Dit zijn de duurzaamste smartphones van 2017

Dit zijn de duurzaamste smartphones van 2017

De Nokia 6 is volgens Zack Nelson van het populaire YouTube-kanaal JerryRigEverything de stevigste en duurzaamste mobiele telefoon die hij afgelopen jaar in zijn handen had. Benieuwd welke toestellen het makkelijkst en moeilijkst te repareren zijn? Of welk toestel je niet moet nemen als je een stevige jongen zoekt? Nelson heeft de antwoorden voor je.

Wie regelmatig Telefoonabonnement.nl bezoekt, zal de naam Zack Nelson waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Het is een Amerikaanse man die de meeste nieuwe smartphones onder handen neemt en ze onderwerpt aan de een beruchte buig- en krastest. Maandelijks post hij meerdere video’s waarin hij de duurzaamheid, kwaliteit en repareerbaarheid van een smartphone test. Zodoende heeft Nelson het afgelopen jaar tientallen telefoons onder handen genomen (wij tellen 35 toestellen in zijn video). Op basis van zijn bevindingen heeft hij donderdagavond een nieuwe video online gezet waarin hij terugblikt op 2017. Daarin reikt hij de door hem bedachte Durability Awards uit. Zoals de titel al aangeeft kijkt hij daarbij niet naar de specificaties van een toestel, maar puur naar (de kwetsbaarheid van) het design.

Nokia 6 is de stevigste telefoon van allemaal

De meest duurzame telefoon van 2017 is volgens Zack Nelson de Nokia 6. Dat heeft alles te maken met de materiaalkeuze van HMD Global. De meeste smartphones zijn tegenwoordig gemaakt van glas. Daardoor zien ze er stijlvol en eigentijds uit, maar zijn ze ook behoorlijk broos. Want jah, glas breekt nu eenmaal vrij gemakkelijk als dat op de grond valt. Je kunt er dan voor kiezen om de fabrikant in te schakelen om het scherm of de glazen backpanel te vervangen. Maar als je een beetje handig bent kun je dat ook zelf doen en zo flink wat centen besparen. Voor die mensen is het fijn om te weten welke toestellen je makkelijk zelf kunt repareren en welke niet.

De behuizing van de Nokia 6 is volledig gemaakt van aluminium. Daardoor voelt hij niet alleen bijzonder stevig aan, maar is hij dat ook. De kans dat hij doormidden breekt als er spanning op de voor- of achterkant komt te staan, is kleiner bij metaal dan bij glas. Dat is goed te zien in de onderstaande buig- en krastest van HMD’s middenklasser.

In zijn video wijst hij erop dat de Nokia 6 uiteraard niet het enige toestel is met een metalen behuizing. Ook de Google Pixel 2 (XL) is gemaakt van aluminium. Dat is echter niet goed te zien, omdat de zoekmachinegigant daar een gekleurde coating over heeft aangebracht. Waarom is dit toestel dan niet de meest duurzame telefoon van 2017? Om twee belangrijke redenen. Allereerst omdat het frame vrij gemakkelijk barst als je druk uitoefent op het toestel. Daarnaast laat de door Google aangebrachte coating vrij makkelijk los. Tevens waarschuwt Google dat de behuizing kan verkleuren als je geen beschermhoes gebruikt. Allemaal redenen om de Google Pixel 2 (XL) niet tot de meest duurzame telefoon van afgelopen jaar te benoemen. Het vlaggenschip krijgt daarentegen wel een andere award van Nelson, maar straks meer daarover.

Eervolle vermelding

Wij krijgen van Nelson nog wel een aantal eervolle vermeldingen. Ook de LG V30, Samsung Galaxy Note 8 en Samsung Galaxy S8 (Plus) zijn in zijn ogen behoorlijk duurzaam. Ze zijn weliswaar niet zo stevig als de Nokia 6 vanwege hun glazen backpanel, je kunt ze wel vrij gemakkelijk en goedkoop zelf repareren. Voor slechts enkele tientjes kun je een nieuwe achterkant kopen. Het voordeel dat deze toestellen hebben is dat de fabrikanten een dunne laag plastic tussen het scherm en het frame hebben aangebracht. Als een van deze telefoons per ongeluk uit je handen glipt, dan is dat niet direct een ramp. Plastic absorbeert namelijk een groot deel van de kracht van de impact als hij op de grond valt. Daardoor worden de glazen behuizing en het beeldscherm enigszins beschermd tegen valschade.

Deze telefoon is het makkelijkst te repareren

De smartphone die het makkelijkst te repareren is volgens Nelson, is de Google Pixel 2 (XL). Het scherm is weliswaar goed vastgelijmd, maar met een warmtepistool is het scherm vrij makkelijk los te krijgen. Onder het display heeft Google een metalen plaat verwerkt. Het grote voordeel daarvan is dat je de interne componenten niet beschadigt als je het scherm loswrikt. Nelson waarschuwt dat het oude scherm deze procedure waarschijnlijk niet overleeft, maar dat is geen punt aangezien je deze juist probeert te vervangen. Tot slot zijn losse onderdelen voor de Google Pixel 2 (XL) vrij gemakkelijk online te vinden en niet al te duur. Alles tezamen genomen krijgt het vlaggenschip van Google dan ook de award voor de meest repareerbare smartphone van afgelopen jaar.

Apple bracht daarentegen drie toestellen op de markt die zowel door Apple als de consument niet te herstellen zijn. We hebben het over de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Alle drie de toestellen hebben een nieuwe glazen achterkant. Deze is niet los te maken en te vervangen, zoals bijvoorbeeld bij de LG V30. Als er dus een barst in zit, moet je feitelijk een nieuwe telefoon aanschaffen. Nelson zegt dat Apple dit wellicht bewust heeft gedaan om zo meer iPhones te verkopen, maar dat is natuurlijk zijn eigen mening. Ook het scherm vervangen een kostbare aangelegenheid, zoals blijkt uit de nieuwste reparatiecijfers van Apple. Deze bedragen variëren van 400 euro voor de iPhone 8 tot ruim 600 euro voor de iPhone X. De tarieven voor deze en andere toestellen vind je in het onderstaande artikel.

Shelf of Shame

Nelson heeft ook een zogeheten ‘Shelf of Shame’. Telefoons die zijn buig- en krastest niet overleven of zeer gehavend uit de strijd komen, belanden in deze schap. Dit jaar waren er gelukkig vrij weinig smartphones die deze dubieuze titel op hun naam mogen schrijven. Eén daarvan die deze titel wel krijgt is de Honor 6X. Het frame en het scherm barstten vrij gemakkelijk als er druk wordt uitgeoefend op de voor- of achterkant. Ook de BlackBerry KEYone behoort tot de minst duurzame smartphones van afgelopen jaar, omdat het scherm er spontaan uitsprong. De YouTuber geeft BlackBerry alle eer voor het feit dat het goed naar de klachten van gebruikers heeft geluisterd en het probleem heeft opgelost. Daarvoor krijgt de voormalige Canadese smartphonemaker alle lof van Nelson.

De zwakste smartphone van vorig jaar is de HTC U11. Het vlaggenschip heeft aan beide zijden een glazen plaat. Daarnaast barstte het scherm bij de buigtest. Dat is te wijten aan de drukgevoelige sensoren aan de zijkant, ook wel Edge Sense genoemd. In plaats van een solide zijkant heeft HTC aan beide zijden grote knoppen toegevoegd. En dat gaat ten koste van de duurzaamheid. Ook staat het scherm direct in contact met het frame. De kracht van een val of lichte buiging wordt daardoor direct overgedragen aan de glazen plaat, waardoor de kans dat hij barst bijzonder groot is.

Overige awards

De meest innovatieve telefoon van vorig jaar is de HTC U Ultra Saffire Edition. Door zijn saffieren scherm wordt deze bijzonder goed beschermd tegen krassen. Alleen materiaal dat zo hard als diamant is kan het beeldscherm van dit toestel beschadigen. De keuze was dit jaar lastig omdat er een aantal goede kandidaten waren. Nelson noemt in zijn video de Razer Phone dankzij het scherm met een verversingsratio van 120 hertz. Ook de Essential Phone PH-1 wordt door hem aangestipt vanwege zijn keramische backpanel en titanium frame.

Een goedkopere duurzame telefoon is de OnePlus 5T. Hij is niet alleen stevig, maar heeft tevens een edge-to-edge display en is naar verhouding niet duur. Je haalt hem in huis voor 499 euro en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan menig ander high-end toestel. Als je wat minder geld hebt of wilt besteden aan een smartphone, ben je ook goed af bij een van de toestellen van Nokia. Zelfs de goedkoopste telefoons uit de koker van Nokia -de Nokia 2 en Nokia 3– doorstonden met vlag en wimpel de buig- en krastest van JerryRigEverything.

Tot slot

De video van Zack Nelson is het bewijs dat een beschermhoes of case een goede investering is. Het lost vrijwel alle problemen op die de YouTuber aanstipt. En zeg nou zelf: wat is nou een paar tientjes voor een telefoon die enkele honderden euro’s kost?

Bekijk hieronder de volledige video.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie