Hoe waterdicht is de BlackBerry Motion?

Hoe waterdicht is de BlackBerry Motion?

De BlackBerry Motion is de eerste waterdichte smartphone met het BlackBerry-logo. Maar hoe waterdicht is hij nou daadwerkelijk? Zack Nelson van JerryRigEverything zet er zijn vraagtekens bij. In zijn nieuwste teardown video zie je waarom.

Nelson nam de BlackBerry Motion afgelopen week onder de loep. Daarbij keek hij van welke materialen de zakelijke middenklasser gemaakt was, maar ook hoe stevig hij was. Glansrijk doorstand hij de berichte kras- en buigtest. Hij had wel wat commentaar op het vermeende ‘proprietary nano-diamond anti-scratch coating’, die belooft het scherm tegen iedere vorm van beschadiging te beschermen. Het wekt de indruk dat het materiaal een stuk sterker is dan glas. Daar blijkt niets van te kloppen. Ook was duidelijk in zijn video te zien dat het logo van de fabrikant erin gelegd is en dus mogelijk mettertijd loslaat bij intensief gebruik. Nelsons gehele ‘scratch and bend test’ kun je hieronder bekijken.

Waterbestendig?

Onlangs plaatste hij nog een tweede video over de BlackBerry Motion op zijn kanaal. Daarin haalde hij het toestel uit elkaar om te kijken hoe eenvoudig het is om losse onderdelen zoals de accu te vervangen. Maar ook te kijken hoe BlackBerry haar toestel stof- en waterdicht maakt. Met name over het laatste aspect is de YouTuber niet echt te spreken.

Bij waterdichte en waterbestendige telefoons is het meestal vrij lastig om de achterkant te verwijderen. Dat komt omdat deze stevig is vastgelijmd aan de behuizing: er mogen immers gaan gaatjes of kieren zijn waar vloeistof naar binnen kan stromen. Bij de BlackBerry Motion is de backpanel doodeenvoudig los te maken: Nelson heeft niet eens een hittepistool nodig om de lijm op te warmen. Een scherp voorwerp is al voldoende om het paneel los te wrikken. Zodra hij de achterkant optilt merkt hij onmiddellijk op dat er bijna  geen lijm is om het toestel bij elkaar te houden. Op dat moment waarschuwt Nelson al om de BlackBerry Motion niet in de buurt van water te gebruiken.

Gelukkig is het geen compleet drama. De luidspreker heeft gelukkig een rubber ring en een waterbestendige net, wat water en andere vloeistoffen buiten houdt. Het is de grootste opening waar water naar binnen kan stromen, het is dan ook goed dat BlackBerry deze goed afschermt door extra beschermingslagen te bieden. Ook de simkaartslot heeft een rubber ring om water buiten de deur te houden.

Helaas heeft de BlackBerry Motion nog een heikel punt waardoor Nelson twijfelt aan de waterbestendigheid van het toestel. Normaal gesproken hebben waterdichte telefoons een grote, dikke rubber ring rondom het oplaadpunt zitten (in dit geval de USB-C poort). Dat is bij de BlackBerry Motion overduidelijk niet het geval. De telefoon is weliswaar niet IP68, maar slechts IP67 gecertificeerd, maar zelfs in dat geval is de bescherming wel erg mager. IP67 betekent dat je een telefoon een half uur lang onder water zou moeten kunnen dompelen bij een diepte van één meter.

Tot slot heeft de BlackBerry Motion onder het moederbord een cirkelvormige sticker. Dit is de indicator die aangeeft of er water in het toestel is gestroomd of niet. Als dat niet het geval is, is de sticker wit. Zo ja, dan kleurt hij roze. Lovenswaardig, maar al met al raadt Nelson niet aan om de Motion in de buurt van water te gebruiken. Het toestel is, zoals hij het eufemistisch uitdrukt, “less than optimal” beschermd tegen vocht.

Over de BlackBerry Motion

De BlackBerry Motion heeft een 5,5 inch groot LCD-display met FHD-resolutie en 16:9 verhouding. Daaronder vinden we geen toetsenbord zoals bij de BlackBerry KEYone, maar wel de Qualcomm Snapdragon 625 met Adreno 506 GPU, 4 GB werkgeheugen en 32 GB interne opslag. Naast de volumeknoppen en aan/uitschakelaar heeft BlackBerry nog een extra knop toegevoegd aan de zijkant: de Convenience Key. Deze kun je programmeren zodat hij een app naar keuze opent. De batterij heeft een vermogen van 3000 mAh en ondersteunt Quick Charge 3.0 zodat hij snel en vlot weer opgeladen is.

De middenklasser is uitgerust met een 12 en 8 megapixelcamera. De voorste camera heeft PDAF, f/2.0 diafragma en dual-tone LED-flitser. Je kunt er eveneens 4K-video’s met een frameratesnelheid van 30 frames per seconde mee opnemen. De hoogst haalbare videokwaliteit van de selfiecamera is Full HD. Elektronische beeldstabilisatie is aanwezig, maar werkt alleen als je in Full HD of lagere beeldkwaliteit opneemt.

Het besturingssysteem is weliswaar nog niet helemaal up-to-date -Android 8.0 Oreo is in aantocht- maar hij is wel voorzien van de nieuwste beveiligingsopties. Zo heeft de fysieke Home-knop aan de voorzijde een geïntegreerde vingerafdruksensor. Daarnaast heeft BlackBerry het toestel uitgerust met vele beveiligingsopties. DTEK by BlackBerry vertelt je wat je kunt doen om de beveiliging van je apparaat te optimaliseren. Dankzij Privacy Shade kan niemand over je schouder meekijken naar je scherm. Met BlackBerry Password Keeper beheer je al je wachtwoorden centraal. En met Locker worden al je privébestanden extra goed beschermd. Alle foto’s, video’s en andere data in deze digitale kluis zijn alleen toegankelijk als je het wachtwoord kent.

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie