Hoe snel is de nieuwe Qualcomm Snapdragon 845 processor?

Hoe snel is de nieuwe Qualcomm Snapdragon 845 processor?

De Snapdragon 800 lijn van Qualcomm is al jaren de trouwe Android processor voor vlaggenschip smartphones. De dominantie van het merk is afgelopen jaar echter iets afgenomen. Wat mogen we voor 2018 van de krachtigste Android processor verwachten? De eerste benchmark resultaten van de nieuwe Snapdragon 845 druppelen binnen. Hoe verhoudt de nieuwe Android processor zich met de rest?

De snelheid van een smartphone kun je op verschillende manieren testen. De processor is het belangrijkste onderdeel in de snelheid. Qualcomm maakt al jaren de beste Android processors die door vrijwel ieder merk gebruikt worden. De snelste processors vinden we in de Snapdragon 800 lijn. De laatste generaties is klaar en gaan we de komende maanden tegenkomen in de nieuwe vlaggenschepen. Hoe verhoudt de nieuwe Snapdragon 845 processor zich met de voorganger en concurrentie? Via de Antutu benchmark krijgen we al een goed beeld van wat wij dit jaar mogen verwachten. De eerste scores voor Snapdragon 845 vlaggenschepen druppelen namelijk binnen.

Specificaties Snapdragon 845

De nieuwe Snapdragon 845 processor heeft acht Kyro kernen maximaal geklokt op 2,8 GHz. Een krachtige Adreno 630 GPU verzorgt de grafische prestaties. Een X20 LTE modem biedt razendsnelle downloadsnelheden tot 1,2 Gbps upload. Smartphones met deze processor ondersteunen 4G LTE Cat 18. De nieuwe processor is grafisch 30% sneller en 30% efficiënter met stroom. Een vlaggenschip met de nieuwste Snapdragon 845 kan worden uitgerust met één enkele camera tot 32 megapixels of een dual hoofdcamera opstelling van maximaal 16 megapixels. De processor kan tot wel zeven camera’s aan en ondersteunt 3D diepte scanning voor 3D gezichtsherkenning.

In de laatste jaren is de Qualcomm Snapdragon 800 processor uitgegroeid tot dé processor voor Android vlaggenschepen. Het was absoluut de snelste processor in een selecte groep processors. Tegenwoordig zit Samsung het bedrijf op de hielen en ook Huawei kiest steeds vaker voor haar eigen Kirin processors.

Is de Snapdragon 845 sneller?

Om een idee te krijgen van de snelheid van een smartphone zijn er enkele benchmarks zoals Geekbench en Antutu. Beide geven smartphones een score op basis van hun prestaties. Afgelopen weken zijn er verschillende Snapdragon 845 processors aangetroffen op de benchmark sites. We krijgen hierdoor een goed beeld van de snelheid van de aankomende processor. De nieuwste generatie Snapdragon 800 processor is veel sneller dan de snelste Snapdragon 835 van vorig jaar. Het snelste vlaggenschip voorzien van Snapdragon 835 is de OnePlus 5T. Bij Antutu scoort het OnePlus vlaggenschip gemiddeld in totaal 181047 punten. De snelste smartphone op dit moment die de Apple iPhone 8 Plus met 217385 punten.

Vorige week zette de Snapdragon 845 aangedreven Samsung Galaxy S9 al een mega score neer met 265267 punten. Eerder zagen we de nieuwste Sony Xperia, H8266 met een score ruim in de 200000 punten. Asus zet ook een prima score neer met het premium model van de Asus Zenfone 5 met 238129 punten. Xiaomi is waarschijnlijk de eerste fabrikant met een Snapdragon 845 aangedreven vlaggenschip. De Xiaomi Polaris liet een monster score van 270461 achter op Antutu. Nubia zal binnenkort ook een Snapdragon 845 aangedreven vlaggenschip lanceren. De Nubia NX606J scoort zelfs 271674 punten.

AntuTu Snapdragon 845 S9 en Sony scores

Antutu SDM845

Aangezien de prestaties van alle vlaggenschepen onderling natuurlijk variëren kunnen we niet precies aangeven hoeveel sneller de Snapdragon 845 daadwerkelijke gaat zijn. Dat is afhankelijk van de hardware in het vlaggenschip en de software. Wel kun je op basis van de laagste (238k) en hoogste (271K) score zeggen dat de aankomende Snapdragon 845 processor van Qualcomm 30% tot 50% sneller is dan de snelste Snapdragon 835 smartphone. De werkelijke gebruikerssnelheid is afhankelijke van veel verschillende factoren. De Antutu benchmark geeft slechts een idee van wat je kan verwachten.

Eerste Snapdragon 845 aangedreven smartphone

Vorig jaar werd de Sony Xperia XZ Premium als eerste smartphone met de Snapdragon 835 processor aangekondigd. Iets later bleek dat de Samsung Galaxy S8 als eerste in de winkels te krijgen was en in Nederland was de Xiaomi Mi 6 een van de eerste Snapdragon 835 smartphones in de winkels. In 2018 is de eer van eerste Snapdragon 845 toestel waarschijnlijk voor de Chinese fabrikant Xiaomi. Het merk lanceert net voor Samsung de nieuwe Snapdragon 845 aangedreven Xiaomi Mi Mix 2S. Een krachtig vlaggenschip met dual hoofdcamera’s en 6 GB aan werkgeheugen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie