Apple meest waardevolle merk, Samsung volgt op plaats 6

Apple meest waardevolle merk, Samsung volgt op plaats 6

Apple is uitgeroepen tot het meest waardevolle merk ter wereld. Samsung, de grootste concurrent van de Amerikanen, volgt pas op de zesde plek. Naast Apple en Samsung vinden we nog verschillende andere smartphonefabrikanten in de top honderd. Benieuwd welke? Lees dan snel verder.

Interbrand is een consultancy bureau dat internationaal opereert. Het bedrijf heeft 21 kantoorpanden in 17 verschillende landen. De medewerkers geven niet alleen advies hoe bedrijven hun naamsbekendheid kunnen vergroten. Daarnaast stellen ze ieder jaar een top honderd samen met de meest invloedrijke en waardevolle bedrijven ter wereld.

Bij het samenstellen van deze lijst kijken de onderzoekers naar drie verschillende zaken: de financiële prestaties van een merk, de mate waarin de naamsbekendheid een rol speelt bij de productkeuze van consumenten, en de mogelijkheid die een merk heeft om hoge prijs te vragen zonder dat klanten weglopen naar de concurrent. Immers, de strijd om de gunst van de klant vindt niet op de markt plaats, maar in de hoofden van mensen. Als je als fabrikant de naamsbekendheid en het juiste imago hebt, zullen ze bij je terugkomen. Dit wordt ook wel brand loyalty genoemd en geeft aan in hoeverre consumenten honkvast zijn.

Dit is de top tien

Voor het vijfde jaar op rij voert Apple de ranglijst van Interbrand aan. Het totale vermogen van het bedrijf wordt geschat op 184,2 miljard dollar, een stijging van 3 procent ten opzichte van vorig jaar. De lancering van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X zal gegarandeerd een rol hebben gespeeld bij de onderzoekers.

Op de tweede plek vinden we een andere bekende naam in de techwereld: Google. Net als Apple staat de zoekmachinegigant voor het vijfde jaar op rij op de tweede plaats. Het geschatte bedrijfskapitaal steeg afgelopen jaar met 6 procent naar 141,7 miljard dollar. De kans dat dit met de collectie smartphones heeft te maken, is klein. Google heeft immers maar een handjevol toestellen op haar naam staan: dat zijn Nexus-telefoons, Google Pixel en Google Pixel XL. Volgende week woensdag krijgen de laatstgenoemde vlaggenschepen een opvolger. En in de toekomst kunnen we er nog meer verwachten. Afgelopen week maakten Google en HTC bekend dat een deel van het personeel dat nu nog in dienst is van HTC, wordt overgeheveld naar Google. Daarnaast krijgt Google toegang tot het patentportfolio van de Taiwanezen. Daarvoor heeft Google een bedrag van 1,1 miljard dollar op tafel gelegd.

Microsoft wint een plekje en stijgt van de vierde naar de derde plek. Daarvan kunnen we zeker zeggen dat dit niets met smartphones heeft te maken. Het laatste toestel dat het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf introduceerde, was de Microsoft Lumia 650 in februari 2016. Microsoft heeft naar verluidt plannen om in de toekomst nieuwe mobiele telefoons uit te brengen, maar dat zijn slechts geruchten. Satya Nadella heeft het in het verleden enkel gehad over ‘het ultieme mobiele apparaat’.

Samsung, de grootste smartphoneproducent ter wereld, stijgt weliswaar een plekje, maar vinden we pas op de zesde plaats. Het Koreaanse technologiebedrijf heeft een geschat vermogen van 56,3 miljard dollar, nog geen derde van de oorlogskist van Apple. De grootste stijger in de top tien is Facebook (van plaats 15 naar plaats 8).

De gehele top tien ziet er als volgt uit:

  1. Apple (184,2 miljard dollar)
  2. Google (141,7 miljard dollar)
  3. Microsoft (80 miljard dollar)
  4. Cocal Cola (69,7 miljard dollar)
  5. Amazon (64,8 miljard dollar)
  6. Samsung (56,3 miljard dollar)
  7. Toyota (50,3 miljard dollar)
  8. Facebook (48,2 miljard dollar)
  9. Mercedes (47,8 miljard dollar)
  10. IBM (46,8 miljard dollar)

Overige namen

Andere bekende namen van smartphonefabrikanten in de top honderd zijn Hewlet-Packard (plaats 53), Sony (plaats 61), Huawei (plaats 70), Caterpillar (plaats 89) en Lenovo (plaats 100). Technologiebedrijven en autofabrikanten zijn zeer goed vertegenwoordig. Zo vinden we in de lijst onder meer Intel (15), Cisco (16), Oracle (17), Honda (20), Ford (33), Hyundai (35), Audi (38), Nissan (39), Volkswagen (4), Canon (52), Adobe (56) en Kia (69).

De hoogste nieuwe binnenkomer is Netflix. De videostreamingdienst vinden we op plaats 78 met een geschat vermogen van 5,6 miljard dollar. Het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf in de top honderd is Philips. Deze vinden we op plek 41. Ook Heineken (85) en Royal Dutch Shell (91) staan op de lijst.

Benieuwd naar de hele ranglijst? Ga dan naar de website van Interbrand.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie