Geen GRATIS telefoons meer bij een abonnement?

Geen GRATIS telefoons meer bij een abonnement?

Je leest het goed. Het tijdperk van een gratis telefoon in combinatie met een abonnement zijn voor goed voorbij. Maar was dit eigenlijk niet altijd al slechts een lokkertje? Een gratis telefoon, dat kan toch niet? Iedereen weet dat telefoons duur zijn in aanschaf. Providers weten dat uiteraard ook maar al te goed. Een bedrag van € 500,- in een keer moeten betalen voor je telefoon is iets wat veel mensen niet graag doen, of niet kunnen doen. Door het bedrag verspreid te betalen over een periode van 24 maanden wordt de drempel een stuk lager en merk je het minder in je portemonnee. Toch is het natuurlijk een leugen dat je de telefoon gratis bij je abonnement krijgt. Je betaalt hem gewoon af in termijnen.

Let op: Meer informatie over dit onderwerp lees je in onze whitepaper!

Wetswijziging staat aanbieden “gratis” telefoon niet meer toe

Dit jaar heeft er een wetswijziging plaatsgevonden wat ervoor heeft gezorgd dat een mobiele telefoon niet langer als gratis mag worden aangeboden in een abonnement en vanaf nu wordt gezien als lening. Het betreft immers een koop op afbetaling. Bij een lening geldt de regel dat zodra het om een bedrag van € 250,- of meer gaat, het totale bedrag wordt geregistreerd bij de Bureau Krediet Registratie. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat consumenten die al meerdere telefoonabonnementen op hun naam hebben staan, (tijdelijk) zullen worden geweigerd worden om een nieuw abonnement af te sluiten. Ook zal dit voor meer administratieve werkzaamheden gaan zorgen. Je hebt immers documenten nodig om aan te tonen dat je in staat bent om de maandelijkse last van een dergelijk abonnement te kunnen blijven betalen.

Onze verwachting van de toekomst

Wat bij iedereen goed duidelijk moet zijn is dat deze maatregel enkel gedaan wordt om schulden bij consumenten te voorkomen. Als je voorheen je abonnement uitstekend kon betalen, zal je dat bij deze maatregel ook gewoon kunnen blijven doen. De kosten voor jou als afnemer worden niet hoger. De werkzaamheden voor aanbieders worden wel uitgebreider. Wij verwachten dat er meer gericht zal gaan worden op de goedkopere smartphone. Smartphones in de prijsklasse tot 250 euro en tot 500 euro. Er zullen waarschijnlijk toestelabonnementen komen waarbij de mogelijkheid bestaat om tot 250 euro in je abonnement op te kunnen nemen. Het resterende bedrag zal je vervolgens via een eigen bijdrage of een lening moeten bekostigen.

Wil je weten wat deze nieuwe wetswijziging precies in zal houden en wat dit voor jou gaat betekenen? Telefoonabonnement.nl heeft een uitgebreide whitepaper geschreven met achtergrondinformatie over dit onderwerp. In hoofdstuk 3.3 gaan we dieper in op onze verwachting van de toekomst. We zijn nieuwsgierig naar jouw idee hierbij.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie