De 6 belangrijkste smartphone trends van 2019

De 6 belangrijkste smartphone trends van 2019

De ontwikkelingen binnen de smartphone industrie volgen elkaar in rap tempo op. We zien jaarlijks een gigantische hoeveelheid aan patent aanvragen. Dit jaar zat vol met smartphone innovaties en ook volgend jaar verwachten we bijzondere mobiele telefoon innovaties. Wat gaat er in 2019 gebeuren? Check de smartphone trends van 2019.

Dit jaar stond in het teken van de camera telefoons en vooral veel camera’s. De dual camera trend heeft zich dit jaar ontwikkeld naar drie tot vier. Een andere grote smartphone trend van 2018 was natuurlijk de nieuwste generatie fullscreen telefoons waarbij de selfie camera verstopt werd in de behuizing. Een kleur trend zette zich door vanuit 2017. Vorig jaar presenteerde veel smartphone fabrikanten een nieuwe kleur enkele maanden na de lancering. Ook dit jaar gebeurde dat regelmatig. Hiermee lijken fabrikanten een nieuwe impuls te willen geven aan een ‘oude’ telefoon. Wat gaan we in 2019 zien en welke mobiele telefoon trends kunnen we nu al noemen voor volgend jaar?

Dit zijn de smartphone trends in 2019:

1. Meer camera’s ook bij premium telefoons
2. Smartphone beeldschermen met een gat voor de selfie camera
3. Meer Special Edition vlaggenschepen van luxe (auto)merken
4. Betere camera telefoons voor het middensegment
5. 5G telefoons
6. Vouwbare telefoon

Belangrijkste smartphone trend van 2019

Een van de grootste trends binnen de smartphones uit 2019 betreft de hoeveelheid camera’s. Dit is tevens de meest nuttige trend voor de consument. Want dankzij deze trend wordt de compact camera steeds minder belangrijk. Nu al kan dat je het geld schelen van de compact camera aankoop. De camera smartphone wordt elk jaar weer beter en met meerdere camera’s ook veelzijdiger.

Huawei trapte deze trend af dit jaar met de lancering van de Huawei P20 Pro. In 2018 nog volgde er al verschillende belangrijke fabrikanten. LG lanceerde de LG V40 en ook Oppo presenteerde een mobiele telefoon met drievoudige hoofdcamera. Samsung stal dit jaar de show met het verrijken van het middensegment. Het Koreaanse merk presenteerde de Samsung Galaxy A7 2018 en Galaxy A9 2018. Telefoons met een aantrekkelijke prijs en respectievelijk drie en vier hoofdcamera’s. De trend is helemaal los en in 2019 verwachten we dan ook nog meer.

Meer dan vier hoofdcamera’s in smartphone van 2019

Huawei heeft al aangekondigd dat wij een premium smartphone gaan zien met vier hoofdcamera’s. Vermoedelijk de Huawei P30 of de Mate 30 later in 2019. We weten inmiddels ook dat Apple en Samsung nieuwe vlaggenschepen ontwikkelen met drie camera’s aan de achterkant. HMD Global gaat zelfs een stap verder en ontwikkelt een Nokia telefoon met wel vijf camera’s. De Nokia 9 PureView verwachten we aan het begin van 2019 en zal de cameratrend van 2019 een extra impuls geven.

Nokia 9 PureView abonnement

Mocht je vijf nog te weinig vinden? Dan hebben we goed nieuws, want in 2014 al vroeg LG een patent aan voor een beest van een camera telefoon met wel 16 camera’s.

2. Beeldscherm met gat: Infinity-O display

Klanten willen een steeds groter scherm in een kleinere behuizing. Fabrikanten lossen dat al sinds 2016 op. Met de lancering van de LG G6 zagen we in Nederland het eerste fullscreen toestel. In 2018 ging Apple een stap verder met een notch en inmiddels is die notch verkleint tot een druppelvormige inkeping (Huawei Mate 20).

In 2019 gaat deze trend door en wel in de vorm van een gat in het beeldscherm. Samsung en Huawei zullen dit jaar nog een telefoon presenteren met een mega beeldscherm en ultra dunne randen. De selfie camera zit letterlijk in het scherm. Want een gat in het scherm biedt ruimte aan de camera. Steeds meer smartphone merken zullen het voorbeeld van de grote twee volgen.

Huawei Infinity-O FullView-O

Derde smartphone trend 2019: Special Edition telefoons

In 2018 werden er opvallend veel Special Edition smartphones gelanceerd. Ook in deze trend heeft Huawei een prominente rol. De Chinese fabrikant lanceerde jaarlijks al een Special Edition Porsche Design vlaggenschip. Dit jaar echter zijn er twee modellen verschenen. Eerst zagen we de Huawei Mate RS Porsche Edition en later in hetzelfde jaar de Porsche Design Huawei Mate 20 RS. Beide super krachtige vlaggenschepen met een uniek ontwerp en drie krachtige Leica camera’s. De prijs van deze telefoons ligt extra hoog.

Het succes van de samenwerking tussen Huawei en Porsche ging niet ongezien en Oppo lanceerde dit jaar de Oppo Find X Lamborghini Edition. Deze week bleek ook dat OnePlus gaat samenwerken met een hip en duur automerk, namelijk McLaren. Er zijn genoeg exclusieve merken over waardoor 2019 een jaar wordt vol Special Edition smartphones.

Porsche Design Huawei Mate RS

4. Camera telefoons voor het middensegment

In het middensegment tref je al vaker goede camera telefoons aan. De Nokia 7 Plus heeft twee krachtige Carl Zeiss lenzen en maakt prachtige foto’s. De Motorola Moto Z3 Play is een flinterdunne telefoon met een krachtig camera duo. Samsung ging dit jaar zelfs een stap verder en presenteerde de Samsung Galaxy A7 2018 met drie hoofdcamera’s en een prijs van nog geen 350 euro. De camera’s zijn nog lang niet te vergelijken met die van het premium segment. Maar deze smartphone trend zal zich in 2019 doorzetten. Volgend jaar verwachten we meer en meer camera smartphones in het middensegment. Daarbij zijn drie camera’s geen uitzondering meer.

Nokia 7 Plus

Reken jezelf alleen niet te snel rijk, want meer is niet per definitie beter. Je maakt vaker foto’s met de primaire camera en de andere zijn daarbij een extra. Zoek je een camera telefoon en ben je iemand die niet veel uitprobeert? Dan kun je bijvoorbeeld beter kijken naar een telefoon met een primaire camera met grotere lens dan een smartphone met meer camera’s.

5. 5G telefoons

5G wordt vanaf volgend jaar een ware hipe in de telefonie en voor smartphones. De opvolger van 4G is het vijfde netwerktype en wordt 5G genoemd. In Nederland moeten de frequenties voor het 5G netwerk nog geveild worden, maar in Amerika en Zuid-Korea verwachten we in 2019 al de eerste ‘landelijke’ 5G netwerken. In de smartphone industrie is 5G dan ook HOT! Je zal geen enkel zelf respecterend smartphone merk tegen komen dat geen 5G telefoon in de nabije toekomst zal lanceren. De race voor de eer om als eerste een 5G smartphone te lanceren is al begonnen. Samsung presenteert vermoedelijk een premium Galaxy S10 model met 5G ondersteuning. Landgenoot LG heeft al lang geleden aangekondigd samen met een grote Amerikaanse provider de eerste 5G telefoon te presenteren. Anderzijds doet ook Huawei mee aan de 5G trend. De Chinese onderneming is ook een van de grote namen achter de ontwikkeling van het 5G netwerk.

Verwacht veel nieuwe telefoons met 5G ondersteuning in het hogere smartphone segment. Helaas heeft de gemiddelde Nederlander hier niets aan, want onze providers houden het in 2019 nog op het landelijk 4G netwerk. Al zal je merken dat de gemiddelde download snelheid volgend jaar flink zal stijgen dankzij nieuwe 5G technieken die langzaam maar zeker geïmplementeerd worden.

6. Vouwbare telefoon

Wie heeft er nog niet van de vouwbare telefoon gehoord? Bijna niemand toch meer. Wist je dat er al een werkend model is? Terwijl Samsung en Huawei elkaar de loef wilden afsteken ging een onbekend merk Flexpai er met de eer van de eerste vouwbare smartphone vandoor. Helaas is het onwaarschijnlijk dat deze telefoon in Nederland beschikbaar word. Wij zullen tot volgend jaar moeten wachten voor de eerste vouwbare telefoon.

Het wachten op de vouwbare telefoon wordt volgend jaar vrijwel zeker beloond. Zowel Huawei als Samsung staan op het punt om een de nieuwste generatie smartphones te lanceren. Verwacht een flinke behuizing met 4 tot 5 inch beeldscherm dat je kunt uitvouwen tot een soort tablet met een omvang van 7 tot 8 inch. De specificaties van deze vouwbare telefoons zijn vergelijkbaar met de laatste vlaggenschepen. Je kunt dus rekenen op een krachtige Kirin 980 processor voor Huawei en de Exynos 9820 processor bij Samsung. Over de prijs is weinig bekend behalve dat de eerst vouwbare smartphones niet goedkoop zullen zijn.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie