BlackBerry KEYone krijgt ook AZERTY- en QWERTZ-keyboard

BlackBerry KEYone krijgt ook AZERTY- en QWERTZ-keyboard

De BlackBerry KEYone heeft standaard een internationaal QWERTY-toetsenbord. Om haar Frans- en Duitstalige klanten tevreden te stellen wordt het vlaggenschip ook in een AZERTY- en QWERTZ-variant gelanceerd. Deze uitvoeringen zijn vanaf nu te koop en hebben hetzelfde prijskaartje als de oorspronkelijke KEYone.

Wat begon als een klein bedrijfje in het Canadese Waterloo (Ontario), groeide uit tot het megabedrijf dat we vandaag de dag kennen. Maar eerlijk is eerlijk, de hoogtijdagen van weleer liggen achter ons. Tegenwoordig houdt BlackBerry zich bezig met de verdere ontwikkeling van beveiligingssoftware voor smartphones. Partijen als TCL, Optiemus Infracom en BB Merah Putih ontwikkelen en lanceren nog regelmatig nieuwe BlackBerry-telefoons. De BlackBerry DTEK50, BlackBerry DTEK60 en BlackBerry KEYone zijn daar enkele voorbeelden van. De laatste smartphone die door de Canadezen zelf is gemaakt, is de BlackBerry Priv.

In Europa is er nog behoorlijk wat vraag naar de toestellen van BlackBerry. Het Europese vasteland kent echter vele verschillende culturele regio’s. In de meeste landen vinden we QWERTY-toetsenborden. In sommige landen hebben de keyboards een andere toetsindeling. In Franstalige regio’s (Frankrijk, Vlaanderen) werken de meeste mensen met een AZERTY-toetsenbord. In Duitstalige regio’s (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk) treffen we QWERTZ-toetsenborden. Bij deze laatste zijn de -Y en de -Z omgedraaid omdat de letter -Z in het Duits vaker wordt gebruikt dan de -Y. Klinkers met een umlaut (zoals de ä, ö en ü) hebben eveneens een speciale plek op het toetsenbord.

Omdat de clientèle van BlackBerry zich wereldwijd bevindt, heeft het bedrijf besloten om de BlackBerry KEYone met meerdere soorten toetsenbordindelingen uit te geven. Tot voor kort kon je alleen de QWERTY-uitvoering kopen. Via de webwinkel van BlackBerry kun je vanaf nu je favoriete toetsindeling kiezen (QWERTY, AZERTY of QWERTZ). Dat zal als muziek in de oren klinken voor de Frans- en Duitstalige klanten van BlackBerry. Het is niet de eerste keer dat BlackBerry dit doet. De BlackBerry Priv was ook verkrijgbaar met AZERTY-toetsenbord.

Specificaties BlackBerry KEYone

De BlackBerry KEYone heeft een 4,5 inch LCD-display met een resolutie van 1620 bij 1080 pixels en 3:2 beeldverhouding. Hij wordt aangestuurd door Qualcomm Snapdragon 625 in combinatie met de Adreno 506 GPU, 3 GB werkgeheugen en 32 GB uitbreidbaar geheugen. De behuizing en het frame zijn gemaakt van aluminium. Aan de achterkant heeft de fabrikant een paneel van polycarbonaat met een rubber laagje aangebracht zodat hij niet zo gemakkelijk uit je handen glipt.

De primaire camera heeft een resolutie van 12 megapixels en is uitgerust met Phase Detection Autofocus (PDAF), elektronische beeldstabilisatie (EIS), Fast Focus Lock, 4x digitale zoom, f/2.0 diafragma en dual-tone LED-flitser. De selfiecamera heeft een 8 megapixelresolutie en beschikt naast elektronische beeldstabilisatie tevens over een groothoeklens die 84 graden beslaat. De accucapaciteit bedraagt 3505 mAh en ondersteunt Quick Charge 3.0. De BlackBerry KEYone wordt geleverd met Android 7.1 Nougat. BlackBerry heeft bevestigd dat gebruikers een update naar Android 8.0 Oreo kunnen verwachten. Wanneer is echter niet bekend.

Onder het scherm vinden we het fameuze QWERTY-toetsenbord waar BlackBerry beroemd mee is geworden. Daarmee kun je meer dan alleen maar typen. In de spatiebalk vinden we de vingerafdrukscanner. De trackpad van vroeger is eveneens in het keyboard verwerkt. Daarvoor hoef je alleen maar met je vinger over de toetsen te swipen. Tot slot kun je tot wel 52 verschillende snelkoppelingen aanmaken met het keyboard. Als je bijvoorbeeld de letter -F ingedrukt houdt, wordt Facebook geopend.

De verkoop van de BlackBerry KEYone ging in juni van start. Het vlaggenschip heeft een adviesprijs van 599 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie