Gerucht: HP trekt de stekker uit de HP Elite x3

Gerucht: HP trekt de stekker uit de HP Elite x3

De HP Elite x3 was een van de zeer weinige Windows-telefoons die vorig jaar werd uitgebracht. Volgens de laatste berichten uit het geruchtencircuit heeft Hewlett-Packard besloten om de verkoop per 1 november te staken. Bezitters krijgen dan nog maximaal één jaar lang ondersteuning in de vorm van beveiligingsupdates en patches.

Dat beweert de Duitse techsite Windows United dat zich baseert op een anonieme bron.

De HP Elite x3 werd ruim anderhalf jaar geleden geïntroduceerd door HP. De Amerikaanse fabrikant wilde een Windows-telefoon op de markt brengen die je eenvoudig kon veranderen in een volwaardige mobiele computer. Microsoft had hetzelfde gedaan met de Lumia 950 en Lumia 950 XL. Met behulp van de Windows Continuum Dock transformeren deze vlaggenschepen in een handomdraai in een mobiel kantoor. Je hoeft alleen nog een monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten en je kunt aan de slag. Daardoor ben je dus niet langer gebonden aan één vaste werkplek, maar kun je altijd en overal werken. Het resultaat van deze samenwerking was de HP Elite x3.

Android

Een groot verkoopsucces was het vlaggenschip niet. Een belangrijke reden hiervoor is waarschijnlijk het besturingssysteem: Windows 10 Mobile. In augustus hoorden we geruchten dat HP van plan was om het toestel opnieuw op de markt te brengen, maar dan met Android in plaats van het besturingssysteem van Microsoft. Met dit alternatieve besturingssysteem kun je tegenwoordig zonder problemen volwaardige x86-desktopapplicaties draaien. Qualcomm gebruikt hiervoor een techniek die emulatie heet. Daarbij wordt een programma nagebootst door de software zodat hij ook op een ander platform gedraaid kan worden.

Voor Nokia heeft deze strategie zijn vruchten afgeworpen. Het Finse technologiebedrijf lanceerde een aantal jaar geleden diverse Lumia-telefoons met Windows Phone als besturingssysteem. Deze sloegen niet bepaald aan bij de meeste smartphonegebruikers. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat er relatief weinig apps voor handen waren voor het OS: de beruchte app gap. Sinds het bedrijf is overgeschakeld naar Android lijken de mobiele telefoons van de Finnen niet aan te slepen. Zo is de Nokia 6 enkele maanden na de lancering nog altijd bijna nauwelijks beschikbaar in ons land.

Met initiatieven als Project Xamarin, Project Islandwood en Project Astoria wilde Microsoft het voor ontwikkelaars makkelijker maken om hun iOS- en Android-apps te converteren naar Windows 10 Mobile. Het laatste initiatief van Microsoft zijn Progressive Web Apps (PWA’s). Dat zijn webgebaseerde apps die je op verschillende platformen met verschillende schermgroottes kunt draaien, zowel online als offline. Volgend jaar krijgt Microsoft Edge ondersteuning voort PWA’s.

Einde oefening?

Hoe het laatste gerucht -de stekker trekken uit de HP Elite x3- valt te rijmen met eerdere berichten -een Android-variant van de HP Elite x3 lanceren- is moeilijk te zeggen. Op beide scenario’s valt iets af te dingen. De verkoopaantallen blijven achter, dus zou het niet meer dan vanzelfsprekend zijn als HP de productie en verkoop van het vlaggenschip staakt. Van de andere kant het implementeren van een nieuw besturingssysteem de verkoopcijfers juist een stimulans geven.

Tot slot gaat er nog een ander gerucht de ronde dat mogelijk een bijdrage heeft geleverd aan de beslissing om, naar verluidt, de HP Elite x3 vanaf 1 november niet langer te verkopen. Volgens de laatste berichten is Windows 10 Mobile ten dode opgeschreven en is Microsoft druk doende om een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen onder de noemer Andromeda OS (niet te verwarren met Googles mysterieuze besturingssysteem Andromeda, een vermeende kruising tussen Android en Chrome OS). Waarom zou HP zich dan inspannen om de HP Elite x3 nog te blijven ondersteunen?

Dat Microsoft ergens aan werkt is duidelijk. CEO Satya Nadella zei vorig jaar november in een interview met The Australian Financial Review dat het bedrijf aan ‘the most ultimate mobile device’ werkt. Wellicht betekent dit dat we in de toekomst een nieuwe lichting mobiele telefoons van de Amerikaanse fabrikant kunnen verwachten.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie