China maakte dit jaar al 600 miljoen mobiele telefoons

China maakte dit jaar al 600 miljoen mobiele telefoons

Terwijl Apple en Samsung de dominante partijen in de smartphone markt zijn, is China het dominante land. Tenaa laat afgelopen week weten dat het land tot en met 1 april ruim 600 miljoen mobiele telefoons heeft gefabriceerd.

Enorme aantallen telefoons worden jaarlijks verscheept vanuit China. Het land heeft een enorme hoeveelheid aan fabrikanten, denk aan Huawei, Oppo en Vivo. Er worden niet alleen mega veel telefoons gemaakt een groot deel van de smartphones komt ook vanuit China. Ondanks deze gigantische aantallen staat de industrie wel onder druk in het land. Het lukt de meeste Chinese fabrikanten nauwelijks om winst te maken met de doorgaans goedkope telefoons. Daarnaast is slechts één van de absolute marktleiders in de smartphone markt afkomstig uit China, Huawei.

China maakte dit jaar al 600 miljoen telefoons

We zijn nog niet eens halverwege 2017 of China rapporteert al een gigantische hoeveelheid geproduceerde telefoons in het land. Per 1 april zijn er 607.630.000 mobiele telefoons gemaakt in het land. Daarbij stijgt de productie van telefoons met 9,8 procent in vergelijking tot hetzelfde moment in 2016. In het gigantische aantal van meer dan 600 miljoen telefoons zitten circa 454 miljoen smartphones. Daarmee stijgt het aantal smartphones dat gemaakt wordt in China met dubbele cijfers, 10,9 procent. Ruim 74 procent van alle gemaakte smartphones in China is dus een smartphone.

Smartphone markt belangrijk voor China

China bereikt een ongelofelijke productie van ruim 600 miljoen mobiele telefoons in de eerste vier maanden van 2017. De productie in het land stijgt daarmee 9,8 procent. Het laat daarnaast zien dat de mobiele telefoon een belangrijke drijfkracht achter de groei van de elektronische apparatuur industrie in het land is. Tenaa meldt echter wel dat waarde van de productie niet bijzonder hoog is. De overheidsinstantie meldt dat het voor de binnenlandse ondernemingen in de mobiele telefoon industrie een uitdaging blijft om veel geld te verdienen. De reden hiervan ligt volgens Tenaa in het feit dat kern technologieën en de belangrijkste componenten voornamelijk worden gecontroleerd door anderen.

Je moet bij deze kern technologieën en componenten denken aan de OLED technologie van het Zuid-Koreaanse Samsung, de processors van Qualcomm en Samsung en natuurlijk ook de dominante positie van Samsung in de geheugenkaarten.

Huawei is een sterk Chinees merk

De nummer drie in de smartphone markt van dit moment is natuurlijk het Chinese Huawei. Deze fabrikant is het in de afgelopen jaren gelukt om de nummer drie positie in te nemen achter Samsung en Apple. De Chinese fabrikant heeft daarnaast ook het product aanbod langzaam maar zeker kunnen opschalen van ‘lookalike’ voordeel apparaten naar eigenzinnige premium vlaggenschepen zoals de Huawei P10 en natuurlijk de prachtige Huawei Mate 9 Porsche Edition. Zojuist heeft het merk ook nog een serieus alternatief voor het voordelige OnePlus 5 vlaggenschip in de markt gezet, de Honor 9.

Huawei P10 lineup Geheugen

Toch zie je bij Huawei niet de verdiensten die je bij Apple of Samsung ziet. Het merkt blijft kampen met hoge productiekosten in vergelijking tot de prijs die men bereid is te betalen.

De mobiele telefoon blijft een groot onderdeel van de Chinese industrie. Het is te hopen voor het land dat de industrie in de komende jaren langzaam ook meer geld kan gaan verdienen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie