Dit is Sony’s volgende vlaggenschip: de Sony Xperia XZ Pro

Dit is Sony’s volgende vlaggenschip: de Sony Xperia XZ Pro

Barcelona wordt op dit moment klaargestoomd voor het Mobile World Congress (MWC), de grootste smartphonebeurs van Europa. Eén van de fabrikanten die hier aanwezig is om haar nieuwste aanwinsten te presenteren, is Sony. De kans is groot dat we één of meerdere vlaggenschepen te zien krijgen. Volgens de laatste geluiden die we horen kunnen we een toestel verwachten die luistert naar de naam Sony Xperia XZ Pro. De eerste foto’s en details over het toestel liggen op straat dankzij de Chinese techsite MyDrivers.

UPDATE: de beelden die MyDrivers heeft gebruikt zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Concept Creator. Hier vinden we geregeld video’s waarin de makers hun visie geven op vlaggenschepen die we binnenkort kunnen verwachten. Onder de onderstaande video volgt het oorspronkelijke bericht.

Sony trok afgelopen week onze aandacht door drie nieuwe telefoons te onthullen op de Consumer Electronics Show (CES), namelijk de Sony Xperia XA2, Sony Xperia XA2 Ultra en Sony Xperia L2. Drie middenklassers waarvan de laatste eind deze maand verkrijgbaar is ons land en de eerste twee ergens in maart verschijnen. De adviesprijzen lopen uiteen van 249 euro tot en met 429 euro. Voor iedere portemonnee heeft Sony dus wel een mobiele telefoon.

Hoewel het altijd leuk is om een nieuwe smartphone te zien, was de onthulling van Sony vorige week niet heel spannend. Volgende maand, als in Barcelona het MWC van start gaat, dan kunnen we pas echt vuurwerk verwachten. Dan onthult Sony hoogstwaarschijnlijk één of meerdere nieuwe vlaggenschepen. Afgelopen jaar introduceerde Sony op deze beurs onder meer de Sony Xperia XZ Premium en de Sony Xperia XZs.

Dit is de Sony Xperia XZ Pro

Eén van de toestellen die we deze editie van de smartphonebeurs kunnen verwachten is de Sony Xperia XZ Pro. Het belooft het krachtigste (en waarschijnlijk ook de prijzigste) telefoon in het assortiment van Sony te worden. De Chinese techsite MyDrivers heeft enkele foto’s van het vlaggenschip op haar site gepubliceerd. Tevens zien we een screenshot voorbijkomen waarop een aantal specificaties te zien zijn. Wat kunnen we verwachten?

De Sony Xperia XZ Pro krijgt naar verluidt een 5,7 inch groot OLED-display met 4K-resolutie. Het OLED-paneel komt overeen met geruchten dat Sony haar vlaggenschepen dit jaar uitrust met dit schermtype. Als het toestel inderdaad een scherm met 4K-resolutie krijgt, is dat na de Sony Xperia Z5 Premium en Sony Xperia XZ Premium het derde toestel met deze hoge resolutie. Waarschijnlijk krijgt het vlaggenschip ook een edge-to-edge display. Als je goed naar de foto’s kijkt zie je alleen aan de onder- en bovenkant een balk lopen. Daar vinden we onder meer de speakers en het oorstuk.

De Sony Xperia XZ Pro is wellicht het eerste vlaggenschip dat met de Qualcomm Snapdragon 845 is uitgerust. Vorige jaar had Sony namelijk dezelfde primeur met de Snapdragon 835 in de Sony Xperia XZ Premium. De chipset wordt bijgestaan door de Adreno 630 GPU, 6 GB werkgeheugen en maar liefst 128 GB intern geheugen (UFS). En mocht te weinig geheugen zijn, dan kun je de opslagcapaciteit nog verder uitbreiden.

Sony Xperia XZ Pro

Dubbele camera

Een ander aspect dat goed terug te zien is op de foto is het dual-camerasysteem. Het is de eerste keer dat Sony achterop een dubbele camera plaatst op haar vlaggenschepen. Let wel: het is niet de eerste smartphone met dubbele camera. Deze eer gaat naar de Sony Xperia XA2 Ultra. Daar heeft het Japanse technologiebedrijf ze echter aan de voorzijde geplaatst. De camera’s hebben volgens MyDrivers een resolutie van achtereenvolgens 18 en 12 megapixels. Meer details over de camera’s ontbreken nog op dit moment. De selfiecamera heeft naar verluidt een resolutie van 13 megapixels.

De Sony Xperia XZ Pro is wederom stof- en waterdicht, net als de vlaggenschepen van afgelopen jaar. Het toestel heeft van de fabrikant namelijk het felbegeerde IP68-certificaat gekregen. Tot slot heeft het toestel een 3420 mAh batterij en installeert de fabrikant vooraf Android 8.0 Oreo, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem.

Het prijskaartje van de Sony Xperia XZ Pro bedraagt volgens de Chinese techsite 6.000 yen, omgerekend zo’n 760 euro. Nog even en dan weten we alle details over het vlaggenschip.

Bekijk het laatste nieuws over Sony:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie