Hoe waterdicht is de Huawei Mate 10 Pro met IP67?

Hoe waterdicht is de Huawei Mate 10 Pro met IP67?

Een van de trends uit 2017 voor premium vlaggenschepen is natuurlijk waterdichtheid. Huawei’s eerste volwaardige premium smartphone is IP67 gecertificeerd. Hoe waterdicht is de krachtige Huawei Mate 10 Pro eigenlijk? Zol.com heeft het vlaggenschip getest en de telefoon is absoluut waterdicht.

Waterdichtheid is een van de belangrijke features die je mag verwachten in de hedendaagse premium smartphone. Sinds vorig jaar is Huawei in het premium segment vertegenwoordigd met de Huawei Mate 10 Pro. Het krachtige vlaggenschip ziet er schitterend uit en heeft de eerste processor in de smartphone wereld met een artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) processor, de Kirin 970. Het is één van de voordeligste premium smartphones uit 2017 en de telefoon is stof- en waterdicht. De IP67 en IP68 certificatie betekent beschermingsgraad (IP Ingress Protection). Bij smartphones heeft IP betrekking op de bescherming die de behuizing biedt. De Mate 10 Pro is tegen stof bestand (6) en je kunt de telefoon gerust onderdompelen (7) in water tot 1 meter diepte voor 30 minuten lang. Hoe nuttig is een waterdichte telefoon eigenlijk in het dagelijks gebruik en waar kan die telefoon tegen? Zijn er ook aspecten waarop je moet letten?

Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro IP67 test

De Huawei Mate 10 Pro is een volwaardig premium toestel en gaat mee in de belangrijkste trends van afgelopen jaar. Het Huawei vlaggenschip heeft een groot full screen ontwerp met 6 inch beeldscherm dat ruim 80% van de volledige voorkant inneemt. Het beeldscherm heeft een aspect ratio van 18:9 en aan de achterkant zie je de voortreffelijke dual Leica hoofdcamera. Het tweetal van Leica brengt de camera prestaties van de Huawei Mate 10 Pro tot grote hoogte en het toestel evenaart hierin de iPhone X. Waarin het ook overeenkomt met de iPhone X is zijn waterdichtheid, namelijk IP67. Techsite Zol.com testte het vlaggenschip en de resultaten zijn indrukwekkend.

LET OP: de volgende beelden komen uit een test. Doe dit niet met je eigen smartphone!

Om te testen of de Huawei Mate 10 Pro onder water functioneert is het toestel in een bak met water gedompeld. Het test toestel speelde een film af die behoorlijk werd gedempt in geluid toen de telefoon onderwater lag. Hoewel het water geluid isoleert bleef de telefoon video continu afspelen. Het water had geen effect op het vlaggenschip en ook na een half uur bleef de telefoon intact. In ondiep water is de Huawei Mate 10 Pro dus 100% waterdicht. De onderzoekers besluiten de smartphone nog eens extra te testen. De bak water wordt in een ijskast gedaan op -24 graden Celsius. Na twee uur in de ijskast wordt de telefoon getest. Het toestel speelt nog altijd een film af waarna het weer terug gaat in de ijskast. Na vier uur in een ijskast op -24 graden is al het water rond de Huawei Mate 10 Pro bevroren. Het beeldscherm is statisch en de onderzoekers ontdooien de telefoon. Nadat het toestel volledig ontdooit is blijkt het nog altijd te functioneren.

Bevroren Huawei Mate 10 Pro speelt

 

IP68 en IP67 smartphone trend

Sinds 2016 zien we steeds meer smartphones in de markt die stof- en waterdicht zijn. Naast de rough phones die ook nog tegen een flinke stoot kunnen zijn de laatste LG vlaggenschepen waterdicht en ook menig Samsung Galaxy toestel is IP68 gecertificeerd. Apple is ook over gegaan op waterdichte telefoons en de laatste twee Apple iPhone lichtingen zijn IP67 gecertificeerd. Het grote voordeel van de waterdichte smartphone is dat je het toestel gerust kunt gebruiken in de regen. Daarnaast merk je vaak dat je telefoon naast je op het bureau ligt. Een ongeluk met een glas water zit dus in een klein hoekje en de gevolgen waren altijd een kapotte telefoon. Steeds meer telefoons zijn waterdicht en voor 2018 verwachten wij er alleen nog maar meer. Want langzaam zie je steeds meer mid-range toestellen met de IP certificatie.

IP67 certificatie waar moet je op letten?

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten met betrekking tot IP certificatie is dat fabrikanten alsnog geen garantie heeft voor waterschade. Huawei biedt bijvoorbeeld geen garantie indien de Huawei Mate 10 Pro kapot gaat vanwege waterschade.

Opladen nadat je de smartphone hebt ondergedompeld is een NO GO! Nadat je een waterdichte smartphone hebt ondergedompeld kun je die pas weer opladen als de telefoon helemaal droog is. Tot die tijd kan er namelijk nog water in de USB poort zitten en dat kan bij het opladen tot ernstige schade leiden. Waar je ook op moet letten bij een smartphone met IP67 of IP68 certificatie is slijtage. De waterdichtheid neemt in de loop van de tijd af door slijtage van het toestel. Zuren tasten de afdichting van het toestel aan en eventuele schades kunnen ook van grote invloed zijn op de waterdichtheid.

Warmte en stoom zijn vaak schadelijker dan je denkt. Veel smartphones met IP certificatie kunnen niet goed tegen warmte en stoom. Het is daarom niet verstandig je smartphone mee te nemen naar de sauna of in bad.

Hier vind je de beste waterdichte telefoons.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie