366 miljoen telefoons verkocht in tweede kwartaal 2017

366 miljoen telefoons verkocht in tweede kwartaal 2017

De telefoonverkoop zit in de lift. In het tweede kwartaal van 2017 werden maar liefst 366.2 miljoen telefoons verkocht. Dit is een flinke toename ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder. De groei is vooral ontstaan door de opkomst van smartphones in bepaalde Aziatische landen.

Dat meldt marktonderzoeker Gartner.

In het tweede kwartaal van 2017 zijn maar liefst 366.2 miljoen telefoons over de (digitale) toonbank gegaan. Dat valt te lezen in een gisteren gepubliceerd rapport van marktonderzoeker Gartner. Dit bedrijf houdt zich bezig met het schetsen van de ontwikkelingen in de telefoonindustrie. Het resultaat over het tweede kwartaal van de huidige jaargang is een verbetering van 6.7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Android besturingssysteem was op maar liefst 87.7 procent van deze telefoons te vinden terwijl diens aartsrivaal, iOS, op 12.1 procent van de toestellen te vinden was. Anshul Gupta, onderzoeker bij Gartner, wijdt uit over deze percentages in een schriftelijke reactie.

Aziatische landen in opkomst

Volgens hem is de dominante positie van Android voornamelijk te danken aan diens populariteit in enkele opkomende economieën. Deze economieën vindt je voornamelijk in Azië. Hier is de vraag naar betaalbare toestellen immens toegenomen dankzij het gestegen gemiddelde inkomen. Wel voorziet Gupta enkele problemen aan de horizon ontstaan. Volgens hem ondervinden veel fabrikanten, waaronder LG en HTC, hinder van het gebrek aan betrouwbare componenten. Volgens hem wordt het voor deze fabrikanten steeds lastiger om voldoende componenten beginnen te krijgen waardoor voorraden slinken. Hierdoor zouden de telefoonverkopen de komende tijd weleens kunnen afnemen. Naar verluidt gaan grote fabrikanten als Samsung en Apple hier geen last van krijgen.

Wie is de grootste?

We zien in de verkoopaantallen afgesplitst naar fabrikant dat Samsung heer en meester is. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 22.5 procent. Een stabiele voortzetting van het percentage een jaar geleden. Apple volgt op een tweede plek met een marktaandeel van 12.1 procent. Hierbij is het aandeel enigszins afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Wel verwacht men dat Apple de komende tijd wederom een inhaalslag gaat maken omdat relatief oudere iPhone toestellen zoals de iPhone SE steeds meer verkocht worden in Aziatische markten. De derde fabrikant mondiaal is Huawei. Deze fabrikant scoort dit jaar met zijn Huawei P10-serie. De rest van de top vijf wordt ingedeeld door Oppo en Vivo. Dit zijn voor ons relatief onbekende fabrikanten. In China vinden toestellen van deze fabrikanten echter gretig aftrek.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie