Huawei werkt aan opvouwbare telefoon, lancering in 2018

Huawei werkt aan opvouwbare telefoon, lancering in 2018

Samsung, Lenovo en LG zijn niet de enige die aan een opvouwbare telefoon werken. Ook Huawei werkt hard om zo’n telefoon op de markt te brengen. Misschien krijgen we deze volgend jaar te zien.

Dat bevestigt Richard Yu, CEO van Huawei’s Consumer Business Group, tegenover CNET. Eén van hun redacteuren sprak eerder deze week met de topman op het persevenement in München. Daar onthulde de Chinese smartphoneproducent de Huawei Mate 10 Pro en andere varianten in deze serie.

In 2015 en 2016 verschenen de eerste telefoons met dubbele camera. 2017 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar dat randloze schermen gemeengoed werden. Krijgen we in 2018 een nieuwe trend te zien, die van de opvouwbare smartphones? Het is nog moeilijk in te schatten, maar we weten dat diverse fabrikanten er druk mee bezig zijn.

Eén van die partijen is Huawei. Richard Yu vertelt tegenover CNET dat het bedrijf een werkend prototype heeft van een mobiele telefoon met opvouwbaar scherm. Dat wil zeggen, een telefoon die uit twee losse schermen bestaat. Volgens de topman is het bedrijf nog niet bereid om deze grote schaal te produceren. Yu is nog niet te spreken over het design. “We hebben nog steeds een gapend gat tussen de schermen. Dat is niet goed. Daar moeten we van af zien te komen”, aldus de Huawei-topman.

ZTE Axon M

Eerder deze week onthulde ZTE haar eerste smartphone met dubbel scherm: de ZTE Axon M. Deze heeft twee 5,2 inch grote IPS LCD-displays met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. In de uitgangspositie is het tweede scherm naar binnen gevouwen. In het midden heeft de fabrikant een scharnier geplaatst om deze open te klappen. Je kunt dan met twee schermen aan de slag. Het tweede scherm heeft een mirror-modus, waarbij je hetzelfde beeld ziet als op het hoofdscherm. Je kunt het beeldscherm ook uitbreiden zodat de content over twee schermen wordt verdeeld. Tot slot kun je instellen dat je op beide schermen een andere app wilt draaien. Om te schakelen tussen deze verschillende modi heeft ZTE bij de on-screen knoppen een extra knop toegevoegd: de letter -M.

De onderstaande video geeft een indruk van de ZTE Axon M.

We moeten erkennen dat de ZTE Axon M er bijzonder uitziet, maar de grote scharnier in het midden is geen gezicht en belemmert een prettige kijk- en werkervaring. Huawei zit waarschijnlijk met hetzelfde probleem in haar maag. Daar wil het bedrijf eerst een oplossing voor bedenken alvorens het haar eerste opvouwbare smartphone uitrolt. Of dat volgend jaar al is durft Yu niet te beloven.

Samsung Galaxy X

Samsung werkt al langere tijd aan een opvouwbare telefoon. Deze kennen we als de Samsung Galaxy X. Het afgelopen jaar hebben we diverse foto’s van het toestel voorbij zien komen. Hij heeft een radicaal ander design dan ZTE’s opvouwbare telefoon. In plaats van een tweede scherm uit te klappen proberen de Koreanen een toestel te ontwerpen waarbij het scherm dubbelgevouwen kan worden.

Het gerucht ging dat we dit jaar nog de eerste exemplaren van de Galaxy X te zien zouden krijgen, maar daar is niets van waar. Een anonieme bron meldde in maart al dat Samsung nog veel technische obstakels heeft te overwinnen. Daarnaast wil het bedrijf een opvouwbare smartphone onthullen die consumenten ‘een zinvolle verbetering en gebruikersgemak’ biedt, aldus Samsung-topman Dong-jin Koh.

Lenovo

Lenovo demonstreerde vorig jaar op Lenovo Techworld een opvouwbare smartphone en tablet. Beide hebben een flexibel OLED-display dat gebogen kan worden. Blogster en voice-over actrice Meghan McCarthy toonde beide apparaten op het evenement. In de onderstaande video kun je ze bekijken.

 

Wie van jullie zit te wachten op een smartphone met twee schermen of opvouwbaar scherm?

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie