Exclusieve telefoonfabrikant Vertu is failliet

Exclusieve telefoonfabrikant Vertu is failliet

Maker van exclusieve telefoontjes voor de allerrijksten Vertu is failliet. Dat oordeelde de rechtbank afgelopen week. Met het faillissement gaat een verlies van 200 arbeidsplaatsen gepaard. Eigenaar Hakan Uzan heeft al aangegeven graag een doorstart te willen maken.

Vertu is een naam die wellicht niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen. De meesten onder ons hebben dan ook nog nooit een toestel van het bedrijf gezien of in handen gehad. Het in Groot-Brittannië gevestigde bedrijf stond bekend om zijn exclusieve telefoons. De toestellen werden handgemaakt, vervaardigd uit de beste materialen en beschikten over bijzondere voordelen. Een van deze voordelen was de aanwezigheid van de concierge-app. Met deze app kunnen gebruikers van een Vertu-toestel dag en nacht met hun wensen terecht bij een persoonlijk assistent. Deze assistent is bijvoorbeeld in staat om een hotel of taxi te boeken. Vertu is lange tijd in handen geweest van Nokia. In 2012 deed Nokia het bedrijf van de hand en verkocht het aan een investeringsmaatschappij.

Zaken gingen bergafwaarts

Vanaf toen ging het ook minder met het bedrijf, zoals wel vaker het geval is na overname door een investeringsmaatschappij. Na deze overname werd het bedrijf wederom door een andere investeringsmaatschappij overgenomen en kwam uiteindelijk in handen van de Turkse zakenman Hakan Uzan. Deze zakentijger stond onder meer aan het roer van wat nu Vodafone Turkije is. Het mocht uiteindelijk allemaal niet baten en vorige maand werd bekend dat het bedrijf kampte met betalingsproblemen. Hierbij zouden ze de leveranciers niet meer kunnen betalen. Hierbij gaat het om een fiks bedrag, als je kijkt naar wat voor toestellen Vertu maakt. Vertu telefoons variëren in prijs van ongeveer 10,000 tot 300,000 euro. Dan heb je dus wel een telefoon met bijvoorbeeld diamanten en een behuizing van slangenleer.

Vertu Cobra Limited Edition

200 banen verloren

Nu is het doek dus definitief gevallen voor de fabrikant. De rechtbank in Groot-Brittannië heeft verklaard dat het verschil tussen de huidige waarde en de schulden te groot is en dat een gezonde zakenvoering niet mogelijk is. De fabriek in Engeland bood plek aan 200 arbeidsplekken. Het is onbekend wat hiermee gaat gebeuren. Momenteel is de website van de fabrikant nog wel bereikbaar. Ook kunnen er nog steeds telefoons worden gekocht, al hebben we het zelf natuurlijk niet getest. Dat laat ons budget immers niet toe. Uzan heeft al aangegeven graag een doorstart te willen maken.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie