Indiase smartphonemarkt groter dan die van de VS

Indiase smartphonemarkt groter dan die van de VS

Voor het eerst in de geschiedenis is de Indiase smartphonemarkt groter dan die van de Verenigde Staten. India is na China goed voor het grootst aantal verkochte smartphones. De VS volgt op de derde plek. Samsung en Xiaomi zijn de Indiase sterkhouders als het gaat om verkoop. Het vermoeden is dat Xiaomi spoedig dé grootste is en Samsung naar plek twee verbant.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Canalys, dat vandaag met een verslag op de proppen komt. De cijfers zijn hierbij gebaseerd op provider aantallen en aangevuld met schattingen.

Dat India een gigantische marktpotentie heeft voor smartphones, moge geen verrassing zijn. Dat het land van de Bollywood films echter de op één na grootste markt ter wereld is, dat was nog niet bekend. Tot vandaag dan. Onderzoeksbureau Canalys concludeert namelijk dat in het afgelopen kwartaal (dat van juli tot en met september liep) maar liefst 40 miljoen smartphones zijn verkocht in India. Hierdoor stabiliseert de markt weer na een matig tweede kwartaal. Vergeleken met het derde kwartaal van 2016 is in het afgelopen kwartaal een omzetgroei van maar liefst 23 procent geboekt. Nog steeds vormt China de grootste afzetmarkt ter wereld. De Verenigde Staten is terug te vinden op de derde plek.

Xiaomi en Samsung maken de dienst uit

In India wordt de dienst primair uitgemaakt door twee fabrikanten: Samsung en Xiaomi. De eerste partij is hierbij goed voor 9.4 miljoen verkochte telefoons in het afgelopen kwartaal. Het Chinese Xiaomi doet het slechts iets minder goed en wist 9.2 miljoen telefoons te verkopen. Vooral de opmars van Xiaomi is indrukwekkend te noemen. Slechts drie jaar geleden begon het bedrijf met de verkoop in India en kijk waar het nu staat. De verwachting is dat Xiaomi spoedig meer afzet gaat realiseren dan Samsung en zodoende de eerste plaats overneemt. De groei van de Indiase markt wordt voornamelijk gewijd aan de toegenomen inkomsten van de bevolking, en de opkomst van steeds meer netwerkmasten. Zo is 4G op steeds meer plekken beschikbaar waardoor mensen graag smartphones aanschaffen.

Omzetgroei van 290 procent voor Xiaomi

Alhoewel Samsung dus wellicht binnenkort zijn eerste plaats moet inleveren aan Xiaomi, slecht gaat het niet. Het bedrijf boekt namelijk een omzetgroei van 30 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug in India. Leuke cijfers, maar niks vergeleken bij Xiaomi. Dit bedrijf realiseert ten opzichte van vorig jaar namelijk een groei van 290 procent, en dat is geen tikfout. Xiaomi doet het hierbij vooral goed in het goedkope segment. Samsung richt zich meer op de high-end markt, bijvoorbeeld met de Samsung Galaxy S8.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie