Bellen via WhatsApp. En opnemen?

WhatsAppNiet geheel onbesproken op het moment: uiterlijk morgen brengt WhatsApp de langverwachte update uit waarmee je kunt bellen. Een doorbraakje voor de mobiele berichtendienst dus. Er is één bijzondere bijkomstigheid: je zou de WhatsApp-gesprekken kunnen opnemen. En dat zou een grote verandering teweeg brengen. Moet je binnenkort elk woord zwaar gaan afwegen?

Niet nieuw

Deze zogenoemde VoIP-calls zijn niet geheel nieuw voor ons. Zo kennen we bijvoorbeeld al Skype en Viber, waarmee je ook eindeloze gesprekken kunt voeren via een internetverbinding.

Mag dit wel?

Het gerucht dat je met de update ook gesprekken kunt opnemen, komt bij GeekTime vandaan. De website vraagt zich terecht af waar dit heenleidt. Mag je wel gesprekken opnemen? En wat gebeurt ermee, aangezien deze over het hele internet verspreid kunnen worden.

Je mag niet ‘zomaar’ gesprekken opnemen. Zo is het in de Verenigde Staten verplicht om je gesprekspartner te melden dat je het gesprek opneemt. Volgens iCulture mag dat in Nederland wel, zolang je zelf maar deelneemt aan het gesprek of afluistert.

De WhatsApp-update in combinatie met de komst van Google Glass zal ons nog meer bewust maken van gedragingen in het openbaar. Wat roddels onder het genot van een biertje in de kroeg zouden al een heel vervolg kunnen hebben, speculeert GeekTime.

Bewijs in de rechtszaal

Mag je een opgenomen ook inzetten als bewijs in de rechtszaal? Dat verschilt per land. Veel landen verplichten wel dat mensen tijdens het betreffende gesprek wisten dat ze opgenomen werden.

In Nederland gebeurt het wel eens dat mensen een geluidsopname van tafel willen schuiven met de reden dat deze onrechtmatig is verkregen. Dat lukt ze in principe niet. Toch hangt het van omstandigheden af of zo’n opname gebruikt mag worden of niet. Als het gesprek echt heel persoonlijk is en de privacy van de persoon aantast, wordt het niet afgespeeld in de rechtszaal.

Een betatester gaf aan dat de update uiterlijk 14 oktober (morgen dus) zal verschijnen. Behalve WhatsApp zouden ook Facebook en Instagram deze week met een nieuwe iOS-update komen.

 

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Nicolette de Boer
Over de auteur: Nicolette de Boer

Journalist uit het wonderschone Ede. Schrijft tegenwoordig graag over lokale politiek en heeft tijdens haar opleiding veel geschreven over telecom. Stiekem ook wel een beetje helemaal gek van katten.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie