6 redenen om de Nokia 3310 wel/niet te kopen

6 redenen om de Nokia 3310 wel/niet te kopen

Nokia heeft een oude klassieker nieuw leven in geblazen. De Nokia 3310 is alive and kicking. Hij ligt sinds kort bij ons in de winkels. Krijg jij ook meteen warme, nostalgische gevoelens bij het zien van deze mobiele telefoon en kun je haast niet wachten om naar de winkel te snellen? Dan is het goed om je koopdrang onder controle te houden. In dit artikel geven we je 6 redenen waarom je de Nokia 3310 onmiddellijk en zonder aarzeling zou moeten kopen. Tegelijkertijd hebben we 6 redenen bedacht om hem links te laten liggen.

Er bestaat een kans dat je nog nooit van de Nokia 3310 hebt gehoord. In dat geval ben je waarschijnlijk te jong om er mee rond te hebben gelopen of hem te herinneren. Grote kans dat je dan een gevalletje van ‘voor mijn tijd’ bent. Bij degenen die, net als ik, een product van de jaren tachtig is, gaat er gegarandeerd meteen een belletje rinkelen bij het horen van de naam. De Nokia 3310 was mijn allereerste mobiele telefoon die ik aanschafte toen ik ging studeren.

Persoonlijk heb ik nog altijd goede herinneringen aan het toestel. Hij was lekker compact, functioneel, kon tegen een stootje en had een geweldige batterijduur. Eén of twee keer opladen in de week was meer dan genoeg. Als je hem nauwelijks gebruikte, dan ging hij nog veel langer mee. Oh ja, je kon de batterij eventueel vervangen als hij na verloop van tijd niet meer optimaal werkte. Dan had je voor enkele tientjes een ‘nieuwe’ telefoon waar je weer een hele tijd mee vooruit kon. Probeer dat maar eens met een van de moderne vlaggenschepen. En natuurlijk mogen we Snake niet vergeten, de oh-zo verslavende mobiele game die vooraf op de Nokia 3310 was geïnstalleerd.

Velen van mijn generatie dachten er net zo over. De Nokia 3310 vloog sinds de introductie in 2000 wereldwijd maar liefst 126 miljoen keer over de toonbank. In 2005, vijf jaar na de lancering, besloot Nokia pas om de stekker uit de productie en verkoop van het toestel te trekken. In de tussentijd verschenen er vele nazaten die qua vormgeving en functionaliteit op de Nokia 3310 leken, maar geen van allen had dezelfde mate van populariteit als het origineel.

Het is bijna 17 jaar geleden dat de beeldbepalende Nokia 3310 werd gelanceerd. Velen denken nog altijd vol weemoed terug aan die goede oude tijd. Voor HMD Global Communication en Nokia was dat aanleiding om deze klassieker een reboot te geven. Kan deze heruitgave op net zo veel egards rekenen als zijn voorganger van weleer? Wij hebben 6 redenen op een rij gezet waarom de nieuwe Nokia 3310 in onze ogen de moeite waard is. Tegelijkertijd zijn we ook enigszins kritisch op het succes. Daarom hebben we ook 6 motieven genoemd waarom Nokia en HMD in onze ogen flink onderuit kunnen gaan.

Nokia 3310

6 redenen om de Nokia 3310 WEL te kopen

Laten we beginnen met de redenen waarom de remake van de Nokia 3310 een uitstekende keuze is. Wij konden de volgende argumenten bedenken om hem direct aan te schaffen.

1. Nostalgische waarde

Zoals we in de inleiding al schreven hebben velen goede herinneringen aan de Nokia 3310. Of het nou het ontwerp, de bouwkwaliteit, de batterijduur of spelletje Snake is, al deze features tref je wederom aan op de gereviseerde variant van het toestel. Alleen al om die reden is de nieuwe Nokia 3310 zijn verkoopprijs dubbel en dwars waard. Hij komt kortom met een nostalgische trip langs memory lane.

Tegelijkertijd een kleine waarschuwing vooraf: we hopen niet dat dit de enige reden is om voor de Nokia 3310 te kopen. In dat geval kun je de originele uitvoering wellicht een stuk goedkoper tweedehands krijgen. Struin Marktplaats, Speurders of eBay maar eens af.

2. Rust en stilte

Word je soms helemaal kriegelig van de hectiek en rumoer om je heen? Zou je wel eens willen dat je je helemaal van de buitenwereld kon afsluiten? Dat kan met Nokia 3310. De connectiviteits- en internetmogelijkheden met deze telefoon zijn beperkt: hij kan alleen met de 2G-frequenties 900 MHz en 1800 MHz uit de voeten. Aangezien al het dataverkeer van Nederlandse providers via het 3G- en 4G-netwerk verlopen, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je voortdurend lastig wordt gevallen met WhatsApp-berichten, e-mails of andere notificaties. De Nokia 3310 heeft weliswaar een ingebouwde webbrowser waarmee je (in theorie) kunt surfen, maar je moet je daar niet al te veel bij voorstellen. De gemiddelde snelheid van 2G ligt bedraagt slechts 10 kb per seconde. Dat is kilobit, niet kilobyte!

De Nokia 3310 is de ideale oplossing voor wie niet voortdurend ‘connected’ wil zijn, maar wel in contact wil kunnen staan met de buitenwereld. Bellen en sms’en is geen enkel probleem. Even de vertrektijden van de trein of bus opzoeken daarentegen wel. Dat is wel een punt om rekening mee te houden voordat je naar de winkel rent om de nieuwe Nokia-telefoon aan te schaffen.

3. Goedkope evenemententelefoon

Een derde reden waarom de Nokia 3310 zijn geld waard is, is dat hij je ideale metgezel is als je naar een grootschalig evenement gaat. Met een dure smartphone de hort opgaan brengt de nodige risico’s met zich mee. Je wilt toch niet dat je vlaggenschip tijdens het dansen kapot valt op de grond? Of wat dacht je van zakkenrollers? Een dure high-end smartphone als de iPhone 7 Plus of Samsung Galaxy S8 zijn geliefde doelwitten voor deze onbehagen. Dergelijke toestellen leveren immers nog behoorlijk wat geld op in het criminele circuit. In beide scenario’s is het beter om met een feature phone rond te lopen. Worst case scenario is dat een goedkope mobiele telefoon beschadigd raakt, of dat je hem kwijt bent. In beide gevallen ben je slechts enkele tientjes lichter. Het blokkeren van je simkaart is in dat geval waarschijnlijk de grootste zorg, niet zozeer dat je dure telefoon zoek is geraakt.

Een feature phone is een prima oplossing als je een concert, festival, optreden of ander evenement bezoekt. Voor niet al te veel geld heb je een mobiele telefoon waarmee je in contact staat met de mensen uit je omgeving. Een taxi bellen of tafeltje reserveren is eveneens een fluitje van cent. Zorg wel dat je van tevoren het juiste telefoonnummer van het taxibedrijf op restaurant opzoekt en opslaat in je telefoonboek voordat je de deur uitgaat.

Nokia 3310

4. Excellente batterijduur

De nieuwe Nokia 3310 heeft een 1200 mAh batterij. Dat klinkt niet bepaald indrukwekkend als je nagaat dat zelfs de goedkoopste budgettelefoons meer power onder de kap hebben. Toch kun je hiermee een stuk langer vooruit dan je denkt. Volgens Nokia kun je tot wel 22 uur achter elkaar bellen voordat de accu de strijd staakt. Of wat dacht je van muziek luisteren? Nokia belooft dat je 39 uur lang naar de FM-radio kunt luisteren, en maar liefst 51 uur als je naar je eigen mp3-collectie luistert. Gebruik je het toestel helemaal niet? Dan kun je er maar liefst 31 dagen aan stand-by tijd uit persen. Zelfs met dure, moderne vlaggenschepen zijn dergelijke resultaten ondenkbaar.

Hoe kan het dat de Nokia 3310 zo’n goede batterijduur heeft? Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Om te beginnen heb je geen applicaties die voortdurend op de achtergrond draaien, zelfs als je je telefoon niet gebruikt. Dat is nodig om je te waarschuwen als je bijvoorbeeld een e-mail hebt ontvangen via Gmail, een berichtje via WhatsApp, of een reactie op jouw statusupdate op Facebook. Een andere reden is dat de Nokia 3310 niet uitgerust is met tal van sensoren en chips die voortdurend energie vreten, zoals GPS, NFC, gyroscoop of accelerometer. Tot slot heeft de Nokia 3310 een compact 2.4 inch groot QVGA-display. Dat betekent dat het energieverbruik van het scherm zeer laag is: er hoeven immers maar weinig pixels aangestuurd te worden. Zo weet je zeker dat je bij normaal gebruik zonder problemen meerdere dagen vooruit kunt.

Net als bij de originele Nokia 3310 kun je bij de nieuwe uitvoering de achterkant losmaken om de batterij te verwisselen. De

5. Snake!

Snake is back! En hoe. Niet alleen de Nokia 3310 zelf is flink door de Finnen onder handen genomen. Hetzelfde geldt voor het spelletje Snake. In het oorspronkelijke spel was er maar één game modus: survival. Het doel was om zo lang mogelijk te overleven door appels of bolletjes te eten zonder in je eigen staart te bijten. Je bepaalde zelf het moeilijkheidsniveau. Hoe hoger dit level, des te minder manoeuvreerruimte je had. Zodoende bleef je Snake iedere dag maar opnieuw spelen, kijken of je je oude high-score kon verbreken.

De hierboven geschetste game modus is uiteraard ook bij de remake van Snake aanwezig. Nokia heeft er echter zijn eigen twist aan gegeven. Het doel is nog steeds om zo veel mogelijk appels te verorberen. Ditmaal heb je een aantal power-ups tot je beschikking. Zo is er onder meer een schaar. Zodra je deze pakt gaat de snelheid omlaag en is je slang nog maar de helft van zijn lengte op dat moment. Als je deze power-up in beeld ziet, weet je wat je te doen staat. Een ander handig item is de magneet. Als je maar dicht genoeg in de buurt van een appel komt, wordt deze automatisch naar je toe getrokken. Het is een snelle en makkelijke manier om appels te verzamelen. Het item dat je ten alle koste moet vermijden is de bom. Zodra je deze aanraakt is het game over. Om het spel nog interessanter te maken, verschijnen er op een gegeven moment muren uit de grond. Als je deze één keer aanraakt, is het einde oefening.

Nokia heeft nog een tweede game modus aan de remake van Snake toegevoegd. Daarbij zwerf je door een labyrint en moet je een X-aantal appels zien te verzamelen. Als je ze allemaal hebt, opent er ergens een deur of poort die je naar het volgende level brengt. Dat gaat net zo lang door totdat je tegen een muur botst. De nieuwe modus is een leuke toevoeging als je even uitgespeeld bent op de traditionele survival modus.

6. Ultieme privacy

Moet je er niets van hebben dat je continu in de gaten gehouden wordt door Google of Apple? Met de Nokia 3310 heb je een telefoon die optimaal je privacy beschermt. Zo heeft hij geen GPS-chip die nauwkeurig iedere stap volgt die je zet. Je locatiegeschiedenis wordt dus niet opgeslagen. Ook word je niet lastig gevallen met vragen als ‘Hoe is het filmaanbod van deze bioscoop?’ of ‘Hoe beoordeel je restaurant Y?’.

Doordat Google’s webbrowser Chrome ontbreekt, wordt je surfgedrag ook niet gemonitord. Je hebt dus geen last van reclamevensters die om de haverklap opduiken die je schoenen van merk X proberen op te dringen. Tot slot hoef je apps geen permissie te geven om bijvoorbeeld je door je contactlijst te spitten, foto’s te bekijken of toegang tot je microfoon te verkrijgen.

Als je privacy belangrijk vindt, dan ben je met de Nokia 3310 aan het juiste adres. Door het grotendeels ontbreken van surfmogelijkheden, word je niet constant overvallen met reclame-uitingen. Ook hoef je niet bang te zijn dat jouw foto’s en privacygevoelige informatie in handen komt van nieuwsgierige internetbedrijven.

Nokia 3310

6 redenen om de Nokia 3310 NIET te kopen

We hebben zojuist 6 argumenten op een rij gezet waarom de Nokia 3310 een goede aankoop is. We kunnen daarentegen ook redenen bedenken waarom je zo ver mogelijk uit de buurt van deze feature phone wil blijven. We hebben er wederom 6 voor je opgesomd.

1. Ouderwets typen

Alle moderne smartphones beschikken over een virtueel toetsenbord. BlackBerry is de enige fabrikant die mobiele telefoons met een fysiek qwerty-toetsenbord in haar assortiment heeft. De Nokia 3310 heeft een te klein scherm om een virtueel toetsenbord op kwijt te kunnen. Hoe denk je dat je hiermee bijvoorbeeld een sms-berichtje typt? Dat gaat op de ouderwetse manier.

Dat werkt als volgt. De cijfers 2 tot en met 9 hebben ieder drie of vier letters onder hun getal staan. Zo vind je bij nummer 2 de letters A, B en C, bij nummer 3 D, E en F, en ga zo maar door. Het cijfer 0 fungeert als spatiebalk. Om een letter te wissen gebruik je de knoppen boven de cijfers. Als je bijvoorbeeld mijn voornaam wil typen, dan druk je achtereenvolgens 1x op de 2, 2x op de 6, 1x op de 8, 3x op de 6 en nadat je even hebt gewacht 2x op de 6. Je beschikt weliswaar over T9 tekstinvoer, maar toch is de kans klein dat je dezelfde typesnelheid haalt als met je moderne smartphone. De onderstaande clip laat zien hoe snel sommigen vroeger konden typen op de ouderwetse manier.

2. Geen touchscreen

In het verlengde van het vorige argument beschikt de nieuwe Nokia 3310 net als het origineel niet over een touchscreen. Dat is niet alleen vervelend, maar je wordt gedwongen om omslachtig te werk te gaan. Zo kun je alleen van menu naar menu gaan door gebruik te maken van de navigatieknoppen onder het scherm. Een gruwel als je het ons vraagt.

Touchscreens werden in een tijd geïntroduceerd toen smartphonefabrikanten er van overtuigd raakte dat de bediening van een mobiele telefoon sneller en makkelijker kon dan met een fysiek toetsenbord. Sommige bedrijven kwamen met het idee om een navigatiewiel of kleine pen of stylus toe te voegen aan de telefoon. Wijlen Apple-topman Steve Jobs wilde daar niets van weten. ‘De beste stylus is je vinger’, zo zei hij eens in een interview vlak na de lancering van de eerste iPhone. Iedereen volgde het voorbeeld van Apple en kwamen met hun eigen smartphones met volledige touchscreen bediening.

Touchscreens zijn anno 2017 de standaard voor iedere smartphone. De enige mobiele telefoons die niet over een aanraakgevoelig scherm beschikken, zijn feature phones. Het is een enorm minpunt en een grote tekortkoming die het met zich meebrengt. Je mag het Nokia niet kwalijk nemen dat de nieuwe Nokia 3310 geen touchscreen heeft: de Finnen wilden zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. En daar hoort nu eenmaal geen touchscreen bij.

3. Weinig apps beschikbaar

De Nokia 3310 komt standaard met een handjevol apps. Zo heb je een app voor je belgeschiedenis, contactpersonen, foto’s, sms-berichten, Snake, webbrowser, camera, mijn apps, muziek, games, het weer, video’s, radio, notities, kalender, calculator, bestanden, alarm, extra’s, voice recording, instellingen en My Mobile Store. Dat zijn weliswaar heel wat opties meer dan de oorspronkelijke Nokia 3310, maar nog altijd zeer bescheiden.

De Nokia 3310 wordt zonder Android geleverd. Dat betekent dat diensten als Gmail, Maps en Foto’s niet meegeleverd worden. Ook kun je geen nieuwe apps downloaden in de Google Play Store. Het aantal applicaties is dus schaars op de Nokia 3310. Nieuwe apps installeren is er dus niet bij, als was het maar omdat je niet over WiFi, mobiele gegevens of roamingoptie beschikt. Ben jij iemand die constant de nieuwste apps wil uitproberen? Ga dan voor een smartphone.

4. Ronduit slechte camera

De Nokia 3310 uit het begin van de eeuwwisseling had een VGA-camera. Dat is gelijk aan een cameraresolutie van ongeveer 0,3 megapixels. De camera van de nieuwe Nokia 3310 heeft een bescheiden upgrade gekregen: deze heeft namelijk een resolutie van 2 megapixels. We hoeven jullie vast en zeker niet te vertellen dat deze resolutie in het niet valt in vergelijking met moderne mobiele telefoons. Resoluties van 12, 16 of zelfs 23 megapixels zijn al lang geen uitzondering meer.

Een lage resolutie betekent niet per definitie dat de foto’s en video’s van povere kwaliteit zijn. In het geval van de Nokia 3310 is dat overduidelijk wel het geval. Bekijk de onderstaande video maar eens, deze spreekt boekdelen. Deze YouTuber heeft een korte video opgenomen met de camera van de nieuwe Nokia 3310. Het gebrek aan scherpte en detail spreekt voor zich. Kleuren springen er niet uit en je ziet ook duidelijk de nodige hoeveelheid noise of ruis. En dat terwijl het fragment overdag is opgenomen. Moet je nagaan als het wat donkerder is buiten.

Als je de nieuwe Nokia 3310 koopt, dan weet je dat je een toestel met slechts camera in huis haalt. Vind je dat aspect niet belangrijk? Dan kun je gauw vergeten wat we hier hebben gezegd.

5. Zéér weinig geheugen

Een vitaal onderdeel voor iedere mobiele telefoon is de hoeveelheid geheugen. Nog niet zo heel gek lang geleden was 8 GB intern geheugen de normaalste zaak van de wereld. Na veel geklaag besloot de industrie om 16 GB tot de nieuwe standaard te maken. De meeste moderne telefoons beschikken over 32 GB of meer. De Nokia 3310 moet genoegen nemen met een schamele 16 MB. MB? Je bedoelt vast GB? Nee, het is geen typefout. Het toestel heeft een opslagcapaciteit van slechts 16 MB. Daarvan wordt ‘een aanzienlijk deel’ in beslag genomen door de systeemsoftware en vooraf geïnstalleerde apps. Met andere woorden, je houdt vrijwel niets over voor eigen gebruik.

Je kunt je afvragen of de hoeveelheid opslagruimte relevant is. Je kunt immers geen apps of andere zaken downloaden uit de Play Store of via internet. Wat heb je dan aan tientallen GB’s aan opslagcapaciteit? De hoeveelheid intern geheugen is wel degelijk een belangrijk aspect voor de Nokia 3310. Als je met de camera aan de slag gaat, dan is geheugen onmisbaar om je plaatjes op te slaan. En 16 MB is in no-time volgeschoten.

Zelfs als je camera niet gaat gebruiken is opslagruimte belangrijk. De Nokia 3310 heeft namelijk een ingebouwde mp3-speler. Je kunt dus je eigen muziekcollectie naar de telefoon kopiëren. 16 MB muziek is, afhankelijk van de kwaliteit, slechts drie of vier nummers. Dat mag je niet eens een playlist noemen. En dan hebben we nog niets eens rekening gehouden met het feit dat de software een hap neemt uit de geringe hoeveelheid geheugen. In praktijk kun je dus misschien maar twee of drie nummers op het toestel kwijt.

Gelukkig kun je het geheugen uitbreiden door middel van een microSD-kaart. De maximale opslagcapaciteit bedraagt 32 GB. Dat is meer dan genoeg ruimte om in ieder geval een deel van je digitale muziekcollectie op het toestel op te slaan. Nokia had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de telefoon meer geheugen mee te geven. Nu moet je zelf deze investering doen. Voor het geld dat je opgeteld voor de Nokia 3310 en geheugenkaart kwijt bent, haal je ook al een goedkope low-end smartphone in huis.

6. Goedkopere alternatieven

Het zesde en laatste argument om de Nokia 3310 zo snel mogelijk te vergeten, is het feit dat er goedkopere alternatieven beschikbaar zijn. De 3310 heeft een adviesprijs van 59,95 euro. Voor een stuk minder geld haal je onder meer de Nokia 150 of Nokia 105 in huis. Deze laatste heb je al voor minder dan drie tientjes. De Nokia 150, die sinds december 2016 verkrijgbaar is in ons land, kost tussen de 30 en 40 euro. Er zijn ook smartphones beschikbaar die minder kosten dan de Nokia 3310 en een stuk veelzijdiger zijn, maar het aanbod is schaars. Zo koop je voor vijf tientjes al je de Alcatel PIXI 4 (4). De Wiko Sunny kost net zo veel als de Nokia 3310.

Waarom de Nokia 3310 duurder is? Heel simpel: omdat een grote groep mensen waarschijnlijk bereid is om het extra geld voor dit toestel op tafel te leggen vanwege de herinneringen die zij aan het originele toestel hebben. De Finnen maken handig gebruik van dit gegeven.

Tot slot

De Nokia 3310 heeft zijn voor- en nadelen. Welke argumenten de doorslag geven, moet ieder voor zich bepalen.

Hoe denken jullie er over? Wie van jullie is van plan om na het lezen van dit artikel de Nokia 3310 aan te schaffen? En wie laat hem liever aan zich voorbijgaan? En waarom? Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (2)
Jean Haagen schreef op 4 september 2017 om 11:01

Ik gebruik de telefoon alleen om te bellen, smssen of hoe dat ook heet ken ik niet en boeit me verder ook niet, foto’s maak ik zelden met de gsm daar heb ik een camera voor, internetten doe ik thuis op een Ipad of op de Mac. Ik heb nu een Nokia Asha 311 en erger me daar steeds aan omdat dat kreng zo snel opgeladen moet worden, dat is dan met de 3310 verleden tijd. Voor mij is de Nokia 3310 de perfecte mobiel.

karo van braeckel schreef op 15 mei 2019 om 22:29

Ik heb de nokia 3310 nu ongeveer een half jaar. Ik vind het zalig rustig zonder Dokter Google , gpstracking en YouTube op zak.
Het is een stevige gsm zoals ze die vroeger maakte. Enkel viel de eerste in mijn bad en ik vond m niet direct. Heb m dan ook niet laten uitdrogen en toen was die wel kapot. Direct weer een 3310 gekocht. De twee eerste ‘nadelen’die je opnoemt nl. geen touch en ouderwets typen vind ik grote voordelen. Een écht nadeel vind ik de rotslechte camera. Dat is het enige jammere aan de telefoon. Ps: de telefoon heeft ook bluetooth! Dus handenvrij bellen gaat er perfect mee. Groetjes

Meepraten? Geef hieronder je reactie