De 5 beste features van de BlackBerry Motion

De 5 beste features van de BlackBerry Motion

De BlackBerry Motion is de nieuwste toevoeging aan het assortiment van de BlackBerry. Sinds begin december is deze topper verkrijgbaar in ons land. In dit artikel staan we stil bij de 5 beste features van het toestel.

Er was ooit een tijd dat BlackBerry-telefoons niet weg te denken waren uit het Nederlandse straatbeeld. Het leek haast wel alsof iedereen met een smartphone van de Canadese telefoonmaker rondliep. De toestellen van BlackBerry hadden twee grote voordelen ten opzichte van de concurrentie. Allereerst hadden ze een fysiek toetsenbord onder het scherm. Smartphonegebruikers die een broertje dood hadden aan een touchscreen -een trend die doorbrak bij het grote publiek door de lancering van de iPhone 2G- waardeerden dit qwerty-toetsenbord. Daarnaast waren alle BlackBerry-telefoons standaard uitgerust met BlackBerry Messenger (BBM). Als je een abonnement had op deze communicatiedienst, kon je onbeperkt sms-achtige berichten versturen naar andere BlackBerry-gebruikers. In een tijd dat WhatsApp en Telegram nog niet doorgebroken waren bij het grote publiek en voor iedere sms betaald moest worden, was dit een fantastisch alternatief.

De hoogtijdagen van weleer liggen inmiddels achter ons. Vandaag de dag moet je goed rondkijken om iemand tegen het lijf te lopen met een BlackBerry-telefoon. Het Canadese technologiebedrijf -dat tot 2013 nog Research In Motion (RIM) heette- voerde eind 2015 een charmeoffensief om iedereen weer warm te laten lopen voor BlackBerry. Toen lanceerde het de BlackBerry Priv. Wat hem zo bijzonder maakte was dat niet op het besturingssysteem BlackBerry 10 draaide, maar op Android 5.1 Lollipop.

De BlackBerry Priv was de eerste en tegelijkertijd de laatste Android-telefoon die BlackBerry uitbracht. Daarna nam TCL het stokje over. De elektronicafabrikant uit China heeft het exclusieve recht om in de VS en Europa nieuwe smartphones op de markt te brengen met het BlackBerry-logo. In Aziatische lanceren regionale bedrijven als Optiemus en BB Merah Putih de nieuwste BlackBerry-telefoons, zoals de BlackBerry Aurora. Sinds beide partijen de handen ineen hebben geslagen, hebben we diverse nieuwe BlackBerry-telefoons gezien. Denk aan de BlackBerry DTEK50, BlackBerry DTEK60 en BlackBerry KEYone.

De nieuwste toevoeging aan de BlackBerry-collectie is de BlackBerry Motion. Het is een telefoon met een strak design die zich duidelijk richt op de zakelijke professional in het bedrijfsleven die geen duizend euro of meer wil uitgeven aan een mobiele telefoon. Hij kost namelijk maar een fractie van dit bedrag: 469 euro om precies te zijn. Voor dat geld krijg je een imponerende middenklasser. Wat hem zo bijzonder maakt? In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de 5 beste features van de BlackBerry Motion.

BlackBerry Motion

1. Op-en-top beveiliging

Nu TCL hier in Europa verantwoordelijk is voor het design en de productie van nieuwe BlackBerry-telefoons, wil dat nog niet zeggen dat het over en uit is voor BlackBerry. Het in Waterloo gevestigde bedrijf focust zich tegenwoordig op de ontwikkeling en onderhoud van beveiligingssoftware voor mobiele apparaten. Er gaan weliswaar geruchten de ronde over een nieuw, extra beveiligd besturingssysteem genaamd BlackBerry Secure, maar zover is nog niet. De BlackBerry Motion draait op Android 7.1.2 Nougat met de beveiligingspatch van november 2017 en beschikt over een breed scala aan beveiligingsopties.

De beveiligingssoftware van de BlackBerry Motion is door BlackBerry ontwikkeld. Daarmee spelen de Canadezen handig in op de behoefte van managers die zeker willen weten dat hun bedrijfsgevoelige informatie extra goed is beveiligd. Allereerst is er DTEK by BlackBerry. Deze app geeft je een overzicht van alle beveiligingsissues die nog aandacht nodig hebben. Als je bijvoorbeeld geen pincode of vingerafdruk hebt ingesteld, krijg je het advies om dit alsnog te doen. En als je externe bronnen hebt ingeschakeld -daarmee kun je apps buiten de Google Play Store om downloaden en installeren- krijg je de aanbeveling om deze optie uit te schakelen. Puntsgewijs controleert de app hoe goed jouw telefoon en de data op het toestel beveiligd zijn. Mocht je één of meerdere aandachtspunten tegenkomen, dan kun je die rechtstreeks vanuit de app regelen.

Een tweede beveiligingsoptie die BlackBerry heeft ingebouwd heet Locker. Locker kun je het beste vergelijken met een kluis. Daar bewaar je je belangrijkste documenten en andere gevoelige informatie in zodat alleen jij toegang tot deze data hebt. Bij een traditionele kluis moet je een cijfercombinatie invoeren, bij Locker volstaat een vingerafdruk of pincode. Als je slim bent gebruik je hiervoor een andere code dan de ontgrendelingscode. Mocht iemand er in slagen om je telefoon te ontgrendelen, dan kan hij niet bij de bestanden in de Locker. Naast documenten kun je ook foto’s en video’s in de kluis plaatsen. Het enige dat je hoeft te doen is deze media opzoeken en ze als ‘privé’ markeren. Dan worden ze uit de (openbare) galerij verwijderd en naar de kluis verplaatst.

Wil je niet dan anderen over je schouder meekijken terwijl je met je telefoon bezig bent? Dan is Privacy Shade de oplossing voor jou. Op een kleine balk na maak je hiermee het hele scherm zwart. Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin dit handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je alleen een specifieke regel uit een belangrijke e-mail aan iemand wil laten zien maar niet de rest van de inhoud. Of als je niet wil dat anderen kunnen zien welke site je bezoekt. Of als je je bankrekeningnummer aan iemand moet tonen, maar hem of haar niet wil laten zien wat het saldo is. Met Privacy Shade is dat een fluitje van een cent. Je bepaalt zelf hoe groot de balk is waarvan de content zichtbaar is en de mate van transparantie van de zwarte kleur.

Wachtwoorden veilig en centraal opslaan doe je met BlackBerry Password Keeper. Alle toegangscodes voor specifieke diensten, websites en apps vind je hier. Qua functionaliteit kun je deze feature vergelijken met Smart Lock van Google. Als je een site bezoekt waar je moet inloggen, dan vult BlackBerry Password Keeper het bijbehorende wachtwoord automatisch voor je in. Het is dus niet nodig om tientallen wachtwoorden en inlogcodes te onthouden.

Tot slot is er nog de vingerafdrukscanner. De meeste telefoons die tegenwoordig worden uitgebracht zijn uitgerust met deze sensor, maar dat geldt niet voor BlackBerry. Zo hebben de BlackBerry Leap, BlackBerry Passport en BlackBerry DTEK50 geen vingerafdrukscanner. De allernieuwste toestellen zoals de BlackBerry KEYone en BlackBerry Motion gelukkig wel. Bij de Motion is dus in de Home-knop verwerkt. Een fysieke thuisknop is ook een unicum voor een BlackBerry-telefoon, maar niet zo belangrijk dat we hem uitroepen tot een topfeature.

Zoals je ziet kun je met een gerust hart alle belangrijke data toevertrouwen aan de BlackBerry Motion. Beveiliging houdt immers niet op bij het vergrendelingsscherm. Dat heeft BlackBerry goed in de smiezen. Als je dus een smartphone met een breed palet aan beveiligingsopties zoekt, ben je bij de BlackBerry Motion aan het juiste adres.

BlackBerry Motion

2. Waterdicht design

Waterdichte smartphones. We zien ze gelukkig steeds vaker, maar het is anno 2017 nog altijd geen gemeengoed. En vind je een telefoon die tegen een spatje water kan, dan is het vaak een peperduur, high-end vlaggenschip waar je de hoofdprijs voor moet betalen. Een ander nadeel is dat waterdichte telefoons vaak de hoofdtelefoonaansluiting missen. En als we ergens een hekel aan hebben, is het wel dat je door de fabrikant gedwongen wordt om een nieuwe headset aan te schaffen. Zeker als deze oplossing gepaard gaan met allerlei nadelen (korte batterijduur, extra kabels, oordopjes die je kwijtraakt).

Goed nieuws: de BlackBerry Motion is waterdicht. De middenmoter is IP67 gecertificeerd. Dat houdt in dat je hem een half uur lang volledig onder water kunt dompelen bij een diepte van maximaal één meter. Bij niet-stromend zoetwater uiteraard, de laboratoriumomstandigheden waarmee smartphonefabrikanten testen. De BlackBerry Motion is de allereerste waterdichte telefoon met de BlackBerry-stempel. Zoals we al gezegd hebben hoef je er voor dit toestel geen 700 euro of meer te betalen. Daarmee is de Motion een betaalbaar alternatief voor wie een waterbestendige telefoon zoekt. Wat we zeker niet mogen vergeten is dat hij ook een audio-ingang heeft voor je oordopjes of hoofdtelefoon. Je hoeft dus niet tientallen euro’s uit te trekken voor een nieuwe headset. We hopen dat de BlackBerry Motion de opmaat is voor TCL om in de toekomst meerdere waterdichte toestellen te maken.

De waterbestendigheid is niet het enige aspect dat we waarderen aan het design. Het frame is gemaakt van aluminium. Daarvoor voelt hij lekker stevig aan als je hem vastpakt. De achterkant is bestaat uit een paneel dat geëtst is met een laser en afgewerkt met soft touch coating. Daardoor ligt hij bijzonder prettig in de hand. Een leuk detail is dat de hoofdcamera verwerkt is in een vlak dat gemaakt is van polycarbonaat. Waarom plastic? Om verschillende redenen. Allereerst omdat deze materiaalkeuze een leuke afwisseling is in het algehele ontwerp. Maar er zijn ook praktische redenen. Plastic laat draadloze signalen door die je nodig hebt om te kunnen bellen, sms te versturen of mobiel internetten. En mocht de telefoon ooit per ongeluk uit je handen glippen en op de plastic rand landen, dan vangt dit een deel van de impact van de val op. Plastic absorbeert deze schok beter dan metaal.

BlackBerry Motion

3. Indrukwekkende batterijduur

Als we ergens treurig van worden, is het wel een telefoon waarvan de batterijduur te wensen over laat. Niets is zo vervelend als een smartphone die halverwege de dag er al de brui aan geeft. Zeker als je nagaat dat de mobiele telefoon voor steeds meer toepassingen in het alledaagse leven wordt gebruikt. Je kunt er mee reizen met het openbaar vervoer, maar ook bijvoorbeeld je boodschappen betalen. We lopen ook al lang niet meer rond met een walkman of mp3-speler om naar onze favoriete muziek te luisteren. Sommigen gebruiken hun toestel om te gamen of video’s te kijken tijdens het reizen. Of wat als je snel even wat informatie moet opzoeken op internet? Met een smartphone is dat een eitje. En mocht je ooit bij een ongeluk betrokken zijn en foto’s willen schieten van de schade, dan is een smartphone onmisbaar. Kortom, een leven zonder smartphone is bijna ondenkbaar.

Als je ineens met een lege telefoon staat, kan dat dus heel vervelend zijn. Vroeger kon je vrij eenvoudig een reservebatterij pakken om de lege accu te vervangen. Dat kan tegenwoordig niet meer bij de meeste telefoons. De enige oplossing is een batterij met voldoende accucapaciteit waarmee je de hele dag vooruit kunt. En dat heeft de BlackBerry Motion. Het vermogen van de batterij is maar liefst 4000 mAh. Dat is meer power dan de meeste vlaggenschepen tegenwoordig hebben. Zo moet de Nokia 8 genoegen nemen met een 3090 mAh batterij en komt de accu van de Samsung Galaxy Note 8 niet verder dan 3300 mAh.

Een grote batterij is fijn, maar wat als deze nou onverhoopt bijna aan het einde van zijn Latijn is? ‘Dan duurt opladen natuurlijk hartstikke lang’, denk je nu misschien. Niets is minder waar bij de BlackBerry Motion. De accu ondersteunt namelijk Quick Charge 3.0, een snellaadtechniek die ontworpen is door Qualcomm. Opladen gaat hierdoor razendsnel. Een half uurtje aan de oplader is al voldoende om de accu voor 35 procent op te laden. Na een uur is hij al voor driekwart vol. Na anderhalf is hij volledig opgeladen. Zelfs als je weinig tijd hebt, hoef je hem maar even aan de oplader te hangen om er weer uren tegenaan te kunnen.

Mocht je geen oplader bij de hand hebben, dan kun je het stroomverbruik van de BlackBerry Motion terugdringen met een optie die Stroomcentrum heet. Hier kun je onder meer de maximale schermhelderheid bijstellen, maar ook adaptieve helderheid inschakelen of de tijd voordat het toestel in de slaapstand schiet beperken. Hoelang je werkdag ook duurt, met de BlackBerry Motion haal je moeiteloos de eindstreep. En als je er een beetje zuinig omspringt, pers je er misschien wel anderhalve dag tot twee dagen uit.

BlackBerry Motion

4. Convenience Key

Heb je bepaalde apps of toepassingen die je regelmatig gebruikt? Zijn er bepaalde personen die je het liefst dagelijks zou willen bellen? Of wil je even snel de zaklamp inschakelen om het sleutelgat van de voordeur in het donker te vinden? Daarvoor moet je door allerlei menu’s en apps spitten om deze specifieke functie te activeren. Met de Convenience Key is het een fluitje van een cent.

De Convenience Key of Sneltoets is een extra fysieke knop aan de zijkant van de BlackBerry Motion. Hier kun je drie apps of smartphonetoepassingen aan koppelen. Snel een berichtje versturen met WhatsApp of de zaklamp aanzetten is geen enkel probleem. Met een druk op de Convenience Key verschijnt er aan de zijkant van het scherm een venster waar je de specifieke app of systeemactie kunt selecteren. Welke dat zijn bepaal je zelf via het instellingenmenu van de Sneltoets. De Convenience Key is te herkennen aan de geribbelde structuur aan de bovenkant van de knop. Zo vind je hem dus eenvoudig als je met je vinger over de zijkant van de telefoon streelt. Hem verwarren met de aan/uitknop -die een glad oppervlak heeft- is er dus niet bij.

Nieuw is de Convenience Key zeker niet. Herinner je je de Honor 7 of Honor 8 nog? Beide toestellen hadden een zogeheten Smart Key. Bij de Honor 7 vond je deze aan de linkerkant van de telefoon, bij de Honor 8 was deze in de vingerafdrukscanner aan de achterkant verwerkt. Ook daar gold dat je favoriete app of systeemactie slechts een druk op de knop van je verwijderd was.

5. Handige features voor de camera

Aan de achterkant van de BlackBerry Motion vinden we een 12 megapixelcamera met features als Phase Detection Autofocus (PDAF), High Dynamic Range (HDR), elektronische beeldstabilisatie (EIS), f/2.0 diafragma en dubbele LED-flitser. De foto’s die je schiet kun je creatief aankleden door ze een filter mee te geven. Zo voeg je in een handomdraai een zwart-witeffect of sepia-effect toe aan je plaatjes om ze die unieke, old school en vintage uitstraling te geven. Zelfportretten schiet je met een 8 megapixel selfiecamera.

Ben je heel bedreven met spiegelreflexcamera’s en wil je totale controle over het eindresultaat van je foto’s? Dan is er de ‘Handmatige beheermodus’, of kortweg Pro-modus. Daarmee geef je bijvoorbeeld aan hoeveel de belichtingscorrectie moet bedragen, met welke ISO-waarde je wil werken en wat de gewenste witbalans is. Uiteraard kun je dit ook allemaal overlaten aan de camerasoftware. Wil je mooie, schokvrije video’s opnemen? Dan is het goed om te weten dat je met de BlackBerry Motion 4K-video’s kunt opnemen met een frameratesnelheid van 30 fps. Let wel: de videostabilisatie werkt alleen als je Full HD-video’s schiet.

Als we het over een smartphonecamera hebben, dan hebben we het veelal over de zaken die we zojuist hierboven hebben beschreven. De BlackBerry Motion tovert nog een aantal trucs uit de hoge hoed. Zo is de hoofdcamera uitgerust met een aantal slimme foefjes die zakelijke gebruikers wel zullen waarderen. Eén daarvan is de Scanner. Deze optie vind onder het tabblad Modus.

Wie voor zijn werk regelmatig de deur uitgaat, krijgt waarschijnlijk om de haverklap een visitekaartje met daarop de belangrijkste contactinformatie van je gesprekspartner. Deze kun je eenvoudig toevoegen aan je lijst van contactpersonen in BlackBerry Messenger (BBM) door er een foto van te maken. De camera herkent namelijk het lettertype en zet de letters om in karakters op de telefoon. Je hoeft dus niet zelf de informatie van het visitekaartje over te schrijven. Dat is allemaal te danken aan een softeware feature die Optical Character Recognition (OCR) heet. Dit werkt niet alleen bij business cards, maar ook bij een PowerPoint-presentatie, Word-document of aantekeningen die op een whiteboard zijn gemaakt. Voordat je een foto maakt moet je niet vergeten om eerst het juiste format te selecteren in de Scanner-modus.

Heb je foto’s die je lokaal wil opslaan in de kluis? Met de Locker-modus worden foto’s niet geüpload naar clouddiensten als Google Foto’s, Microsoft OneDrive of Dropbox. Ze worden ook niet in de Galerij-app opgenomen. In plaats daarvan vind je ze alleen in je Locker. Locker-modus activeer je door foto’s met de vingerafdruksensor te schieten. Je hoeft de Home-knop daarvoor niet daadwerkelijk in te drukken. Je vinger er op leggen als je een foto schiet is al voldoende. Voordat deze feature werkt moet je hem uiteraard eerst activeren in de camera-instellingen.

Tot slot

Dit waren in onze ogen de 5 beste features van de BlackBerry Motion. Hij is vanaf nu verkrijgbaar bij de welbekende verkoopkanalen. Het prijskaartje dat aan deze middenklasser hangt bedraagt 469 euro. De beste aanbiedingen voor de BlackBerry Motion vind je uiteraard hier op Telefoonabonnement.nl.

BlackBerry Motion

Bekijk het laatste nieuws over Blackberry:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie