6 BKR-vrije telefoons tot 249 euro

6 BKR-vrije telefoons tot 249 euro

Sta je op het punt om een huis te kopen? Of wil je geld lenen bij de bank voor een andere grote aankoop? Het laatste dat je dan kunt gebruiken is een BKR-registratie. Om dat te voorkomen hebben wij een aantal smartphones voor je op een rij gezet die minder dan 250 euro kosten.

Voorgeschiedenis

Sinds 1 januari van dit jaar is de nieuwe Telecomwet van kracht in ons land. De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie in ons land, oordeelde dat providers misleidend te werk waren gegaan toen zij een abonnement met ‘gratis’ telefoon aanboden. De smartphone was namelijk helemaal niet gratis: klanten losten het toestel in termijnen af en betaalden daar eveneens rente over. De raadsheren oordeelden dat er sprake was van een lening of koop op afbetaling. Aanbieders zijn dan verplicht om zich aan de regels in de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) te houden.

Wat betekent dat voor de consument? In de eerste plaats moeten aanbieder vooraf duidelijkheid verschaffen over de precieze kosten van het aangaan van deze lening. Zo moeten de kosten van het abonnement en het toestel inzichtelijk worden gemaakt. Je bent dergelijke tabellen vast en zeker al tegengekomen. In de autobranche is het al jaren de normaalste zaak van de wereld, voortaan geldt dat dus ook voor de telecomwereld. Een andere maatregel is dat je de waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ tegenwoordig aantreft als je een abonnement met duurder toestel wil afsluiten.

Sinds 1 mei is er een andere belangrijke, soms verregaande maatregel in werking getreden. Smartphoneverkopers moeten sinds die datum een inkomenstoets houden. Ze moeten onder meer kijken naar het inkomen, de woonlasten en schulden van klanten alvorens ze een lening mogen verstrekken. In het ergste geval mogen ze een abonnement met toestel niet verschaffen aan een klant. Als aanbieders dat wel mogen, dan moeten ze kijken naar de hoogte van de lening die hun klanten aangaan. Als deze 250 euro of meer bedraagt, dan wordt deze lening aangemeld bij Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Oftewel,  dan krijg je een BKR-registratie.

 Dat klinkt als een formaliteit, maar kan verregaande consequenties hebben. Stel voor dat je een huis wilt kopen. De hoogte van de hypotheek kan duizenden euro’s lager uitvallen met een BKR-registratie. De Hypotheekshop becijferde dat een consument van 25 jaar met een inkomen van 25.000 euro ruim 4.000 euro minder kan lenen als een financiële instelling rekening houdt met de maandelijkse telefoonlasten. Een gezin met twee pubers kan hierdoor tot wel 16.000 euro minder geld lenen.

Uitzonderingen

Betekent dit dat we nu nog alleen maar smartphones van maximaal 249 euro kunnen uitkiezen om een BKR-registratie te voorkomen? Absoluut niet. De wetgever heeft een aantal uitzonderingsclausules ingebouwd waardoor je toch die nieuwe iPhone kunt kopen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je maximale leencapaciteit.

Om te beginnen wordt de inkomenstoets alleen toegepast als je een abonnement inclusief telefoon wilt afnemen. Als je een los toestel koopt en een sim-only abonnement afsluit, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ook zakelijke abonnementen vallen buiten de nieuwe regeling. Als je dus een abonnement met duur vlaggenschip als bedrijfstelefoon wil, dan vervalt de verplichte inkomenstoets. Voor een leasetoestel geldt hetzelfde: in dat geval koop je namelijk geen smartphone, maar betaal je een vergoeding om deze te lenen. Na afloop moet je hem weer teruggeven aan de aanbieder. Tot slot kun je  de inkomenstoets en BKR-registratie voorkomen door de telefoon in één keer of maximaal drie termijnen af te lossen.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om de strenge Telecomregels te omzeilen. Punt is dat niet iedereen gebruik kan maken van de bovenstaande uitzonderingen, bijvoorbeeld omdat ze geen ondernemer zijn of onvoldoende geld hebben om grote bedragen ineens of drie termijn op te hoesten. Zij moeten dan een telefoon uitzoeken die 249,99 euro of minder kost. Om je bij deze zoektocht te helpen heeft Telefoonabonnement.nl 6 BKR-vrije telefoons voor je op een rij gezet die voor minder dan 250 euro over de toonbank gaan. Daarbij hebben we niet alleen oudere toestellen opgesomd, maar ook verschillende nieuwe smartphones.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Samsung Galaxy J7 (2016)

Samsung Galaxy J7 (2016)

De Samsung Galaxy J7 (2016) is een oudgediende die, zoals de naam al verklapt, al wat ouder is. Dan wil niet zeggen dat je hiermee een slecht toestel in huis haalt. In tegenstelling tot de andere telefoons in deze lijst komt de Galaxy J7 (2016) met een Super AMOLED-display. Dat betekent dus volle, verzadigde kleuren, haarscherpe contrasten en uitmuntende zwartwaarden. De Exynos 7870 is enigszins op leeftijd, maar deze octa-core processor weet snelheden tot wel 1.6 GHz te halen. Niet gek voor een toestel in deze prijsklasse. Je moet genoegen nemen met 16 GB aan intern geheugen, maar met een microSD-kaart kun je het geheugen opvoeren tot wel 256 GB.

Overdag schiet je met de 13 megapixelcamera prima foto’s. Als er wat minder omgevingslicht is, dan gaat de kwaliteit enigszins achteruit doordat je meer ruis op je plaatjes krijgt. Over de accu hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt namelijk een forse 3300 mAh batterij. Bovendien kun je de achterkant losmaken om de batterij te verwijderen (en vervangen). Geen zin om met twee toestellen rond te lopen als je op twee mobiele nummers bereikbaar wil zijn? Met de Galaxy J7 (2016) hoeft dat niet: deze heeft ruimte voor twee simkaarten.

Belangrijkste specificaties Samsung Galaxy J7 (2016)

 • Display: 5.5 inch Super AMOLED-display met HD-resolutie (1280 x 720 pixels)
 • CPU: Exynos 7870 met kloksnelheid van 1.6 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 2 GB RAM / 16 GB ROM
 • Camera: 13 en 5 megapixelcamera
 • Besturingssysteem: Android 6.0 Marshmallow met TouchWiz UI
 • Prijs: vanaf 209 euro

De Galaxy J7 (2016) heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Is het de beste smartphone op deze lijst? Zeker niet. Er zijn genoeg alternatieven die sneller en meer up-to-date zijn, of met meer geheugen komen.

Motorola Moto G4 Plus

Motorola Moto G4 Plus

Motorola Moto G4 Plus

De Motorola Moto G4 Plus is een uitstekende middenklasser. Inmiddels is er ook al een vijfde generatie, maar die valt buiten de prijsklasse die we als leidraad nemen. Zijn voorganger is ook een prima toestel en is vrij compleet. Zo komt hij met een groot Full HD-scherm met specificaties waarmee hij indrukwekkende prestaties weet te bereiken. Net als zo veel toestellen in deze lijst biedt de Moto G4 Plus ondersteuning voor twee simkaarten, maar toch is er één groot verschil. Bij veel telefoons sta je voor een belangrijke keuze: of meer opslagruimte of tweede simkaart. Bij de Moto G4 Plus hoef je niet te kiezen. Deze heeft drie aparte slots: één voor het geheugen en twee voor de simkaarten.

Een ander pluspunt van de Moto G4 Plus is dat je hem kunt upgraden tot Android 7.0 Nougat, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Bovendien heeft Lenovo, de eigenaar van Motorola’s mobiele tak Motorola Mobility, deze phablet geen ingrijpende skin gegeven. Hierdoor krijg je bijna een stock Android-ervaring, is de hoeveelheid bloatware beperkt en draait alles lekker soepel. Of je nu grafische zware games speelt of vele uren online doorbrengt, de Snapdragon 617 kan alles aan.

Belangrijkste specificaties Motorola Moto G4 Plus

 • Display: 5.5 inch LCD-scherm met Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels)
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 617 met kloksnelheid van 1.5 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 2 GB RAM / 16 GB ROM
 • Camera: 16 en 5 megapixelcamera
 • Accu: 3000 mAh
 • Besturingssysteem: Android 7.0 Nougat
 • Prijs: 219 euro
Sony Xperia XA

Sony Xperia XA

Sony Xperia XA

De Sony Xperia XA werd afgelopen jaar op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona gepresenteerd als alternatief voor de duurdere high-end vlaggenschepen: de Sony Xperia X en Sony Xperia X Performance. De Xperia XA is vriendelijk voor je portemonnee. Wie een compacte telefoon zoekt hoeft niet verder te kijken. De Xperia XA heeft een 5.0 inch groot scherm. Daarmee is het de kleinste smartphone in deze lijst. Keerzijde is wel dat het scherm minder scherp is. Dat is te wijten aan zijn relatief lage HD-resolutie.

Compact betekent niet minder krachtig. Zo wordt de Xperia XA aangedreven door de MediaTek MT6755, ook wel beter bekend als de Helio P10. Deze achterkernige processor kan topsnelheden tot wel 2.0 GHz halen. Daarmee blaast de Xperia XA menige concurrent omver. De hoofdcamera stelt razendsnel scherp dankzij Phase Detection Autofocus. Weliswaar krijg je van Sony slechts 16 GB intern geheugen. Als je enkele tientjes investeert in een microSD-kaart, kun je het geheugen uitbreiden tot 256 GB.

De Xperia XA wordt met Android 6.0 Marshmallow geleverd. Een upgrade naar Android 7.0 Nougat is in de maak. Wanneer het Japanse elektronicaconcern deze uitrolt, is nog altijd onbekend. De accucapaciteit laat behoorlijk te wensen over. Deze bedraagt slechts 2300 mAh. Het toestel komt weliswaar met een klein scherm en lage resolutie. Toch vragen wij ons af of je met een volledige batterijlading de eindstreep haalt. Hij is in ieder geval zeer rap opgeladen dankzij Pump Express+ 2.0. Dual-sim behoort jammer genoeg niet tot de mogelijkheden.

Belangrijkste specificaties Sony Xperia XA

 • Display: 5.0 inch LCD-scherm met HD-resolutie (1280 x 720 pixels)
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 617 met kloksnelheid van 1.5 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 2 GB RAM / 16 GB ROM
 • Camera: 16 en 5 megapixelcamera
 • Accu: 3000 mAh
 • Besturingssysteem: Android 7.0 Nougat met Xperia UI
 • Prijs: 219 euro
LG K10 (2017)

LG K10 (2017)

LG K10 (2017)

Eind december, vlak voordat de Consumer Electronics Show (CES) van start ging in Las Vegas, onthulde LG de nieuwe K-reeks. Deze bestaat uit de LG K3 (2017), LG K4 (2017), LG K8 (2017) en LG K10 (2017). De LG K10 (2017) is het toptoestel in deze reeks. Het is een interessant toestel: voor een scherpe prijs van 199 euro haal je namelijk een toestel met alle relevante toeters en bellen in huis. Het is namelijk een forse stap voorwaarts als je de nieuwste editie vergelijkt met zijn voorganger, maar jammer genoeg niet op alle vlakken.

Zo heeft de LG K10 (2017) nog altijd hetzelfde 5.3 inch grote LCD-scherm met lage HD-schermresolutie. Ook het camerasysteem is één-op-één overgenomen. Daarentegen vonden we genoeg upgrades onder de kap. Zo is de kloksnelheid van de MediaTek-processor opgeschroefd van 1.2 GHz tot 1.5 GHz. Ook krijg je voortaan meer werkgeheugen. Helaas moet je nog altijd genoegen nemen met slechts 16 GB geheugen, maar het toestel ondersteunt microSDXC-kaarten. Dat betekent dat je de opslagcapaciteit kunt opvoeren tot 256 GB. De extra opslagruimte kun je wel gebruiken als je met de 13 megapixelcamera aan de slag gaat. Als je genoegen neemt met de standaard hoeveelheid geheugen, kun je er ook voor kiezen om een tweede (nano)simkaart te plaatsen.

In tegenstelling tot de K10 van vorig jaar heeft de K10 (2017) voortaan een vingerafdruksensor aan de achterkant. Ook krijg je aanzienlijk meer power onder de motorkap: zo beschik je met de nieuwe editie over 2800 mAh aan vermogen in plaats van 2300 mAh. Tot slot mag je rekenen op Android 7.0 Nougat. De nieuwste Android-versie wordt vooraf voor je geïnstalleerd. En dat alles voor een scherpe prijs van 199 euro.

Belangrijkste specificaties LG K10 (2017)

 • Display: 5.3 inch LCD-scherm met HD-resolutie (1280 x 720 pixels)
 • CPU: MediaTek MT6750 met kloksnelheid van 1.5 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 2 GB RAM / 16 GB ROM
 • Camera: 13 en 5 megapixelcamera
 • Accu: 2800 mAh
 • Besturingssysteem: Android 7.0 Nougat met LG Optimus UI
 • Prijs: 199 euro
Honor 6X

Honor 6X

Honor 6X

Een aluminium behuizing, dual-camerasysteem en scherpe prijs. Dit is Honor op zijn best. De Honor 6X was aanvankelijk alleen in China verkrijgbaar, maar wegens haar succes besloot de Chinese telefoonfabrikant om hem ook naar Europa te brengen. En dat is niet het enige: er is ook een Premium-variant van het toestel met extra werkgeheugen en twee keer zo veel opslagruimte. Daarvoor moet je uiteraard extra geld op tafel leggen. De reguliere uitvoering haal je voor 249 euro in huis, de prijsklasse waarbij je geen BKR-registratie krijgt.

Een metalen jasje is niet dat je iedere dag ziet bij een smartphone in het middensegment. Hierdoor voelt hij lekker stevig en robuust aan. Daarnaast maakt de Honor 6X indruk met zijn chipset. Dankzij de Kirin 655 octa-core processor weet hij goede prestaties neer te zetten en is hij een van de krachtige toestellen in deze lijst. Combineer dat met de Mali-T830 grafische processor, 3 GB werkgeheugen en 32 GB intern geheugen en je weet dat je een toppertje in je handen hebt.

De dubbele camera aan de achterkant levert haarscherpe foto’s af. De tweede camera heeft een resolutie van slechts 2 megapixels, maar laat je hierdoor niet misleiden. Deze slaat scherptediepte-informatie op. Nadat je een foto hebt geschoten kun je bepalen welke gedeelten er scherp uitzien, welke wazig en welke vorm deze aannemen (circulair, lineair). Dit alles om de illusie van scherptediepte te creëren. Selfies schiet je met een 8 megapixelcamera. Tot slot komt de Honor 6X met een razendsnelle vingerafdrukscanner aan de achterkant en 3340 mAh batterij waarmee je moeiteloos het einde van de dag haalt.

De Honor 6X kent één keerzijde: ondanks dat het een vrij nieuwe telefoon is, wordt hij met Android 6.0 Marshmallow en EMUI 4.1 geleverd. Een update naar Android 7.0 Nougat en EMUI 5.0 is in de maak en wordt naar verwachting in de loop van het tweede kwartaal uitgerold. Wij hadden liever gezien dat hij standaard met de nieuwste Android-versie en skin werd geleverd.

Belangrijkste specificaties Honor 6X

 • Display: 5.5 inch LCD-display met Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels)
 • CPU: HiSilicon Kirin 655 met kloksnelheid van 2.1 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 3 GB RAM / 32 GB ROM
 • Camera: 12 en 2 megapixel achterop + 8 megapixel voorop
 • Accu: 3340 mAh
 • Besturingssysteem: Android 6.0 Marshmallow met EMUI 4.1
 • Prijs: 249 euro
Huawei P8 Lite (2017)

Huawei P8 Lite (2017)

Huawei P8 Lite (2017)

De Huawei P8 Lite (2017) probeert ons op het verkeerde been te zetten. De originele Huawei P8 en varianten verschenen immers al in 2015. De P8 Lite (2017) doet zich voor als de opvolger van de twee jaar oude P8 Lite, maar is dat wel zo? Het toestel heeft namelijk een complete facelift gekregen. De aluminium body heeft plaatsgemaakt voor glazen panelen. Zodoende heeft de P8 Lite (2017) meer weg van een concurrerend toestel in een ander (duurder) prijssegment: de Honor 8. De glazen backpanel is echter minder stootbestendig dan een metalen achterkant.

De Huawei P8 Lite (2017) heeft ook veel overeenkomsten met de eerder genoemde Honor 6X. Niet zozeer aan de buitenkant, maar onder de motorkap. Hij heeft namelijk dezelfde Kirin 655 chipset, 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan opslagcapaciteit. Het camerasysteem is ook bijna identiek, zij het dat de 2 megapixelcamera aan de achterkant ontbreekt. Scherptediepte toevoegen aan je foto’s is er dus niet bij. De vingerafdruksensor aan de achterkant is naar eigen zeggen 40 procent sneller dan zijn voorganger. Maar er zijn ook verschillen. De P8 Lite (2017) is echter wel een stuk compacter en verbergt minder vermogen onder de kap. Een ander groot verschil is dat de P8 Lite (2017) met de nieuwste Android-versie wordt geleverd: Android 7.0 Nougat en EMUI 5.0. Op dat punt heeft dit toestel duidelijk een streepje voor op de Honor 6X. Daarnaast is hij ook nog eens enkele tientjes goedkoper.

Belangrijkste specificaties Huawei P8 Lite (2017)

 • Display: 5.2 inch LCD-display met Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels)
 • CPU: HiSilicon Kirin 655 met kloksnelheid van 2.1 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 3 GB RAM / 32 GB ROM
 • Camera: 12 en 8 megapixelcamera
 • Accu: 3000 mAh
 • Besturingssysteem: Android 7.0 Nougat met EMUI 5.0
 • Prijs: 229 euro
Nokia 6

Nokia 6

Bonus: Nokia 6

De Nokia 6 ligt weliswaar nog niet bij ons in de winkels, maar dat duurt niet lang meer. Begin juni kunnen wij met de eerste Android-telefoon van Nokia aan de slag. Nokia is druk bezig om een comeback te maken op de smartphonemarkt. Daarvoor hebben de Finnen de handen ineengeslagen met HMD Global Communications. Deze laatste mag de komende tien jaar als enige partij smartphones op de markt brengen onder de noemer Nokia.

Nokia is geen vreemde op de telefoonmarkt. In de jaren negentig en begin eenentwintigste eeuw heeft het tal van populaire feature phones gelanceerd. De bekendste is wellicht de Nokia 3310. Deze verschijnt binnenkort en heeft een complete make-over gekregen. In het smartphonetijdperk hebben de Finnen diverse Windows-telefoons gepresenteerd. Dat bleek geen doorslaand succes. Ook de inlijving van de mobiele tak door Microsoft mocht niet baten. Na minder dan twee jaar schreef het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf de investering af. Ditmaal probeert Nokia het nogmaals, maar met één groot verschil: het heeft Windows Mobile verruild voor Android.

De eerste Android-smartphone werd begin dit jaar in China gelanceerd. Dat was de Nokia 6. Deze verschijnt binnenkort in ons land, inclusief twee kleine broertjes: de Nokia 3 en Nokia 5. De Nokia 6 is het interessantste toestel, omdat hij met de beste papieren komt. Denk onder meer aan een Full HD-scherm, 3 GB werkgeheugen, 16 megapixelcamera, NFC, vingerafdrukscanner en de nieuwste Android-versie. Bovendien is hij ook zeer scherp geprijsd: hij komt namelijk met een prijskaartje van 229 euro. Puur kijkend naar de specificaties krijgen we binnenkort een interessante middenklasser.

Belangrijkste specificaties Nokia 6

 • Display: 5.5 inch LCD-display met Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels)
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 430 met kloksnelheid van 1.4 GHz (octa-core)
 • Geheugen: 3 GB RAM / 32 GB ROM
 • Camera: 16 en 8 megapixelcamera
 • Accu: 3000 mAh
 • Besturingssysteem: Android 7.1. Nougat
 • Prijs: 229 euro

 

Wat vinden jullie van onze lijst? Zijn jullie het er mee eens, of zijn we één of meerdere toestellen vergeten? Willen jullie meer van dit soort lijstjes zien? Laat dan vooral een reactie achter onder dit bericht.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (3)
Ronald schreef op 29 mei 2017 om 13:15

Welke telefoon ook in deze lijst genoemd mag worden: Asus Zenfone 3 Max 5.2″. Geweldig apparaat voor nog geen € 200,=

Bas schreef op 29 mei 2017 om 16:56

Beetje een lange inleiding, maar goede lijst. Mis de toughphones tough. Samsung Galaxy Xcover 4 bijvoorbeeld. Mijn favoriet: de Honor 6 natuurlijk 😛
Maak ook maar eens lijstje met beste waterdichte smartphones (iPhone 7, S8).

René Dekker schreef op 29 mei 2017 om 16:58

Bedankt Bas! Goede suggestie. Daar gaan we mee aan de slag.

Meepraten? Geef hieronder je reactie