95 euro boete voor smartphone gebruik op fiets

95 euro boete voor smartphone gebruik op fiets

Vanaf vandaag is het officieel verboden om je smartphone te gebruiken op de fiets. Je mag dus niet meer appen, bellen of je favoriete nummer uitzoeken op Spotify tijdens het fietsen. Je kunt hiervoor een boete krijgen van 95 euro en dat is niet misselijk.

Tijdens het fietsen gebruiken veel mensen hun smartphone nog. Hierdoor kun je niet goed op het verkeer letten en dat heeft gevaarlijke situaties tot gevolg. Geen wonder dat de overheid hier een stokje voor wil steken. Vanaf vandaag 1 juli is het daarom verboden om je smartphone te gebruiken tijdens het fietsen. Je riskeert zelfs een boete van 95 euro en die kun je net zoals je smartphone beter in je zak houden.

Smartphone verbod op de fiets

De overheid waarschuwt voor de gevaren van smartphone gebruik tijdens fietsen en heeft het gebruik hiervan ook verboden sinds vandaag. Afgelopen vrijdag startte er een landelijke campagne genaamd: ‘Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’. Iedere dag zitten er duizenden Nederlanders op de fiets. De campagne is niet voor niets. Want volgens een onderzoek van Deloitte gebruikt op dit moment bijna 50 procent van die fietsers zijn of haar smartphone tijdens fietsen. Kijkend naar de categorie van 18 tot 24 jaar is dat percentage zelfs hoger, 75 procent. Vanaf maandag 1 juli is dat verboden. Je mag vanaf vandaag geen mobiele telefoon meer gebruiken op de fiets. Doe je dat toch, dan riskeer je een fikse boete van 95 euro.

Per 1 juli zijn de verkeersregels gewijzigd. De wijziging in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geeft aan dat

“een bestuurder van een voertuig geen ‘mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking in de hand mogen houden tijdens het rijden.” Iedereen die deze regel overtreedt mag beboet worden. Een boete voor gebruik van je mobiele telefoon tijdens het fietsen is vastgesteld op 95 euro.

Providers springen op de wetgeving in

Afgelopen weken zijn de Nederlandse providers al ingesprongen op de aankomende wetgeving. T-Mobile en TButterfly vragen op basisscholen in Nederland aandacht voor deze nieuwe wetgeving. Ze gaan in op de gevaren van je smartphone gebruiken tijdens het fietsen. Samen hebben ze een voorlichtingspakket voor scholen gemaakt. Ook Ben waarschuwt jongeren voor de gevaren van het telefoneren en appen tijdens fietsen via de Flappdrol campagne. Geen overbodige waarschuwing als je bedenkt dat 75 procent van de jongeren hun smartphone gebruikt op de fiets.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie