HMD bevestigt: alle Nokia-telefoons krijgen Android P

HMD bevestigt: alle Nokia-telefoons krijgen Android P

HMD Global Communication is momenteel druk doende om Android 8.0 Oreo uit te rollen naar alle Nokia-telefoons. De nieuwste Android-versie is nog niet eens gelanceerd en het bedrijf komt met een opmerkelijke uitspraak. Alle Nokia-telefoons kunnen volgend jaar opnieuw een grote update verwachten: Android P.

Nokia is terug en hoe. De Lumia-telefoons met Windows Phone was geen lang leven beschoren. Ditmaal proberen de Finnen de smartphonemarkt te veroveren met Googles besturingssysteem Android. Maar dat is zeker niet de enige troefkaart die Nokia in handen heeft. Het bedrijf neemt haar zorgplicht omtrent het uitbrengen van updates serieus. Zo liggen de Nokia 3 en Nokia 5 al enige tijd bij ons in de schappen. De eerste kwam out-of-the-box met Android 7.0 Nougat, de ander werd geleverd met Android 7.1 Nougat. Ook de Nokia 6 draait op de laatstgenoemde Android-versie, maar is twee maanden na de lancering nog altijd praktisch niet verkrijgbaar. Tot slot vinden we deze iteratie ook op de Nokia 8, het allereerste vlaggenschip van het bedrijf.

De afgelopen maanden hebben de Nokia-telefoons al diverse updates ontvangen. Zo kun je Android 7.1 Nougat inmiddels installeren op de Nokia 3, het budgetmodel van de Finnen. De Nokia 5, 6 en 8 hebben de hoogste Android-beveiligingsniveau dat momenteel voor handen is, namelijk september 2017. Sterker nog, de Nokia 5 ontving deze beveiligingsupdate tot twee maal toe eerder dan Pixel- en Nexus-telefoons van Google. Een prestatie van formaat, zo geven wij toe.

Android P

Dat is het updatebeleid van Nokia op korte termijn. Hoe zit het met de langere termijn? Ook daar hebben de Finnen hun zaakjes goed op orde. Tenminste, dat wordt ons voorgehouden. Vrijdag vond in de Filipijnen een persevenement plaats dat in het teken stond van de aankondiging van de Nokia 8. De presentatie was niet zo groots aangekleed als je misschien gewend bent hier in Europa.

Wat we op dit kleinschalig opgezette evenement hoorden was wel opmerkelijk. Na iets minder dan driekwartier kregen de media de kans om vragen te stellen aan de medewerkers van HMD Global. De allereerste vraag is vrij algemeen: wat zijn de updateplannen voor de Nokia 8? Een medewerker van HMD Global beantwoordt deze vraag. Hij stelt dat alle Nokia-telefoons die nu verkrijgbaar zijn met Android Nougat worden geleverd. Android Oreo werd in augustus aangekondigd en is momenteel beschikbaar voor slechts een handjevol toestellen. Het nieuwe besturingssysteem bevindt zich in de bètafase bij Nokia, maar wordt te zijner tijd naar alle Nokia-telefoons uitgerold. Het een toestel ontvangt de update sneller dan de ander, daarom doet de medewerker geen uitspraak over de uitroldatum.

Wel zegt hij dat HMD Global en Nokia dusdanig toegewijd zijn aan hun toestellen dat klanten niet alleen Android Oreo krijgen, maar volgend jaar ook Android P. Zelfs de Nokia 3. Of dat ook geldt voor niet-aangekondigde Nokia-telefoons zoals de Nokia 2 en Nokia 9 laat hij in het midden, maar die kans is behoorlijk groot. Dat wil zeggen, als de Nokia 2 krachtig genoeg is om deze Android-versie soepel te laten draaien. In het onderstaande fragment kun je de mededeling van de medewerkers nog eens terugluisteren. Daarvoor moet je doorspoelen naar minuut 41. Dan krijgt de pers de gelegenheid om vragen te stellen. De eerste vraag gaat over de updateplannen.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie