315 miljoen smartphones wereldwijd, stijging 8,9%

315 miljoen smartphones wereldwijd, stijging 8,9%

Een nieuwe rapport van TrendForce laat zien dat de productie van smartphones wereldwijd met 8,9% is gestegen tussen het eerste en tweede kwartaal van 2016. Het rapport meldt dat er 315 miljoen smartphones zijn geproduceerd en de markt herstellende is.

Productie smartphones wereldwijd

Er worden 315 miljoen smartphones wereldwijd geproduceerd. Marktonderzoeksbureau TrendForce onderzocht de productie van smartphones wereldwijd. In Q2 van 2016 werden er meer smartphones geproduceerd in de wereld dan het eerste kwartaal. De productie is 8,9% gestegen ten opzichte van Q1 2016. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2015 is de productie 3,2%, gestegen.

Top 6 Smartphone merken Q1 en Q2 2016

Leiders Samsung & Apple

Samsung’s smartphone productie daalde licht met 5% in Q2 van 2016. De Zuid Koreaanse fabrikant produceerde ongeveer 77 miljoen smartphones. Voordat de vlaggenschepen Galaxy S7 en S7 Edge in de winkel lagen was het merk afhankelijk van de Galaxy J serie. De J-serie staat bekend om zijn hoge prijs-kwaliteitverhouding. Toch waren de verkoop cijfers van de Galaxy S7 en S7 Edge nog stevig in het tweede kwartaal. Het volgende vlaggenschip verwachten we 2 augustus, de Samsung Galaxy Note 7.

Smartphones wereldwijd

Apple’s productievolume stijgt zelfs 13%. De stijging wordt vooral ondersteund door de sterke iPhone SE verkopen. Van de iPhone SE zijn ongeveer 9 miljoen eenheden geproduceerd en de totale productie van Apple is ongeveer 48 miljoen smartphones wereldwijd in het tweede kwartaal van 2016.

Analist Avril Wu geeft aan dat de verkoopcijfers van de iPhone SE niet uitzonderlijk zijn geweest. Met name doordat Chinese smartphone merken sterk concurreren in de markt van mid-range apparaten. De iPhone SE heeft Apple wel geholpen de omzet overeind te houden tot de lancering van de volgende smartphone, de iPhone 7.

iPhone SE

Chinese smartphone merken

Vooral Chinese merken zien we stijgen in het aandeel van smartphones wereldwijd. Zij genieten van smartphone subsidies door binnenlandse telecomoperators. De binnenlandse vraag naar smartphones is hierdoor sterk toegenomen. Daarnaast pikken de Chinese merken ook nog een graantje mee uit Noord-Amerika en de opkomende markten. De merken hebben optimaal genoten van de belangrijkste factoren, waardoor de groei in verkoop van smartphones wereldwijd is gestegen.

Top 5 Smartphone merken China

De gecombineerde productie van de Chinese merken in het tweede kwartaal bereikte 139 miljoen eenheden, een stijging van 13,8% ten opzichte van het vorige kwartaal,” verteld TrendForce smartphone analist Avril Wu in het persbericht van TrendForce. “Voor het tweede opeenvolgende kwartaal, is het gecombineerde volume van de Chinese merken groter dan het gecombineerde volume van de twee toonaangevende internationale merken, Samsung en Apple. Verder is de volumegroei van de respectieve Chinese merken naar verwachting boven het mondiale gemiddelde in het derde kwartaal.

Nummer drie in de wereld Huawei

Hoewel het marktaandeel van Huawei licht daalt, stijgt de productievolume in het tweede kwartaal met 7,4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Huawei produceert nog net geen 29 miljoen smartphones. Het Chinese merk zit nu veilig op de derde plaats want de productie van nummer vier, OPPO, zit ruim 10 miljoen stuks lager.

TrendForce heeft zijn verwachting van de jaarlijkse smartphone productie van Huawei naar beneden bijgesteld. Het onderzoekbureau verwacht dat de verkoop van het vlaggenschip de Huawei P9 daalt wanneer concurrerende Chinese merken hun producten lanceren.

Huawei P9

In eigen land weet Huawei zijn sterke koppositie wel te behouden maar het aandeel daalt licht. De koploper in China moet marktaandeel prijsgeven aan Lenovo en Xiaomi. Lenovo kennen we van de nieuwe Moto Z en natuurlijk de eerste Google Tango telefoon Phab 2 Pro.

Stijgende productie LG

Ondanks tegenvallende verkoopcijfers van de LG G5, steeg de productie van LG naar ongeveer 17 miljoen stuks. Daarmee produceerde de landgenoot van Samsung ongeveer 13% meer dan in Q1 2016. Het nieuwe vlaggenschip de LG V20 zal echter pas aan het einde van het derde kwartaal worden gelanceerd. Waardoor de productievolume voor LG in het tweede helft van 2016 onder druk staat.

Kracht van China

Terwijl TrendForce de productievolume van Huawei naar beneden bijstelt zien we OPPO en Vivo juist groeien. Het onderzoeksbureau verwacht voor beide merken sterke prestaties in het derde kwartaal.

Wu wijst op enkele factoren voor het succes van OPPO en Vivo. Beide merken concentreren hun activiteiten in China waar hun grootste kracht ligt. De twee behouden hun groei momentum door uitbreiding van hun netwerken. OPPO ontwerpt zijn producten volledig naar de behoeften en voorkeuren van de gebruikers, zoals het uitstekend ontvangen vlaggenschip OPPO R9.
Vivo onderscheidt zich met name door hardware-upgrades zoals de Vivo’s Xplay 5. Het merk lanceerde de eerste smartphone met 6 GB geheugen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie