GfK: smartphonemarkt vertoont bescheiden groei in 2017

GfK: smartphonemarkt vertoont bescheiden groei in 2017

Onderzoeksbureau GfK heeft een nieuw rapport gepubliceerd waarin het de ontwikkeling van de smartphonemarkt in 2017 beschrijft. Volgens de medewerkers van het bedrijf bereikte de telefoonmarkt afgelopen jaar een nieuw verkooprecord. In een jaar tijd gingen er zo’n 1,46 miljard mobiele telefoons over de toonbank. Waarom dat zo bijzonder is lees je hieronder.

Smartphones, vrijwel iedereen heeft er tegenwoordig een. Mobiele telefoons zijn al lang geen apparaten meer die we enkel gebruiken om mee te bellen en sms’en. We gebruiken hem om informatie op te zoeken op internet, online te shoppen, onze bankzaken te regelen, mooiste momenten vast te leggen op beeld, en ga zo maar door. Het is een multimediaal en multifunctioneel apparaat die we in onze broekzak dragen en ons in al onze gemakken voorziet. Het is dan ook niet zo vreemd dat smartphones populaire consumentenelektronica is.

Deze populariteit zien we terug in de verkoopcijfers. Marktonderzoeker GfK berekende dat er in 2017 wereldwijd naar schatting 1,46 miljard smartphones verkocht werden, 3 procent meer dan het jaar ervoor. In totaal verdienden smartphonefabrikanten hiermee een bedrag van zo’n 479 miljard dollar, een stijging van omgerekend 9 procent. In bepaalde regio’s was de groei sterker dan andere. Met name in het Midden-Oosten en Afrika vlogen de smartphones als warme broodjes over de toonbank. Daar groeide de smartphonemarkt in het vierde en laatste kwartaal van 2017 met gemiddeld 8 procent. Ook in Centraal- en Oost-Europa waren smartphones niet aan te slepen. Daar steeg de verkoop met 7 procent.

Hier in West-Europa bleven de verkoopcijfers enigszins achter. In de laatste drie maanden van 2017 verkochten smartphonemakers als Samsung, Apple en Huawei in totaal 37 miljoen. Dat is een daling van 3 procent in vergelijking met vorig jaar, toen er in dezelfde periode 38,3 miljoen smartphones verkocht werden. Desondanks steeg de totale omzet in het vierde kwartaal met zo’n 17 procent naar 18,8 miljard dollar.

Verkoopprijs schiet omhoog

Dat er meer smartphones verkocht zijn is natuurlijk fantastisch nieuws voor de makers. Dat is echter niet de enige trend die we afgelopen jaar zagen. Volgens GfK steeg de gemiddelde verkoopprijs -ook wel de average selling price of ASP genoemd- met 10 procent. Een smartphone kostte in het vierde kwartaal gemiddeld 363 dollar, omgerekend zo’n 295 euro. Dat is volgens het onderzoeksbureau de hoogste prijsstijging ooit. En ondanks de hogere verkoopprijs zet de groei van de smartphonemarkt zich onverminderd voort. Al met al een knappe prestatie van de smartphoneproducenten.

In Aziatische ontwikkelingslanden als Bangladesh, India, Indonesië, Cambodja, Maleisië en Myanmar groeide de afzet en omzet flink het afgelopen jaar. Volgens berekeningen van GfK gingen verkochten alle smartphoneproducenten tezamen het afgelopen jaar 232,7 miljoen smartphones in deze regio. Een jaar eerder waren dat er nog 214,5 miljoen. Daarmee steeg de totale afzet met 8 procent. De omzet steeg met maar liefst 24 procent van 34,5 miljard dollar naar 42,7 miljard dollar. Ook in Latijns-Amerika groeide de smartphonemarkt aanzienlijk. In totaal verkochten smartphoneproducenten in deze regio 9 procent meer smartphones (in totaal 115,8 miljoen). Door de hogere gemiddelde verkoopprijs steeg de omzet hier twee keer zo hard, namelijk 19 procent. In totaal mochten smartphonefabrikanten een bedrag van 36,8 miljard dollar op hun rekening bijschrijven.

De data voor dit onderzoek is verzameld in meer dan 75 verschillende landen. Daarbij werden alle maandcijfers van januari tot en met november gecombineerd. Voor december geldt dat medewerkers de verkoopcijfers per week meenamen om de totale afzet en omzet te berekenen.

GfK smartphonemarkt in 2017

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie