen Hackett, maar in no-time meldden zich nog meer mensen via Twitter die zeiden met hetzelfde probleem te kampen. Dit zou dus nog wel eens een staartje kunnen krijgen.

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn sinds afgelopen vrijdag te bestellen in ons land. Apple noemt op zijn website een levertijd van twee tot drie weken, maar dit zou best wel eens langer kunnen oplopen. De nieuwe vlaggenschepen zijn dermate populair dat Apple de vraag niet aankan. Zodoende kan de wachttijd flink oplopen, misschien wel van vier tot acht weken.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie