Android bereikt marktaandeel van 85 procent

Android bereikt marktaandeel van 85 procent

Het gaat slecht met Windows Phone. Dit besturingssysteem heeft een marktaandeel van een magere 0.1 procent. Waar het wel goed gaat, is bij Google’s Android. Dit besturingssysteem heeft een marktaandeel van 85 procent. Een kleine 15 procent is goed voor de tweede plaats van iOS, het besturingssysteem van Apple. Dit blijkt uit de distributiecijfers die onderzoekscentrum IDC vandaag heeft gepubliceerd.

Windows Phone lijkt dan nu toch eindelijk echt het onderspit te delven. Het besturingssysteem van Windows staat in de laatste distributiecijfers op een marktaandeel van 0.1 procent. Absolute alleenheerser is Android, met een aandeel van 85 procent. De tweede plek wordt logischerwijs ingenomen door Apple. Het bedrijf uit Cupertino heeft met zijn iOS een marktaandeel van een kleine vijftien procent. Windows Phone is met zijn marktaandeel van 0.1 procent nu even groot als de ‘overige’ categorie. Onder deze categorie vindt je veelal kleinere besturingssystemen zoals BlackBerry Mobile.

Android’s aandeel neemt toe, die van Windows Phone neemt af

Indien je de cijfers afzet tegen de cijfers van het vierde kwartaal van 2016, is Android de duidelijke winnaar en verliest iOS aandeel. Wij hebben de laatste distributiecijfers hieronder weergeven in een tabel, gerangschikt naar kwartaal. In de tabel zie je duidelijk dat Windows Phone al ruim een jaar afneemt qua marktaandeel. Het aandeel van iOS schommelt hierbij behoorlijk en Android’s belang blijft nagenoeg stabiel hangen rond de 84 procent. De cijfers zijn hierbij afkomstig van het IDC, een onderzoeksbureau dat zich vooral bezighoudt met de ontwikkelingen op de telecommarkt. Zij stellen deze cijfers samen op basis van intern onderzoek en gegevens van retailers en providers.

Samsung is grootste fabrikant ter wereld

Naast de distributiecijfers van de verschillende besturingssystemen, heeft IDC ook een inventarisatie gemaakt van de verkochte aantallen. Zij hebben hierbij de grote fabrikanten onder de loep genomen. De grafiek die het totaal aantal verkochte toestellen laat zien is hieronder opgenomen. Hierin is duidelijk te zien dat Samsung momenteel de grootste fabrikant ter wereld is, alhoewel het op de voet gevolgd wordt door Apple. Apple is kortstondig zelfs de grootste fabrikant ter wereld geweest, rond het vierde kwartaal van 2017. In deze tijd bracht Samsung de geflopte Galaxy Note 7 op de markt. Kort na de introductie moesten de toestellen alweer worden teruggeroepen wegens brandgevaar. Apple wist van deze omstandigheden te profiteren door zijn eigen productie te laten groeien.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie