2019 wordt het jaar van de opvouwbare telefoons

2019 wordt het jaar van de opvouwbare telefoons

De belangrijkste smartphone trend van 2019 is nu al duidelijk, opvouwbare smartphones. In korte tijd hebben de belangrijkste fabrikanten hun eerste vouwbare telefoon gepresenteerd. Samsung presenteerde de luxe en camera rijke Samsung Galaxy Fold en Huawei verscheen met de flinterdunne Huawei Mate X. Afgelopen jaren lieten we al verschillende patenten zien van deze nieuwe technologie en in 2019 is het dan eindelijk zo ver, de nieuwste generatie smartphones is voorzien van een vouwbaar beeldscherm.

Tijdens het Mobile World Congress 2019 zie je op de stand van bijna iedere smartphone fabrikant wel een vouwbare telefoon of concept daarvan. Samsung en Huawei stelen echter de show met hun eerste vouwbare telefoons. Beide merken hebben een ander idee over dit concept. De Galaxy Fold vouwt het scherm dubbel naar binnen. De behuizing beschermt het grote vouwbare scherm. Voor optimaal gebruikersgemak heeft Samsung de Fold ook een tweede scherm gegeven. Hierdoor kun je de vouwbare smartphone ook in ingevouwen situatie gebruiken. De Huawei Mate X echter, vouwt naar buiten. Het scherm is in eerste instantie om de behuizing heen gevouwen en vouwt uit tot een tablet formaat. Omdat het scherm om de telefoon heeft vouwt krijg je twee zijdes. Het scherm is hierdoor minder beschermd, maar de telefoon is wel dunner.

Samsung Galaxy Fold

Jaren lang hoorden we allerlei geruchten over de vouwbare Samsung. Na al die tijd is het vlaggenschip dan eindelijk officieel. De vouwbare Samsung Galaxy Fold is uitgerust met een groot 7,3 inch Dynamic AMOLED scherm dat zichzelf naar binnen vouwt wanneer je klaar bent om de Samsung telefoon in je zak te stoppen. De geavanceerde smartphone gaat april in de verkoop en dan koop je de Samsung Galaxy Fold zo’n 1.980 dollar (reken op 2000 euro). Daarvoor krijg je meer camera’s dan je ooit zal gebruiken, erg veel geheugen en vlaggenschip specificaties.

De Samsung Galaxy Fold is voorzien van de razend snelle Qualcomm Snapdragon 855 processor met 12 GB werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Je kun op allerlei manieren selfies maken dankzij de in totaal drie selfie camera’s. De drievoudige hoofdcamera bestaat net zoals de Samsung Galaxy S10 uit een 16 megapixel camera in combinatie met twee 12 megapixel camera’s. De vouwbare smartphone behoort hiermee tot de absolute top in camera smartphones. Je kunt lang genoeg vooruit met de Fold dankzij de flinke 4.380 mAh batterij. De accu is in twee delen verdeeld en ondersteunt draadloos opladen.

Samsung Galaxy Fold abonnement

Huawei Mate X

Huawei heeft een totaal andere visie op het concept vouwbaar. Terwijl de Samsung Galaxy Fold een beeldscherm heeft dat zich naar binnen vouwt, heeft de Huawei Mate X een groot scherm dat naar buiten vouwt. Het grote scherm bevind zich ook volledig aan de buitenkant. Het voordeel is dat de Huawei Mate X flinter dun is in vergelijking tot de Samsung. Daarentegen is de Mate X wel wat kwetsbaarder.

De Huawei Mate X heeft is een tablet en telefoon. Het toestel heeft een langwerpige behuizing waaraan het grote 8 inch beeldscherm is bevestigd. De behuizing dient als grip wanneer je het beeldscherm helemaal uitgevouwen hebt. Wanneer je het 8 inch scherm om de telefoon heen vouwt. Dan krijg je aan beide zijdes een scherm. Aan de ene kant een 6,6 inch scherm zonder bezels en aan de andere kant het 6,3 inch scherm met de behuizing (grip). De vouwbare Huawei telefoon is daardoor veel slanker dan de Samsung.

Huawei Mate X abonnement

De premium Huawei Mate X heeft natuurlijk vlaggenschip specificaties. De krachtige vouwbare smartphone is voorzien van de nieuwste Kirin 980 processor. De telefoon ondersteunt ook 5G connectiviteit. Een flinke 4.500 mAh accu zorgt ervoor dat je eenvoudig een tot twee dagen met de smartphone op pad kunt zonder opladen. In de langwerpige behuizing vind je drie camera’s die je zowel voor je normale foto’s als selfie foto’s kunt gebruiken. Het drietal is vermoedelijk gelijk aan de drie Leica camera’s van de Huawei Mate 20 Pro. De Huawei Mate X is daarmee ook een uitmuntende camera telefoon en misschien wel de allerbeste selfie smartphone.

De Huawei Mate X is zelfs duurder dan Samsung Galaxy Fold. De Chinese fabrikant heeft de prijs van haar vouwbare telefoon op 2.299 euro gezet. De nieuwe generatie Huawei telefoons zal in de zomer van dit jaar in de verkoop gaan. Je kunt alvast beginnen met sparen.

De andere opvouwbare telefoons

Tijdens het Mobile World Congress 2019 is er niet alleen aandacht voor de vouwbare Huawei en Samsung.

Vouwbare Oppo telefoon

De Chinese fabrikant Oppo laat ook een opvouwbare telefoon zien. Het concept van de vouwbare Oppo telefoon lijkt veel op dat van de Huawei Mate X. We weten helaas weinig tot niets over de vouwbare Oppo. De smartphone lijkt hetzelfde ontwerp te krijgen als de X. We zien een handgreep aan de zijkant en een groot beeldscherm dat zich om de telefoon heen vouwt. Ook hier zie je aan beide zijdes een beeldscherm en dat maakt de telefoon iets meer kwetsbaar. Vermoedelijk zal de Oppo vlaggenschip specificaties krijgen. Reken maar op de Qualcomm Snapdragon 855 processor en 5G ondersteuning.

Vouwbare Alcatel telefoon

Ook in het midden en budget segment denken fabrikant na over de vouwbare telefoon. TCL is de naam achter goedkope telefoons zoals Alcatel. Tijdens het MWC 2019 liet de fabrikant verschillende modellen zien van vouwbare telefoons. Het is echter onduidelijk wanneer deze telefoons voor het publiek beschikbaar zijn. De specificaties van de toestellen zijn ook onbekend. Je kunt rekenen op een middensegment processor en een prijs die ver onder de 2000 euro ligt.

TCL vouwbare telefoons

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie